PEDIATRIE: Care sunt simptomele virozelor respiratorii, complicatii si tratament

PEDIATRIE: Care sunt simptomele virozelor respiratorii, complicatii si tratament

Dr. POP GEORGETA, medic specialist pediatru, explica modul in care se transmit virozele respiratorii la copii, care este diferenta dintre viroza respiratorie si infectia cu SARS-CoV-2, cum se manifesta, care este tratamentul recomandat si cum le putem intari imunitatea copiilor.

Dr. POP GEORGETA, medic specialist pediatru: “Simptomatologia este data de obstructia nazala, rinoree, temperatura, dificultati de alimentatie, stranut, hiperemie conjunctivala, tulburari de apetit si de alimentatie.

Primul simptom care e cel mai relevant este obstructia nazala, ulterior apare o secretie nazala care este abundenta, in 2-3 zile se transforma intr-o secretie abundenta seroasa, vascoasa. Daca cumva apare o secretie purulenta inseamna ca are loc o suprainfectie bacteriana, atunci copilul necesita o reevaluare, ulterior va trebui probabil un tratament antiinfectios.

Secretiile nazale se scurg pe peretele posterior unde irita zonele reflectogene determinand tuse, ulterior varsaturi. Febra poate sa dureze pana la trei zile, este o febra moderata care scade rapid la antitermice. Inainte copilul poate sa prezinte tulburari de apetit, un somn agitat. Debutul unei viroze poate sa fie brusc, cu o perioada de incubatie de 48-72 de ore”.

Cand este obligatoriu sa mergem la medic?
La medic este obligatoriu sa mergem cu copilul cand prezinta o febra inalta care scade greu la antitermice, cand copilul prezinta dificultati respiratorii, manifestari digestive – greturi, varsaturi care pot sa duca la deshidratare.

Care este diferenta dintre viroza si infectia cu SARS-CoV-2?

Clinic nu avem manifestari care sa ne sugereze ca avem o infectie cu virusul SARS-CoV-2. Manifestarile sunt de obstructie nazala, rinoree, stranut, hiperemie conjunctivala, febra. Poate sa fie un debut cu diaree, varsaturi, poate sa fie un debut de insuficienta respiratorie sau convulsie febrila. Diferenta o face testarea.

Cum se transmit virozele respiratorii?

Virozele respiratorie se transmit pe cale aerogena, prin picaturile Flugge. Agentul patogen patrunde in fosele nazale unde deregleaza cilii, se produce o suprainfectie, se extinde la nivelul faringelui acolo poate sa dea o hiperemie locala provocand tuse, uneori varsaturi. Infectiile se transmit de la persoanele bolnave, de la obiectele contaminate.

Cum putem sa le intarim copiilor imunitatea?

Imunitatea este de doua feluri: o imunitate congenitala, cu care ne nastem si o imunitate dobandita pe care o dobandim practic in urma unor infectii, in urma vaccinurilor si atunci este important sa le acordam copiilor o alimentatie sanatoasa, echilibrata, pe etape de varste, sa facem miscare in aer liber, sa-I scoatem afara indiferent de temperatura.

Pot raci copiii daca este frig?

Raspunsul este nu. Copiii nu racesc din cauza frigului, ci din cauza infectiilor. In schimb, daca avem o expunere prelungita la temperaturi scazute sau copiii au un deficit imunitar scazut atunci au susceptibilitatea de a contracta viroze si sa raceasca.

Cat de importanta este vitamina D?

Vitamina D este foarte importanta, ea joaca un rol important in dezvoltarea armonioasa a copilului si in imunitate si se incepe din a saptea zi de viata pana la varsta de 18 luni o administrare in scop profilactic de vitamina D. Aportul intern de vitamina D stimuleaza limfocitele, le activeaza cele care ne apara de infectii. Aportul exogen este reprezentat de expunerea afara a copilului, razele ultraviolete fixeaza si mai bine vitamina D3 in organism.

Cum putem preveni virozele?
Virozele le putem preveni stand cat mai departe de oamenii bolnavi, sa evitam aglomeratiile, sa ne spalam des pe maini, sa purtam masca, printr-o hrana sanatoasa, prin acordarea si respectarea orelor de somn.

Care este tratamentul recomandat?

Tratamentul este unul simptomatic prin dezobstruarea cailor respiratorii, prin administrarea in fosele nazale de apa de mare, aspiram secretiile, dezinfectam gatul. Daca avem febra - masuri de combatere a temperaturii prin antitermice, vitamine.

Ce complicatii pot sa apara?

Complicatiile pot sa apara daca la inceput tratamentul nu este adecvat. Copiii pot sa faca otite, pneumonii si atunci trebuie un tratament corespunzator. Copilul trebuie adus de la primele simptome si tratamentul trebuie sa fie corespunzator.
 

INFORMATII SI PROGRAMARI

Pentru sectia de PEDIATRIE sunt accesibile urmatoarele posibilitati de contact (informatii si programari):

Telefon direct sectie de Pediatrie: 0737.57716

• online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)
• telefonic, la unul dintre medicii nostri pediatri:
– Dr. CLADOVAN CLAUDIA – medic primar pediatru, supraspecializat in Pneumologie pediatrica, doctor in Stiinte medicale (telefon contact: 0726.246.021)
– Dr. CRACIUN ADRIAN – medic primar pediatru, medic specialist Anestezie Terapie Intensiva, doctor in Stiinte medicale (telefon contact: 0722.402.427)
– Dr. MICULSCHI GABRIELA – medic primar pediatru, medic specialist Hematologie – Oncologie, doctor in Stiinte medicale (telefon contact: 0722.129.656)
– Dr. COZMAN ILEANA – medic specialist pediatru (telefon contact: 0743.102.678)
– Dr. STAN LOREDANA – medic specialist pediatru (telefon contact: 0768.583.644)
– Dr. POP GEORGETA – medic specialist pediatru (telefon contact: 0744.359.127)
– Dr. ISAC GEORGE VLAD – medic specialist Chirurgie pediatrica (telefon contact: 0721.553432)
Ambulanta Pelican poate fi solicitata la numarul de telefon direct: 0259.962.