OFTALMOLOGIE: Degenerescenta maculara – cauze, simptome, investigatii, tratament

OFTALMOLOGIE: Degenerescenta maculara – cauze, simptome, investigatii, tratament

Dr. RUJAN MAN MIHAELA, medic primar oftalmolog, sef compartiment Oftalmologie, explica ce este degenerescenta maculara, care sunt simptomele acestei afectiuni oftalmologice și care este tratamentul în acest caz: "Degenerescenta maculara este o modificare a sistemului fotopic retinian, modificare caracterizata printr-o leziune maculara care duce la scaderea accentuata a acuitatii vizuale progresiv. Initial, apare o tulburare a vederii centrale, urmata apoi pe parcurs in cadrul evolutiei bolii de scaderea foarte accentuata a acuitatii vizuale mai ales la citit.

Pacientul se confrunta cu o greutate mare la citit, dificultate in ceea ce priveste activitatile care presupun vederea de aproape, iar de multe ori in momentul in care se prezinta medicului specialist deja leziunile sunt instalate, iar rezultatele terapeutice mai reduse, mai nemultumitoare".

De cate tipuri este degenerescenta maculara?
„Degenerescenta maculara poate aparea si la tineri cand un factor ereditar este responsabil de instalarea bolii, dar cea mai dramatica este partea adultilor varstnici, cand datorita modificarilor circulatorii apar aceste modificari retiniene. La inceput pot fi sub forma edematoasa sau o forma uscata care merge direct cu o cicatrice maculara si cu scaderea accentuata a vederii”.

Care sunt cauzele?
„Cauzele nu sunt bine definite deocamdata se preconizeaza ca tulburarile circulatorii sunt responsabile de instalarea bolii, uneori si factori genetici, dar o cauza concreta nu e bine specificata”.

Care sunt simptomele?
„Primul simptom este greutate la citit, dificultate la activitati ce presupun vederea de aproape, vederea centrala; apare un scotom, adica o pata centrala care deranjeaza si progresia este evidenta pentru ca atunci pacientul se adreseaza oftalmologului”.

Care sunt testele si investigatiile necesare pentru depistarea degenerescentei maculare?
In primul rand examinarea directa a fundului de ochi, urmata apoi de o tomografie in coerenta optica care-ti arata exact leziunile care s-au produs in straturile retiniene, profunzimea lor, edemele asociate, hemoragiile existente si care este o examinare de certitudine a diagnosticului acestei afectiuni”.

Care este tratamentul?
Tratamentul se adreseaza diferit formei edematoase, umede sau formei uscate. Pentru forma edematoasa cand edemul situat intre straturile retiniene este mare se recurge la injectii intravitreene pentru reducerea acestui lichid care sa nu se extinda in leziunea maculara, repetitiv, in functie de rezultatul obtinut la primele administrari, asociat cu terapie de sustinere a retinei, vitamine, iar la forma uscata din pacate, doar vitaminele existente si vasodilatatoare”.

Pacientul isi poate pierde vederea?
Da, isi poate pierde vederea este cu invaliditate foarte mare si la o persoana in varsta cand mai este asociata si degenerescenta maculara apar tulburari de echilibru, de apreciere a distantelor. Recomandarea oricarui medic este cu cat se prezinta mai repede medicului oftalmolog sa fie depistata boala cu atat rezultatele pot fi mai incurajatoare si benefice”.

 

INFORMATII SI PROGRAMARI:

Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:
online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale  dorite
email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)