Despre Pelican

Grupul Pelican este cel mai mare furnizor privat de servicii medicale integrate din Transilvania, cu peste 10.000 de pacienti lunar. Spitalul Pelican, asigura consultatii medicale, investigatii de imagistica si laborator, serviciu de ambulanta si urgenta 24/24 h.

Grupul Pelican este in prezent cel mai mare investitor din domeniul privat al asistentei medicale, având investiti peste 15 milioane de euro. Planurile grupului prevad de asemenea extinderea si imbunatatirea serviciilor oferite pacientilor din toata Transilvania. Grupul Pelican este de asemenea si cel mai mare angajator privat de personal medical, in prezent in cadrul grupului lucrând peste 400 de specialisti, atât din personal cu studii superioare cât cu studii medii.

Standardele ridicate de performanta, cat si experienta de peste 11 ani in domeniu au contribuit decisiv la cresterea adresabilitatii si cotei de piata a grupului Pelican.

Spitalul asigura, la nevoie, serviciile unui translator pentru pacientii care nu sunt vorbitori de limba romana. De asemenea spitalul asigura la nevoie serviciile unui interpret mimico-gestual.

Spitalul colaboreaza cu Asociatia Nationala a Surzilor din Romania pentru acordarea de ingrijiri si inter-relationare cu pacientii cu dizabilitati si cu nevoi speciale. Spitalul colaboreaza cu aceasta asociatia pentru a prelua daca este cazul cainii utilitari pe perioada internarii pacientilor cu dizabilitati.

Exista evidenta unitatilor sanitare recunoscute din punct de vedere al indeplinirii criteriilor stabilite pentru acceptarea rezultatelor investigatiilor.

Exista protocoale de colaborare functionale cu Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Oradea pentru dializa.

Durata medie de spitalizare, datorita folosirii tehnicilor minim invazive, a tratamentelor de inalta calitate, a medicatiei corespunzatoare este foarte redusa datorita recuperarii foarte rapide a pacientilor – aproximativ 2-3 zile pentru majoritatea pacientilor.

Complexitatea cazurilor rezolvate in cadrul Spitalului Pelican, pe tipuri de interventii chirurgicale, unele dintre ele unice in Transilvania sau in tara, precum si ingrijirea profesionala a bolnavilor depasesc cu mult spitalele de stat din tara.

Standardele ridicate de management al igenei, curateniei, si sterilizare a spatiilor si instrumentelor folosite in cadrul Pelican a permis ca infectiile nosocomiale sau infectiile clinice aparente sa fie reduse la minim, in perioada scursa de la deschidere nefiind semnalat absolut nici un caz.

Spitalul Pelican are 244 de paturi si 18 paturi pentru spitalizare de zi, impartite in saloane de 1 sau 2 paturi, unde toti pacientii beneficiaza de monitorizarea starii de sanatate 24h/24h, 7 zile din 7. Fiind un spital privat, siguranta si confortul pacientilor au fost puse pe primul loc, toate paturile fiind reglabile electric, saloanele fiind prevazute cu televizoare, prize rapide de oxigen si vacuum, sistem de alarmare a asistentei, monitor de functii vitale si sisteme de administrare a medicatiei intravenoase cu autocontrol. Spitalul are posibilitatea acordarii de servicii hoteliere pacientilor care nu necesita internare continua, la solicitarea acestora.

Blocul operator are in prezent mai multe sali de operatie; dotarea tehnica exceptionala, precum si sistemele inovatoare de control a sterilizarii si integritatii aerului din salile de operatie (climatizare automata cu flux laminar), a sterilizarii instrumentarului chirurgical, instalatie de apa sterila, sunt doar cateva dintre atuurile Spitalului Pelican.

Tehnicile operatorii minim invazive, dublate de dotarea medicala extrem de performanta si unica in zona (de ex. robot chirurgical da Vinci, litotriptor extracorporal, unitate de electrochirurgie de inalta performanta cu Ligasure, unitate de ablatie cu radiofrecventa, sisteme videoendoscopice de inalta calitate) scurteaza durata de spitalizare si recuperare a pacientilor internati.

Specialitatile chirurgicale abordate cu succes sunt urmatoarele: Ortopedie, Urologie, Chirurgie generala, Gastroenterologie, Oftalmologie, ORL, Neurochirurgie. Pe lânga specialitatile chirurgicale, pacientii pot beneficia de tratamente si internari si pentru alte specialitati medicale: Pediatrie, Gastroenterologie, Cardiologie, Medicina interna, Neurologie, Diabetologie etc.

Spitalul Pelican este acreditat de MSP ca spital clinic si are contract de prestari servicii pentru spitalizare cu Casa de Asigurari de Sanatate Bihor. Ambulatorul Spitalului Pelican cuprinde toate specialitatilie medicale si asigura servicii medicale atat pentru pacientii asigurati cat si pentru cei neasigurati.

Temele de cercetare urmăresc obiectivele de dezvoltare a spitalului.

Planul de management al spitalului cuprinde obiective strategice privind dezvoltarea serviciilor si a condițiilor oferite de către spital. Un obiectiv de dezolvoltare a serviciilor si condițiilor este efectuarea de studii clinice de către departamentul de cercetare din cadrul Spitalului Pelican Oradea, in vederea implementării unor tratamente inovative.

Exista evidenta unităților sanitare recunoscute din punct de vedere a indeplinirii criteriilor stabilite pentru acceptarea rezultatelor investigațiilor efectuate: Laboratorul de analize medicale din cadrul Spitalului Pelican Oradea deține certificatele de recunoaștere a standardelor SREN ISO 15189 din 2013 si RENAR 2008 cu certificatele anexe 2013.

Spitalul are un program de screening pentru depistarea malformatiilor/deficientelor tuturor nou-nascutilor:

 • screening audiologic pentru depistarea hipoacuziei
 • screening pulsoximetric, pentru depistarea malformatiilor severe de cord
 • screening metabolic ( hipotiroidism si fenilcetonurie)
 • optional, screening pentru 54 boli

De mentionat ca o parte din interventiile chirurgicale realizate in cadrul Spitalului Pelican, sunt facute in EXCLUSIVITATE in judetul Bihor:

 • Adenoidectomie si amigdalectomie cu radiofrecventa
 • Laringoscopie suspendata pentru biopsii laringiene si ablatii de tumori endolaringiene
 • Videocolonoscopie cu anestezie generala
 • Ligamentoplastie artroscopica
 • Artroscopie umar
 • Inel gastric – interventielaparoscopica
 • Sleeve gastrectomie – interventielaparoscopica
 • Bypass gastric – interventielaparoscopica
 • Hernie hiatala laparoscopica
 • Hernie inghinala laparoscopica (TAPP, TEP)
 • Hemicolectomia laparoscopica
 • Rezectie segmentara de sigma laparoscopica
 • Rezectie de rect cu anastomoza laparoscopica
 • Amputatie de rect laparoscopica
 • Colecistectomie laparoscopica SILS
 • Litiaza coledociana laparoscopica
 • Apendicectomie laparoscopica
 • Ulcer perforat – interventielaparoscopica
 • Gastroenteroanastomoza laparoscopica
 • Achalazia (cardiospasm) laparoscopica