PREMIERĂ LA SPITALUL PELICAN: Pacientele cu cancer la sân beneficiază, într-o singură intervenție, de îndepărtarea tumorii și de reconstrucția sânului respectiv refacerea asimetriei sânilor

PREMIERĂ LA SPITALUL PELICAN: Pacientele cu cancer la sân beneficiază, într-o singură intervenție, de îndepărtarea tumorii și de reconstrucția sânului respectiv refacerea asimetriei sânilor

Interdisciplinaritatea și munca în echipă, dezvoltate pe o infrastructură adecvată și cu tehnologie de primă generație sunt componentele definitorii ale spitalului nostru, cu feed-back-ul scontat:  tratamente și intervenții chirurgicale minim-invazive fără suferințe, cu puține zile de spitalizare, cu perioadă scurtă de refacere și reinserție familială/socială.

Recent, o echipă multidisciplinară formată din medici de diferite specialități (GINECOLOGIE, ONCOLOGIE, CHIRURGIE PLASTICĂ, ANESTEZIE ȘI TERAPIE INTENSIVĂ), condusă de către prof. dr. COSTA ȘERBAN, medic primar specializat în CHIRURGIA GINECOLOGICĂ și GINECO-ONCOLOGIE, președintele Societății Germano-Române de Ginecologie-Obstetrică, a redat sănătate la două paciente depistate cu cancer la sân.


Prof dr. COSTA ȘERBAN, medic primar CHIRURGIE GINECOLOGICĂ și GINECO-ONCOLOGIE:
Cea mai inovatoare procedură care există este munca în echipă, începând cu diagnosticul și continuând cu operațiile și cu tratamentul cu medicamente. Peste tot trebuie să existe medici care lucrează împreună. În primul rând dacă discutăm despre cancer, discutăm despre o boală vindecabilă. Pentru ca să fie vindecabilă, trebuie să se pună un diagnostic, cât de devreme posibil. Și există posibilitatea de a merge la un medic și de a face investigații (palpare, ecografie, mamografie). A doua este să te autopalpezi, o dată pe lună să îți palpezi sânul.

În cazurile despre care vorbim aici sunt paciente care au și fost operate la Spitalul Pelican, în premieră. Este vorba despre două paciente care și-au descoperit tumorile la sân prin două moduri diferit și una dintre ele prin palpare și cealaltă s-a dus la medic ;i a facut investigati.  După ce se descoperă tumora, următoarea întrebare este care sunt următorii pași: dacă se operează imediat sau dacă se face o terapie cu medicamente și după aceea se face operația.

În privința operației, în aproximativ 60% din cazuri se păstrează sânul. Ceea ce înseamnă că se scoate tumora înconjurată de țesut normal (țesut sănătos) de sân și se îndepărtează câțiva ganglioni din axilă. Dar și această operație poate fi făcută în diverse moduri. În cazul în care forma sânului se modifică, e nevoie de procedee din Chirurgia plastică pentru a modela sânul. Dacă schimbăm forma unui sân, întrebarea este ce se întâmplă cu celălalt pentru că trebuie să păstrăm simetrie.

Ceea ce am început noi la Spitalul Pelican de câtva timp este să operăm în două echipe: o echipă se ocupă modelare și de reconstrucție și a doua echipă se ocupă de partea de cancer, de operația oncologică.

Și împreună am ajuns să avem rezultate foarte bune pentru că forma sânului e simetrică, aș putea spune aproape ideală după o asemenea operație și în același timp rezolvăm problema cancerului”.


 

Dr. HUNIADI ANCA, medic primar OBSTETRICĂ-GINECOLOGIE:
Pentru mine a fost o mare plăcere și onoare ca să fac parte din această echipă multidisciplinară și să asigurăm aici, la Oradea, astfel de îngrijiri pacienților oncologici.

Patologia oncologică este o patologie devastatoare pentru femeie, mai ales cancerul de sân, dar cred că prin modul în care a fost tratată această pacientă și prin faptul că a avut parte de reconstrucție poate să treacă fizic și psihic mult mai ușor peste această boală.

Încă o dată spun că pentru mine a fost o onoare să fac parte din această echipă multidisciplinară și am lucrat alături de acești doi domni doctori extraordinari: domnul profesor COSTA ȘERBAN (medic chirurg GINECOLOGIE-ONCOLOGIE) și domnul doctor BOTNARU IONEL (medic primar CHIRURGIE PLASTICĂ).

Desigur că numai SPITALUL PELICAN a putut face posibilă întâlnirea noastră într-un bloc operator unde am avut parte de suportul Anestezic și de Terapia Intensivă, care fac să meargă bine cazul.

Medicina este o muncă de echipă în care fiecare om de la asistentă până la doctor și personal tehnic contează”.


 

INFORMAȚII ȘI PROGRAMĂRI:

Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, vă puteți programa astfel:
online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la secțiunea „Programări online” și veți fi contactat în cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriți să beneficiați de serviciile medicale dorite
email: callcenter@spitalpelican.ro și veți fi contactat în cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriți să beneficiați de serviciile medicale dorite
telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de așteptare (câteva minute)