DERMATOLOGIE - Boala varicoasa: preventie, diagnostic precoce, tratament corect

DERMATOLOGIE - Boala varicoasa: preventie, diagnostic precoce, tratament corect

In cadrul Clinicii de Dermatologie Pelican Oradea se efectueaza consultatii medicale in vederea diagnosticarii precoce si tratarii personalizate a pacientilor cu afectiuni venoase. In Romania, conform statisticilor, 7 din 10 pacienti sufera de insuficienta venoasa cronica si doar 1 din 4 se adreseaza medicului pentru aceasta patologie. In acest context, spitalul nostru vine in intampinarea persoanelor cu afectiuni venoase, cu scopul reducerii numarului de cazuri grave.

Dr. ENDRES LAURA, medic primar Dermatologie - Spitalul Pelican, Oradea ofera o serie de informatii foarte utile si explicatii despre ceea ce înseamna boala venoasa, cauze, factori de risc, simptome, dar si date despre importanta diagnosticarii din timp respectiv necesitatea aplicarii unui tratament corect si fara întrerupere, cu scopul ameliorarii/incetinirii evolutiei/ temporizarii aparitiei complicatiilor BVC.

Ce este BVC? Dr. ENDRES LAURA, medic primar Dermatologie - Spitalul Pelican Oradea: “Insuficienta venoasa cronica sau Boala varicoasa (BVC) apare datorita unei insuficiente a peretelui venos, care e mai lax congenital, datorita prezentei unui numar mai mare de fibre elastice decat cel normal, la care se adauga tulburari in sinteza de colagen a fibrelor elastice si mucopolizaharidelor, toate localizate la nivelul peretelui venos. Venele se dilata sub influenta maselor sanguine, ceea ce determina o incetinire a coloanei sanguine cu staza, cele mai afectate fiind venele superficiale apartinand sistemului safen. Cresterea masei sanguine determina aparitia pachetelor varicoase care se evidentiaza pe traiectul venei safene externe sau interne sub forma unor cordoane intinse, sinuoase, neregulate predominand sub tegument (varice sau varicozitati)”.

Clasificarea internationala CEAP (clinic, etiologie, anatomie si patofiziologie) ia in considerare principalele aspecte ale BVC si are 6 stadii: C0 - Nu sunt semne vizibile ale BVC, dar pacientul are simptome prezente (furnicaturi, senzatie de arsura, durere, picioare nelinistite, picioare grele, obosite)

C1 - Telangiectazii sau vene reticulare (cu diametrul mai mic de 3 mm), vene in panza de paianjen:

 

C2 - Vene varicoase (cu un diametru mai mare de 3 mm):

 

C3 - Vene varicoase cu edem (pacientul simte si are picioare umflate):

C4 - Vene varicoase cu leziuni trofice ale pielii (C4a - pigmentare, purpura, eczema, C4b - lipodermatoscleroza, atrofie alba Millian):

C5 - Ulcer venos care este vindecat:

C6 - Ulcer venos activ:

Factorii de risc pentru BVC: - varsta (peste 45 ani) - istoricul familial - sexul (71% femei și 29% bărbați) - obezitatea (IMC>25) - fumatul - consumul de cafea - calatoriile cu avionul - hainele stramte - stilul de viata sedentar - caldura excesiva - dezechilibrul hormonal etc.

Simptome BVC: Dr. ENDRES LAURA, medic primar Dermatologie - Spitalul Pelican Oradea: “Simptomele pe care le resimt cel mai frecvent pacientii cu boala venoasa cronica sunt: picioare grele, durere, senzatie de picioare umflate, senzatie de arsura, crampe nocturne, furnicaturi, mancarimi, picioare “nelinistite”, picioare obosite care sunt toate fatetele aceluiasi simptom – durerea difuza. In Romania, conform statisticilor, 7 din 10 pacienti sufera de BVC si doar 1 din 4 se adreseaza medicului pentru aceasta patologie. Varsta de aparitie a acestei boli este tot mai mica, respectiv categoria de varsta 20-30 ani, dar cel mai trist este faptul ca, in Romania, pacientii ajung la medic cand apare durerea, iar in BVC cand apare durerea boala este deja intr-un stadiu foarte avansat. In aceasta patologie exista o multitudine de factori discordanti: pacienti cu simptome extrem de deranjante si semne discrete sau semne multiple prezente (varicozitati-varice, hiperpigmentare-pete maro, eczema-pete rosii si pruriginoase, edeme foarte urate- picioare umflate) si simptome absente, de aceea trebuie sa luam in considerare atat semnele cat si simptomele acestei boli intr-un stadiu cat mai incipient, pentru a putea incetini evolutia acestei boli. Primele semne si simptome care apar sunt de multe ori confundate cu alte patologii si tratate ca atare, timp in care BVC evolueaza incet si tacut”.

Preventie și diagnostic precoce Dr. ENDRES LAURA, medic primar Dermatologie - Spitalul Pelican Oradea: „Eu sunt adepta preventiei si cred ca diagnosticul precoce si inceperea tratamentului in stadiile cat mai incipiente ale bolii, pot imbunatati semnificativ calitatea vietii pacientilor”.

Cazuistica diversa Dr. ENDRES LAURA, medic primar Dermatologie - Spitalul Pelican Oradea: „Cel mai tanar pacient pe care l-am avut cu ulcer venos de gamba avea 21 ani, era obez si statea 16 ore zilnic in picioare. Exista pacienti de 30 ani care s-au pensionat, pentru ca erau deja in stadiul 6 CEAP, aveau ulcer varicos de gamba care nu se vindeca din cauza ortostatismului (stat in picioare) prelungit (peste 10 ore zilnic). Dar cel mai trist este ca acesti pacienti au o calitate scazuta a vietii de la varste foarte fragede, datorita simptomelor pe care aceasta boala le are. Durerile transfixiante care apar in stadiile 5-6 ale bolii provoaca multa suferinta atat pacientilor cat si familiilor acestora. Multi pacienti care sunt in stadii avansate ale bolii traiesc adevarate drame, fiind dependenti de analgezice si neputand sa-si desfasoare activitatile cotidiene obisnuite. La dermatolog se prezinta in general 2 extreme ale acestei patologii: pacientele tinere care prezinta telangiectazii sau spider veins si care vin in scop estetic sau pacientii cu ulcer varicos, care au o rana care nu se mai inchide datorita unei disfunctionalitati circulatorii. Multi pacienti ajung in serviciile chirurgicale, in speranta ca operatia le va vindeca aceasta boala. Este foarte importanta interventia chirurgicala, mai ales acolo unde exista un reflux prezent, dar pacientii tebuie sa fie constienti ca interventiile chirurgicale nu pot rezolva in totalitate problema varicelor si ca tratamentul trebuie sa fie continuat si postoperator”.

Pandemia a accentuat BVC Dr. ENDRES LAURA, medic primar Dermatologie - Spitalul Pelican Oradea: „Multi pacienti cu BVC au evoluat in aceasta perioada a pandemiei si datorita faptului ca nu au mai luat tratament, ca nimeni nu i-a incurajat sa o faca, dar nu au luat nici un tratament, astfel incat, foarte multe boli cronice au evoluat si s-au complicat din cauza lipsei tratamentului. Sistemul medical si personalul e epuizat iar pacientii sunt speriati si nu stiu incotro sa o ia. Am intalnit pacienti decompensati cu BVC in ultimele 8 luni, care erau in depresii severe datorita durerilor insuportabile pe care le-au creat complicatiile ulcerului varicos. Chiar daca suntem in pandemie, evolutia bolilor cronice nu se opreste si pacientii trebuie sa-si continue tratamentul patologiilor pe care le au. Trebuie sa avem in vedere diagnosticul cat mai precoce si tratamentul individualizat pentru fiecare pacient, in functie de stadiul BVC si de stilul de viata al pacientului”.

Masuri de preventie și incetinire a evolutiei BVC: Dr. ENDRES LAURA, medic primar Dermatologie - Spitalul Pelican Oradea: “Masurile cele mai importante in preventia si in incetinirea evolutiei BVC sunt: 1. Combaterea stazei venoase prin evitarea ortostatismului prelungit (statul in picioare sau in sezut) si ridicarea in pozitie decliva a membrelor inferioare la 45 grade pentru favorizarea intoarcerii venoase (statul cu picioarele intinse si ridicate). 2. Schimbarea stilului de viata a acestor pacienti: scadere in greutate, sport (bicicleta sau inot), plimbari (este important ca sportul ales sa nu produca presiune pe patul venos), alimentatie bogata in fibre. 3. Medicatia venoactiva este foarte importanta pentru reducerea simptomatologiei deranjante (durere, crampe musculare, parestezii, edeme) si pentru imbunatatirea stilului de viata a pacientilor si totodata incetinirea evolutiei BVC. Multi pacienti intrerup tratamentul cu medicatia venoactiva mai ales pe perioada iernii, cand cheltuielile sunt mai mari si simptomele bolii sunt mai putin deranjante, dar in tot acest timp boala evolueaza incet si tacut. 4. Contentie elastica externa- de tipul ciorapilor elastici sau a bandajelor compresive elastice sau neelastice, fac parte din masurile de preventie, dar daca nu sunt bine alese nu vor putea fi purtate. Aceste dispozitive trebuie indicate de un medic specialist, pentru ca daca nu sunt potrivite pentru stadiul BVC pe care il are pacientul sau diametrele piciorului nu sunt corect masurate, dispozitivele de contentie nu vor putea fi purtate. Pacientii care achizitioneaza corect aceste dispozitive, din magazine specializate si cu indicatia unui specialist, se simt bine cu ele si sesizeaza chiar de la inceput o imbunatatire a simptomatologiei. 5. Scleroterapia si laserul vasular sunt metode care ajuta mai mult in scop estetic, pentru venectazii sau telangiectazii superficiale. 6. Tratamentul chirurgical este foarte important, mai ales acolo unde exista reflux sau varicozitati dureroase”.

 foarte important tratamentul fara intrerupere a BVC! Dr. ENDRES LAURA, medic primar Dermatologie - Spitalul Pelican Oradea: „Am avut pacienti care au intrerupt tratamentul si care au avut o evolutie rapida, din punctul de vedere al complicatiilor intr-un timp foarte scurt. BVC este o boala cronica si evolutiva, de aceea este important sa adoptam toate metodele de preventie pentru a temporiza aparitia complicatiilor”. Pacientul cu Boala Venoasa cronica are nevoie: ◦ sa fie diagnosticat ◦ sa i se recomande un tratament eficient ◦ sa fie consiliat si convins de importanta administrarii sustinute a tratamentului ◦ sa fie monitorizat continuu (3-6 luni)

INFORMATII SI PROGRAMARI: Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:

online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite

email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite

telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)

Ambulanta Pelican poate fi solicitata la numarul de telefon direct: 0259.962.