Pediatrie: Infecția cu Rotavirus: transmitere, simptome, diagnosticare, tratament, prevenție

Pediatrie: Infecția cu Rotavirus: transmitere, simptome, diagnosticare, tratament, prevenție

Dr. BULZAN RALUCA, medic specialist pediatru, vorbește despre simptomele infecției cu Rotavirus, cum se transmite, despre cum se tratează și cum ne putem proteja copilul de infecția cu Rotavirus.

Dr. BULZAN RALUCA, medic specialist pediatru:
“Infecția cu Rotavirus reprezintă principala cauză de gastroenterocolită acută la sugar și copilul mic. Până la vârsta de 5 ani, majoritatea copiilor trec printr-un episod de boală mai mult sau mai puțin sever, indiferent de mediul din care provin sau de condițiile socio-economice.

Rotavirusul poate fi prezent în scaunul copilului infectat cu câteva zile înainte de debutul bolii și până la zece zile după ce simptomele au dipărut. Astfel, dacă copilul respectiv va pune mâna pe un obiect, o jucărie, veselă și un alt copil va băga respectivul obiect în gură sau mânuța nespălată în gură se va produce boala".

Care sunt simptomele bolii?
"Simptomele bolii pot varia de la forme ușoare, cu o ușoară modificare a tranzitului intestinal, până la forme severe de boală care necesită spitalizare. Debutul este brusc cu febră, vărsături frecvente, scaune diareice apoase în număr mare, urât mirositoare, la acestea câteodată se pot adăuga simptome de tract respirator superior".

Care sunt testele recomandate pentru diagnosticarea infecției cu Rotavirus?
"De obicei este suficientă o probă de scaun din care se va face antigenul viral. Complicațiile bolii de obicei sunt reprezentate de sindromul acut de deshidratare care este cu atât mai periculos, cu cât copilul este mai mic"..

Cum se tratează această infecție?
"Dat fiind faptul că este vorba despre o infecție virală tratamentul este simptomatic. Dacă starea generală a copilului o permite, tratamentul se va face la domiciliu. Dacă sindromul de deshidratare este sever, tratamentul se va face în spital".

Cum putem preveni apariția infecției cu Rotavirus?
"
Prevenția infecției cu Rotavirus se face astfel: prin măsuri de igienă, spălatul mâinilor frecvent, sterilizatul jucăriilor la intervale de timp, mai ales dacă acea jucărie a fost utilizată de mai mulți copilași, alăptarea este foarte importantă, evitarea locurilor aglomerate sau a persoanelor infectate sau care au trecut recent prin boală. Și nu în ultimul rând, profilaxia o putem face prin vaccinarea anti-Rotavirus, vaccinare care intră în schema opțională națională”.

 

INFORMAȚII ȘI PROGRAMĂRI:

Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, vă puteți programa astfel:
online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la secțiunea „Programări online” și veți fi contactat în cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriți să beneficiați de serviciile medicale dorite
email: callcenter@spitalpelican.ro și veți fi contactat în cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriți să beneficiați de serviciile medicale dorite
telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de așteptare (câteva minute)