CARDIOLOGIE: Cum te afecteaza temperaturile ridicate daca suferi de afectiuni cardiovasculare

CARDIOLOGIE: Cum te afecteaza temperaturile ridicate daca suferi de afectiuni cardiovasculare

Temperaturile ridicate presupun un efort in plus pentru corp, aparatul cardiovascular fiind solicitat mai intens pentru adaptarea la mecanismele de termoreglare si mentinerea constanta a temperaturii organismului la un nivel optim. Este cunoscut faptul ca mortalitatea cardiovasculara creste in conditii de temperatura extrema (caldura extrema / frig extrem).

Procesul de termoreglare a organismului implica anumite modificari asupra sistemului circulator (vase mari, microcirculatie), dar si un efort mai mare din partea organelor interne precum: inima, plamani si rinichi.
Printre factorii care influenteaza adaptarea la valorile termice ridicate sunt:

    • Scaderea tensiunii arteriale
    • Cresterea frecventei cardiace
    • Transpiratie excesiva

 

In zilele cu valori termice caniculare exista riscul sa apara tahicardia deoarece inima este nevoita sa isi accelereze ritmul pentru a face fata activitatii de pompare a sangelui.

Aceste mecanisme adaptative (dilatarea vaselor de sange, stimularea transpiratiei) ale corpului in conditii de temperaturi extreme duc la tahicardie si implicit la scaderea tensiunii arteriale. Aceste mecanisme compensatorii la pacienti cu afectiuni cardiovasculare pot duce la modificari extrem de grave inclusiv la deces, din cauza bolilor cardiovasculare asociate.

Persoanele care sufera de afectiuni cardiovasculare sunt mai expuse riscului de complicatii sau de agravare a bolii cardiovasculare preexistente. 

De aceea, in conditii de caldura extrema este recomadat ca pacientii cu afectiuni cardiovasculare sa evite expunerea la temperaturi ridicate (la orele amiezii), este de preferat sa se deplaseze in primele ore ale diminetii sau seara; este necesara hidratarea corespunzatoare, dar si evitarea eforturilor fizice excesive, precum si evitarea bauturilor alcoolice.

In cazul in care suferiti de boli cardiovasculare si va confruntati cu agravarea simptomatologiei (respiratie dificila, palpitatii, lesin, pierderea cunostintei, ameteli, greturi, dureri de cap) sau in eventualitatea aparitiei unei simptomatologii noi este foarte important sa contactati medicul de familie si/sau medicul cardiolog pentru o consultatie.

 

INFORMATII SI PROGRAMARI:

Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:
online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale  dorite
email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)