Interventii chirurgicale de protezare a soldului prin tehnica minim invaziva!
Incepand cu luna iunie in cadrul Spitalului Pelican din Oradea se efectueaza operatii de protezare de sold printr-o tehnica noua in zona de vest a tarii, prin abord anterior minim invaziv, de catre medicul ortoped dr. Tona Jorgaq.
Astfel, medicul specialist ortoped efectueaza artroplastii totale de sold pentru bolnavii cu coxartroza de sold, prin tehnica abordului anterior minim invaziv, care ofera o serie de avantaje pacientilor.
DR. TONA JORGAQ - medic specialist ortoped, cu specializare in Franta
Dupa finalizarea studiilor de rezident si activitate medicala la Oradea, dr. Tona Jorgaq a continuat studiile in Franta, timp de trei ani, la Spitalul Universitar Dijon, specializandu-se in protezarea soldului prin tehnica abordului anterior minim invaziv: “Ca si tehnica chirurgicala, abordul anterior minim invaziv este, la inceput, o provocare pentru orice chirurg ortoped. In fapt, abordul anterior minim invaziv reprezinta evolutia actului chirurgical propriu-zis si este, la aceasta ora, cea mai naturala cale de abord in protezarea soldului, cu beneficii imediate pentru pacient” a precizat dr. Tona Jorgaq.
CE ESTE ABORDUL ANTERIOR MINIM INVAZIV?
In tratarea coxartrozei prin protezarea soldului exista mai multe aborduri chirurgicale, printre care si abordul anterior minim invaziv. Acest tip de abord este relativ nou, dar creste in popularitate pentru ca aduce beneficii susbtantiale tuturor actorilor implicati in tratarea coxartrozei: pacientii, care se pot astfel reintoarce mai repede la activitatea cotidiana, medicii si spitalele, care se bucura de eficienta crescuta.
Pentru aplicarea acestei tehnici chirurgicale e nevoie de cunostinte detaliate din partea medicului chirurg ortoped, precum si de materiale si echipamente medicale speciale.
Operatia presupune o incizie de 8-10 cm, dar ceea ce face deosebit acest tip de abord chirurgical consta in faptul ca amplasarea protezei de sold se executa printr-un spatiu intermuscular si internervos, fara a se leza vreun muschi sau nerv in timpul interventiei chirurgicale.
BENEFICIILE ABORDULUI MINIM INVAZIV
Beneficiile abordului anterior minim invaziv:
- scaderea durerii postchirurgical
- imbunatatirea rapida a functiei si fortei musculare, fapt ce duce la scurtarea perioadei de recuperare medicala
- scaderea duratei de spitalizare
- reducerea riscului de luxatie a protezei
- restabilirea lungimii membrului inferior
- revenirea la activitatile cotidiene a pacientului, intr-o perioada mai scurta
Recuperarea incepe din primele ore postchirurgical, cu efectuarea primilor pasi cu sprijin total, inca din prima zi, iar din a 4 -10 saptamana, pacientul isi poate deja relua activitatiile cotidiene, urmand ca revenirea la anumite sarcini de lucru si/sau sporturi de agrement sa o poata realiza dupa a 10 – a saptamana.
OPERATIILE SUNT UN SUCCES
Recent, o pacienta din Biharia a fost operata cu succes la Spitalul Clinic Pelican Oradea, prin aceasta metoda medicala revolutionara pentru tara noastra, dar care e practicata de circa o decada in Europa.
Doamna are 56 de ani si ne-a povestit ca, in urma cu cinci ani, a fost diagnosticata cu coxartroza bilaterala de sold. In 2017, a fost operata in Ungaria, la soldul stang, prin metoda moderna a abordului anterior minim invaziv. Anul acesta, adresandu-se spitalului nostru pentru probleme ginecologice, a aflat ca dr. Tona Jorgaq efectueaza astfel de operatii la Spitalul Clinic Pelican Oradea.
Cunoscand astfel beneficiile protezarii de sold prin abord anterior minim invaziv, calitatea serviciilor medicale de la Spitalul Clinic Pelican Oradea precum si faptul ca aici se realizeaza operatii prin aceasta tehnica, pacienta a dorit sa fie operata la soldul drept, prin aceeasi metoda revolutionara, in unitatea noastra.
Interventia chirurgicala prin abord anterior minim invaziv a decurs normal, fara complicatii. Imediat dupa operatie, pacienta a intrat in program special de fizioterapie, iar a doua zi a fost ajutata chiar sa faca mai multi pasi: “Acum nu mai am dureri. Recomand Spitalul Clinic Pelican pentru personalul medical si auxiliar de aici, pentru calitatea serviciilor medicale si hoteliere. Chiar toata lumea face totul pentru ca eu sa ma vindec mai repede si bine, asa ca am fost aici in siguranta”.
"Abordul anterior minim invaziv este astfel rezultatul unei munci imense in dezvoltarea tehnicii de protezare a soldului, a unor echipamente medicale de ultima generatie si a unor conditii speciale de realizare, toate insemnand progres in acest domeniu", a precizat dr. Tona Jorgaq, progres de care Spitalul Clinic Pelican Oradea doreste sa beneficieze cat mai multi pacienti.
"Dorim sa tinem pasul cu actualitatile privind metodele chirurgicale, atat pe Ortopedie cat si in celelalte specialitati chirugicale, prin care sa acordam servicii medicale de inalta performanta precum si beneficii multiple pacientilor nostri" a mai precizat dr. Ovidiu Gogu CACUCI, reprezenantul legal al Spitalului Pelican.