CENTRUL DE FIZIOTERAPIE: Cum îi stimulăm pe copii în primul an de viață pentru a se dezvolta armonios

CENTRUL DE FIZIOTERAPIE: Cum îi stimulăm pe copii în primul an de viață pentru a se dezvolta armonios

LALU MANUELA, fizioterapeut la CENTRUL DE FIZIOTERAPIE PELICAN Oradea,, răspunde celor mai frecvente întrebări ale părinților aflați la început de drum și explică la ce ar trebui să fim atenți pentru a ne da seama dacă există întârzieri în dezvoltarea copilului, care sunt pilonii principali în dezvoltarea fiziologică a copilului și care sunt modalitățile prin care îi putem stimula pe copii pentru o dezvoltare psihomotorie corespunzătoare vârstei.

LALU MANUELA, fizioterapeut:
“În primul rând cred că ar trebui să definim ce înseamnă dezvoltarea fiziologică a unui copil și când vorbim despre dezvoltare fiziologică e important să înțelegem că fiecare copil este unic și fiecare copil are ritmul lui de dezvoltare. Totuși există niște principii importante pe care trebuie să le urmărim cel puțin în primul an de dezvoltare.

Când este important să meargă copilul în picioare? Majoritatea părinților se raportează la mersul în picioare, aceea este borna finală pe care copilul nostru trebuie să o atingă.

În mod normal, copilul ar trebui să meargă în picioare între 10 luni și 18 luni și atunci este important ce face în perioada aceasta de dezvoltare. Sunt niște piloni importanți, le vorbesc mamelor și la Școala Mamei, program desfășurat la Spitalul Pelican, de care eu mă bucur pentru că mi se pare foarte important să informăm corect viitoarele mămici.

Pilonii aceștia principali din primul an de viață ar fi: în jurul vârstei de 4-5 luni copilul nostru ar trebui să facă rostogolirea. Ar fi primul semn pe care o mamă ar trebui să-l vadă, ar trebui să-și ridice un semn de întrebare de ce nu o face, iar răspunsul este că eroarea vine din primele luni, din faptul că nu a fost pus la timp pe burtă. În primele luni, imediat după ce aducem copilul de la maternitate este foarte important să-l punem pe burtică pentru că acest tummy time va defini următoarea etapă de dezvoltare – rostogolirea.

Pe urmă, copilul trebuie să petreacă cât mai mult timp să se miște, de regulă, recomand de la 4 luni să se transfere copilul pe jos, pe o salteluță să poată să facă mișcare, pentru că rostogolirea are rolul de a pregăti următoarea etapă în dezvoltare, mai exact - șezutul. În rostogolire deprinde niște achiziții din punct de vedere muscular care-l ajută pe copil să aibă o stabilitate bună în șezut.

Șezutul nu este neapărat o etapă pe care trebuie să o bifeze copilul la o anumită vârstă pentru că aici sunt foarte multe mame care au primit informația că la 6 luni copilul trebuie să stea în șezut pentru că atunci de regulă coincide cu inițierea diversificării.

Literatura de specialitate ne învață că va sta copilul în șezut în momentul în care se ridică. În momentul în care un copil este pregătit să se ridice, se va ridica singur. Eu nu recomand să se pună copilul în șezut, nu este o etapă pe care copilul o învață, noi ca părinți nu avem datoria să-l învățăm să stea în șezut. El se ridică atunci când este pregătit din punct de vedere muscular. Șezutul este o etapă ulterioară târâtului sau patrupediei. Undeva în jurul vârstei de 8-10 luni trebuie să înceapă patrupedia. Nu tot timpul o așa-zisă întârziere trebuie să fie neapărat o problemă reală, de cele mai multe ori înseamnă o stimulare deficitară a copilului în primul an de viață. Nu vreau să pun presiune pe părinți că ar trebui să facă ei ceva în mod deosebit. Din punctul meu de vedere fiecare copil se naște cu un program bine definit, iar părinții ar trebui doar să se bucure de copil și să-l lase să se dezvolte într-un ritm cât se poate de natural și fiziologic pe care el deja îl știe.

Dacă ar fi să dau un sfat mamelor ar fi să nu faciliteze prea mult primul an de viață, în sensul că ar trebui să lase copilul să facă cât de mult poate și în ritmul în care poate lucrurile în așa fel încât să se dezvolte cât de mult se poate din punct de vedere muscular. Dacă ar fi să vorbim despre întârzieri, cred că acestea sunt lucrurile pe care trebuie să le observe un părinte – dacă face rostogolirea între 4 și 5 luni, este suficient de motric, începe să facă patrupedia în jurul vârstei de 8-10 luni.

Nu recomand să se facă exerciții cu copiii, recomand să se pună copilul pe burtă cât mai repede, noi nu facem sport cu copilul, ne jucăm cu el. Primul an trebuie să fie o adevărată aventură și o continuă joacă, să fie o stimulare de joacă. Acel tummy time ar trebui să fie plăcut, să stea față în față cu el cât timp stă pe burtă, să-l pună pe minge să stea în fața oglinzii, să facă pe cât posibil acel timp petrecut pe burtică să fie distractiv pentru copil. De cele mai multe ori ei refuză să stea pe burtică din cauza faptului că este greu pentru că presupune să susțină toată greutatea craniului care este cel mai greu indiferent de vârstă de aceea trebuie făcut să fie cât mai distractiv. Cred că trebuie să intervină cel mai mult mama să facă lucrul acesta mai distractiv, să fie o continuă joacă. Un copil se dezvoltă normal și fiziologic fără să facem ceva în mod deosebit cu el, din punctul meu de vedere copilul se va dezvolta oricum normal și fiziologic atâta timp cât suntem noi, părinții, prezenți în viața lui”.

 

INFORMAȚII ȘI PROGRAMĂRI:

Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, vă puteți programa astfel:
online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la secțiunea „Programări online” și veți fi contactat în cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriți să beneficiați de serviciile medicale dorite
email: callcenter@spitalpelican.ro și veți fi contactat în cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriți să beneficiați de serviciile medicale dorite
telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de așteptare (câteva minute)