Pacient din Cluj operat cu succes la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea

La SPITALUL CLINIC PELICAN ORADEA a avut loc o interventie chirurgicala unica, prin care a fost salvat un pacient din Cluj-Napoca, cu cancer oro-faringian, realizata de catre dl. prof. dr. Teofil Lung, fostul medic-sef al Clinicii maxilo faciale de la Cluj-Napoca.

Pacientul are 64 de ani, e din Cluj-Napoca si, impreuna cu sotia lui, a observat o formatiune la nivelul gatului. A facut investigatii la clinicile din Cluj-Napoca initial primind diagnostic de amigdalita ulcerativa. Ulterior, dupa examinarea tomografica, s-a depistat o formatiune tumorala mare si avansata, dar fara metastaze la distanta. Pacientul avea disfagie (durere la înghitire), disfonie (tulburari in vorbire), halena fetida (miros urat al respiratiei) si imposibilitatea deschiderii gurii, insuficienta respiratorie. Pacientul se alimenta doar cu lichide de cateva luni fiind imposibil aportul alimentelor solide. A fost diagnosticat in urma cu o luna in serviciul ORL Cluj-Napoca, in urma unei biopsii cu Carcinom scuamos (cancer) al faringelui si bazei limbii (portiunea verticala a limbii ce contribuie la inghitire).

Sotia pacientului:

“Era cat pe ce sa intram in programul de radio-chimioterapie, dar copiii mei au aflat de pe internet despre domnul profesor Lung, de la noi, din Cluj-Napoca. Mi-am adus si eu aminte ca l-am vazut la televizor. Am apelat la dansul, stiind ca realizeaza cu mare succes operatii grele si a salvat foarte multi oameni. Ne-a spus fara ocolisuri toate variantele, am ales ca dumnealui sa il opereze pe sotul meu, aici la SPITALUL CLINIC PELICAN ORADEA”.

La inceputul lunii octombrie, pacientul a fost consultat de prof. dr. Teofil Lung, care a constatat aceste probleme de insuficienta respiratorie si tulburarile grave de deglutitie, avand diagnosticul real: cancer de oro si hipofaringe stang cu extensie in spatiul supraglotic si laringian, cu blocuri adenopatice (ganglioni) jugulo-carotidiene bilateral si latero-cervical.

Prof. Lung: “in anumite situatii, ca si in acest caz cand formatiunea tumorala era foarte mare si extinsa, tratamentul cu radio si chimioterapie este ineficient”.

Profesorul Lung detaliaza ca suprafata extirpata din cavitatea bucala a fost de circa 16/13 cm, iar latero-cervical si jugulo-carotidian a fost intre limita mediana a gatului si limita mediana occipital, avand ca margine domul pleural.

Pacientul si familia acestuia au acceptat varianta propusa de prof Lung: interventia chirurgicala radicala, aceasta incluzand si reconstructia limbii. Acest tip de interventie are o rata de succes foarte mare daca e realizata in stadiul incipient al bolii.

Interventie chirurgicala cu grad inalt de dificultate

Interventia chirurgicala a avut loc joi, 11.10.2018, a durat 8 ore si a constat in rezectia chirurgicala a tumorii in totalitate, rezectia chirurgicala a blocului ganglionar si reconstructia faringelui cu un lambou insular din mușchiul pectoral mare. Momentul critic al interventiei a constat in disectia si salvarea arterei carotide interne, lezarea acesteia avand consecințe grave.

Interventia chirurgicala condusa de prof. dr. Lung a presupus astfel extirparea in totalitate a formatiunilor tumorale dupa cum urmeaza:

  • Hemipalatul moale
  • Spatiul amigdalian si peretele posterior al faringelui, pana la limita cu esofagul
  • Extirparea bazei limbii, a peretelui lateral drept al faringelui si laringelui stang
  • Evidarea ganglionara jugulo-carotidiana, cu excizia muschiului sternocleidomastoidian, a venei jugulare, a carotidei externe, invadata de blocul ganglionar latero-cervical si jugulo-carotidian
  • S-a extirpat complexul hiloidian, laringele cu portiunea superioara a traheei.

Reconstructia tesuturilor extirpate s-a realizat cu un lambou din muschiul marelui pectoral, care s-a etalat prin suturi marginale pe toata zona extirpata.

 

Echipa operatorie:

Medici si asistenti au participat la interventia chirurgicala:

- Prof. dr. Teofil Lung – fostul sef al Clinicii maxilo-faciale de la Cluj Napoca, medic primar chirurg maxilo-facial si doctor în stiinte medicale

- Dr. Andrei Tent – asist. univ. doctor in stiinte medicale, care activeaza la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea si in Spitalul Judetean Cluj-Napoca, medic specialist in chirurgie oro-maxilo-faciala

- Dr. Mihai Pantor – asist. univ. medic specialist, chirurg oro-maxilo-facial la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea

-  Dr. Rodica Gilau – medic primar anestezie – terapie intensiva

- As. Ioana Pop

- As. Marinela Coleniac

 

Evolutie imediata:

Pacientul s-a externat in data de 17.10.2018, e in afara oricarui pericol, se alimenteaza pe nas, pe o sonda si respira pe o canula situata la nivelul orificiul de traheostomie creat tot de catre chirurgi inaintea interventiei chirurgicale majore si are constantele in limite normale (puls, tensiune, saturatie – oxigen in sange).

Bolnavul are deci traheostoma (care va ramane permanenta) si sonda de alimentare nazo-gastrica ce va fi mentinuta pana la reluarea deglutitiei (dupa aproximativ 1 luna sau mai mult, functie de starea pacientului), cand exista posibilitatea de a se face alimentare directa prin gastrostoma.

Schema de tratament prin chirurgia aplicata de prof Lung impune ca dupa 3 saptamani (functie de evolutia postoperatorie) sa se realizeze evidarea ganglionara latero-cervicala si jugulo-carotidiana dreapta.

Evolutia in viitor: Pacientul intra intr-un program de dispensarizare, ce presupune:

  • In I an: examen clinic lunar si imagistic, la nevoie
  • In al II-lea an: examen clinic la interval de 3 luni si imagistic, la nevoie
  • In al III-lea si al IV-lea an: examen clinic la interval de 6 luni si imagistic, la nevoie
  • In al V-lea si al VI-lea an: examen clinic anual si imagistic, la nevoie

Dupa 5 ani, pacientul este declarat vindecat chirurgical.

Sotia pacientului:

“SPITALUL CLINIC PELICAN ORADEA este un spital foarte bun, toti sunt omenosi aici, orice solicitare am avea ni se ofera, tot ce dorim. Chiar recomand SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea pentru serviciile medicale de inalta calitate si pentru profesionalismul desavarsit”.

 

INFORMATII DE BACKGROUND:

Acest tip de operatie este, la ora actuala, unicat in Romania si se practica din ce in ce mai putin in Europa.

Prof. dr. Lung: “Motivatia raritatii in practicarea acestui tip de operatie este legata de utilizarea tot mai mult a terapiilor invazive de chimioterapie si radioterapie, dar si de lipsa asumarii profesionale din partea multor specialisti din chirurgia capului si gatului.

Printre motivatiile de limitare a interventiilor chirurgicale, una are o baza reala: aceste interventii chirurgicale au fost realizate incomplet (fara margini de siguranta oncologica), ceea ce a dus la aparitia recidivelor si a pierderii pacientilor, dar si a scaderii increderii in actul chirurgical”.

Profesor doctor Teofil Lung are in palmares peste 8.500 de interventii chirurgicale la nivelul capului si gatului, unele in premiera national-europeana si internationala. Are mai multe carti publicate, prima, din 2012 (“Mantaua lui Hypocrate”) fiind acum la a treia editie, foarte cautata.

Prof. dr. Teofil Lung: “In lunga mea activitate medicala, am putut sa constat ca acolo unde am putut sa practic chirurgia in limite oncologice (cazurile au fost in mare majoritate declarate depasite chirurgical de catre multi medici), rata de supravietuire la 5 ani a fost de 80%. Statisticile pe care le-am realizat pe baza activitatii mele si pe care le-am publicat in reviste internationale arata acest lucru, ca pacientii pe care i-am operat de aceste tipuri de cancer la cap si gat, in stadiile I si II, au avut o rata de supravietuire de 100%, iar cei in stadiul III si IV – de 80%. Nu exista un tratament valabil pentru toti pacientii oncologici cu aceste tipuri de cancer si de aceea chirurgia aplicata profesionist si asumat are aceasta rata de succes”.