Diabet, Nutritie, Boli Metabolice în Centrul de Chirurgie Bariatrică

Importanta nutritiei pentru persoanele care beneficiaza de interventii chirurgicale de Bariatrie

Evaluarea obezitatii se face prin calculul indicelui de masa corporala: asa-numitul IMC (sau BMI), care reprezinta raportul dintre greutatea unei personae (masurata in kg) si inaltime, la puterea a doua (masurata in metri).

Exemplu : o persoana care cantareste 105 kg si are o inaltime de 1.8 m va avea un

IMC = 105 /1.8 X 1.8 = 32,4

Consultatia la cabinetul de diabet si nutritie se va efectua in 3 momente:

- o evaluare initiala preoperatorie

- un consult  perioperator

- consultul postoperator

In cadrul evaluarii initiale se calculeaza IMC si sunt evaluate bolile asociate. Vor fi evaluate:

- analiza comportamentului alimentar (cu numar de mese si calitatea acestora)

- tulburari de comportament alimentar cum ar fi mancatul compulsiv (“binge eating”) sau “night eaters” (mancatorii de noapte).

Se evalueaza data de debut a obezitatii si istoricul familial de obezitate, nivelul de activitate fizica si eventualele diete de slabit anterioare.

Pe termen lung, pacientul care a beneficiat de interventie chirurgicala de bariatrie necesita periodic recomandari calificate de dieta si obiceiuri alimentare.

Echipa medicala 

, medic primar