PEDIATRIE: gripa la copii - simptome, transmitere, vaccinul antigripal, preventie

PEDIATRIE: gripa la copii - simptome, transmitere, vaccinul antigripal, preventie

In aceasta perioada numarul cazurilor de gripa la copii este in crestere, de aceea medicii recomanda urmatoarele masuri de protectie impotriva gripei: in primul rand igiena, spalatul pe maini, evitarea locurilor de joaca, aglomeratiilor, telefonul ar fi indicat sa-l dezinfectam.

Care sunt semnele de gripa care ar trebui sa-i trimita pe parinti la medic, care sunt simptomele gripei la copii si daca este recomandat sa ne vaccinam in aceasta perioada, ne spune dr. Craciun Adrian, medic primar pediatru, medic specialist ATI-Pediatrie, doctor in Medicina.

 

Ati observat o crestere a numarului cazurilor de gripa la copii in ultima perioada?

Da, cu siguranta. Perioada actuala se caracterizeaza printr-un numar foarte mare de cazuri de gripa. Datele statistice arata ca fata de anii trecuti, de 2-3 ori mai mult, chiar de zece ori mai mult, a fost si perioada de pandemie cu izolare si n-am avut atat de multe cazuri, dar nu s-a mai observat asa un varf din anul 2010.

Care sunt simptomele gripei la copii?

Gripa seamana cu o raceala obisnuita, doar ca simptomele sunt mult mai severe. Principalele semne oarecum nu difera de raceala obisnuita, ele sunt febra, cefaleea, durerile faringiene, tusea. Fata de o raceala obisnuita acestea sunt de obicei mult mai severe. Febra este mare, spre 40 de grade, este prelungita, de multe ori dureaza zile la rand. Tusea este mult mai accentuata decat in guturaiul comun, pot sa apara o serie de complicatii: otitele, sinuzitele, bronsitele, la copilul mic - bronsiolite si chiar pneumonii virale sau suprainfectate bacterian.

Care sunt semnele de gripa la care sa fie atenti parintii si ar trebui sa-i duca de urgenta la medic?

In primul rand, febra prelungita si lipsa de raspuns la medicatia antitermica, in al doilea rand, o schimbare in starea generala a copilului. Copilul care este somnolent, care refuza sa consume alimente sau refuza sa bea lichide, uneori o agitatie neobisnuita, daca face cumva convulsii febrile din cauza oscilatiilor termice ridicate. De asemenea, daca copilul incepe sa aiba semne de insuficienta respiratorie, ceea ce inseamna o respiratie mult mai frecventa, bataile inimii mult mai ridicate decat in mod normal si acel balans al abdomenului pe care-l pot sesiza parintii, fara sa asculte plamanul copilului. Toate acestea ar fi semne care ar trebui sa-i indemne sa mearga la medic. Daca apar schimbari in calitatea secretiilor, intr-o viroza acestea sunt in general apoase, dar pot deveni purulente, ceea ce inseamna ca e posibil sa fi aparut o suprainfectie.

Este mai periculoasa gripa decat tulpina de COVID-19 care circula acum?

Daca ne referim la copil, eu cred ca da. Formele de gripa actuale sunt mai grave decat formele de COVID-19. Ceea ce intalnim frecvent insa, sunt asocieri de virus SARS-COV-2 cu virus gripal si in astfel de situatii si evolutia pacientilor poate fi mult mai severa.

Ar fi indicat sa evitam sa-i ducem pe copii la gradinita/cresa in aceasta perioada?

E greu de spus daca evitarea si izolarea reprezinta o solutie. Dupa cum am vazut si exemplul pandemiei, pana la urma imunizarea in masa reprezinta solutia de a depasi o problema. Copilul nu trebuie dus daca este bolnav, orice semn de infectie respiratorie ar trebui sa indemne parintii sa-l tina la domiciliu si desigur, exista teste rapide care ne pot arata daca e vorba de gripa sau de un alt virus.

Stim ca virusul se transmite prin picaturile respiratorii, picaturile de apa. Intr-un stranut picaturile pot ajunge pana la 12 metri de la persoana bolnava. Parintii cand vin acasa de la cumparaturi, din oras ar trebui sa respecte niste masuri minime de igiena.

Care sunt recomandarile dumneavoastra pentru prevenirea imbolnavirilor cu gripa?

In primul rand, igiena, spalatul pe maini este sfant, evitarea locurilor de joaca, aglomeratiilor, telefonul ar trebui dezinfectat. Nu trebuie sa inchidem copilul intr-un glob de sticla deoarece cu cat suntem mai izolati cu atat imunitatea noastra este mai scazuta, dar nici sa-l expunem intentionat in zone unde exista un risc crescut de imbolnavire.

E tarziu sa ne mai vaccinam acum antigripal?

Perioada de gripa dureaza cam din octombrie pana in martie, prin urmare noi suntem cam la mijlocul perioadei. Cred ca nu este tarziu, dar trebuie sa tinem cont de cateva aspecte importante: vaccinarea asigura o protectie undeva intre 40-60% pentru persoanele vaccinate, daca se nimereste ca tulpina de virus gripal care circula la momentul respectiv sa fie asemanatoare cu cea din vaccin. Daca nu este asemanatoare gradul de protectie este de sub 10%.

Daca virusul gripal sufera o modificare este posibil ca eficacitatea vaccinului sa scada. Asadar, faptul ca ne-am vaccinat nu trebuie sa reprezinte un criteriu ca putem sa ne expunem la orice virus fara nicio problema. Trebuie sa tinem cont ca nu este doar virusul gripal, este si virusul sincitial respirator, adenovirusurile si o alta multitudine de virusuri care circula la ora actuala si pot sa dea si ele forme de boala destul de severe.

Este important sa vaccinam in special persoanele vulnerabile: copii cu anemie, cu malnutritie, cu diverse probleme cronice de sanatate, cu diverse malformatii cardiace sau suferinte respiratorii, renale, copiii cu handicap, care sunt cu o imunitate mai scazuta, cei cu boli autoimune sau care iau tratamente imunosupresoare. In astfel de situatii cred ca vaccinarea ar fi de bun augur.

Pe de alta parte, conteaza foarte mult si imunitatea noastra naturala, iar acest lucru tine de alimentatie de stil de viata, de asigurarea tuturor nutrientilor de care corpul are nevoie. Sa nu uitam ca si imunitatea este creata si intretinuta de propriul nostru organism. Un organism sanatos va avea si o imunitate sanatoasa. Un organism cu carente de nutritie va avea si o imunitate deficitara.

Cred ca este important ca in aceasta perioada sa suplimentam dieta copiilor cu o serie de vitamine si minerale esentiale pentru imunitate: cum ar fi vitamina C, vitamina D. Suntem in perioada de iarna, astfel ca vitamina D trebuie administrata pentru ca datele din perioada COVID-19 au aratat ca majoritatea copiilor, dar si adultii au o carenta de vitamina D. Zincul, Seleniul reprezinta minerale extrem de importante pentru raspunsul imun. Combaterea anemiei si o alimentatie bogata in proteine sunt de asemenea importante”.

INFORMATII SI PROGRAMARI:

Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:
online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale  dorite
email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)