NEUROLOGIE: Cum recunoastem Accidentul Vascular Cerebral?

NEUROLOGIE: Cum recunoastem Accidentul Vascular Cerebral?

Accidentul Vascular Cerebral se produce atunci cand alimentarea unei zone din creier este intrerupta sau redusa, impiedicand astfel tesutul cerebral sa se oxigeneze si sa primeasca nutrientii necesari.

Dr. BRONT CRISTINA, medic specialist neurolog, ne spune care sunt simptomele unui Accident Vascular Cerebral, cauzele, consecintele, tratamentul și cum putem să prevenim Accidental Vascular Cerebral.

Cum recunoaștem un AVC?
Având în vedere pericolul unui atac cerebral asupra vieții, este important ca acesta să fie depistat în cel mai scurt timp posibil. Dintre simptomele importante amintim formula FAST.

  • Face - deficit care apare la nivelul feței, deficitul motor, apar parestezii, asimetrie faciala;

  • Arms - deficit la nivelul brațelor, la nivelul picioarelor;

  • Speak – afectarea limbajului;

  • Time – timpul.

Este foarte important sa ne adresam cat mai rapid unui serviciu de urgenta sau unui departament de neurologie.

Care sunt cauzele AVC-ului?
Cauzele accidentului vascular in principal sunt blocarea sau ingustarea unui vas de sange la nivelul cerebral, provocand o scadere severa a fluxului sangvin în cazul AVC ischemic, mai exista AVC hemoragic in care se rupe un vas de sange din creier.

Care sunt factorii de risc ai AVC?
Factori de risc legati de stilul de viata, lipsa de activitati fizice, consum de alcool, droguri si excitanti ai sistemului nervos central, utilizarea de anticonceptionale.

Factorii de risc medicali: dislipidemia, afectiunile cardiace, aritmii cardiace, controlul slab al tenisunii arteriale si factorii genetici.

Consecintele Accidentului Vascular Cerebral pot fi invalidante pentru pacient – deficitul motor (pacientul nu mai poate sa-si miste membrele), nu poate sa se descurce singur, are nevoie permanenta de ajutorul cuiva, dar exista neuroplasticitate si speram la o recuperare cat mai buna.

Tratamentul este in functie de zona afectata a creierului, in functie de tipul Accidentului Vascular Cerebral, daca acesta este ischemic sau hemoragic, de aceea recomand ca tratamentul să fie initiat de catre un medic neurolog.

Accidentul Vascular Cerebral poate fi prevenit prin eliminarea factorilor de risc si prin control periodic neurologic, cardiologic.

Recuperarea dupa Accidentul Vascular Cerebral este recomandat sa se initieze cat mai rapid, astfel cu asistenta potrivita si cu ajutorul familiei recastigarea calitatii vietii pacientului poate sa fie dobandita cat mai rapid.


 

 

INFORMAȚII ȘI PROGRAMĂRI:

Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, vă puteți programa astfel:
online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la secțiunea „Programări online” și veți fi contactat în cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriți să beneficiați de serviciile medicale dorite
email: callcenter@spitalpelican.ro și veți fi contactat în cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriți să beneficiați de serviciile medicale dorite
telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de așteptare (câteva minute)