Meniu

Asistenta medicala de urgenta NON-STOP, prin LINII DE GARDA, la Obstetrica-Ginecologie, Neonatologie, Pediatrie si ATI, pentru gravide, nasteri, nou-nascuti si copii

Programări 0259 444 444

Urgență Pelican 0259 962

  • Acasă
  • Noutati
  • Testele din saliva pentru SARS-CoV-2 sunt NON-INVAZIVE si la indemana oricui!

6 mai 2021

Testele din saliva pentru SARS-CoV-2 sunt NON-INVAZIVE si la indemana oricui!

Farmaciile noastre VIA SANA si VITAMINA vin in intampinarea categoriilor socio-profesionale, persoane fizice si juridice, pentru care ridicarea restrictiilor impuse de pandemie poate veni cu unele conditii.
Astfel, la Farmacia VIA SANA, situata la parterul cladirii vechi a spitalului nostru (str. Corneliu Coposu nr. 2) si la Farmacia VITAMINA (str. C-tin Nottara C 8- C10), puteti gasi teste saliva antigen SARS-CoV-2.
Acest test rapid antigen SARS-CoV-2 este disponibil in farmaciile noastre din cele doua ambulatorii ale spitalului nostru, la pretul de 35 de lei.

Testul este utilizat pentru detectarea calitativa a antigenului COVID-19 in saliva umana si detecteaza noul antigen al proteinei coronavirus N, care poate fi detectat în stadiul incipient al infectiei virale. Testul din saliva poate fi utilizat ca dovada directa a infectiei virale si/sau poate fi folosit ca indice de diagnostic auxiliar in practica clinica. Testul rapid din saliva utilizeaza tehnologia de imunocromatografie pentru a detecta antigenul SARS-CoV-2 in specimenele de saliva umana si nu necesita echipament suplimentar.

AVANTAJELE TESTULUI DIN SALIVA:
Testul serveste asadar ca un ajutor in diagnosticul infectiei cu SARS-CoV-2 si este mult mai usor, mai rapid si accesibil si nu creează disconfort, in comparatie cu testul RT-PCR:
USOR: nu sunt necesare echipamente si expertize speciale
RAPID: doar 12 minute de asteptare
ACCESIBIL: cost mai mic decat cel al testului rapid efectuat nazal
NON-INVAZIV: nu doare, nu comporta risc de lezare si poate fi efectuat de catre oricine.

Kitul cu testul de saliva antigen SARS-CoV-2 contine:
– cartusul cu reactivi care se afla ambalat impreuna cu un plic cu material absorbant; fiecare cartus este pentru un singur test
– pipeta
– tubul de extractie care contine solutie tampon si are capac mov cu picurator.

ATENTIE!
– Kiturile se pastreaza la temperaturi intre 2 si -30 grade Celsius, in loc uscat si ferit de lumina directa a soarelui
– Curatati cavitatea bucala cu 30 de minute inainte de recoltarea probei de saliva. Nu mancati, nu beti, nu fumati, nu mestecati guma in cele 30 de minute.

Procedura de testare se face in 3 PASI:
In prospectul testului se indica pasii pentru testarea cu saliva a antigenului SARS-CoV-2, din care spicuim urmatoarele:
1. COLECTAREA PROBELOR. Scoateti cartusul din ambalaj si puneti-l pe o suprafata curata, plana si uscata. Indepartati capacul cu picurator din tubul de extractie cu solutia tampon de extractie.
2. PROCEDURA DE TESTARE. Scuipati cu grija in saculetul din hartie. Transferati saliva (umpluta pana la partea inferioara a capului de aspirare) in tubul de extractie.
Amestecati bine continutul (prin intoarcerea tubului cu capul in jos de cateva ori). Lasati amestecul de saliva si solutie tampon in tubul de extractie timp de 1 minut. Indepartati capacul din varful picuratorului, intoarceti tubul de extractie cu capul in jos si adaugati doua picaturi de proba bine amestecata in orificiul cartusului de testare.Lasati cartusul incarcat cu proba la temperatura camerei timp de 12 minute, dupa care cititi rezultatul.
3. INTERPRETAREA REZULTATULUI. Linia de control C trebuie sa apara pentru ca testul sa fie valid, indiferent daca apare sau nu linia T.
Rezultat negativ e atunci cand apare linia C inducand faptul ca testul este valid
Rezultat pozitiv e atunci cand apare linia C indicand faptul ca testul este valid si apare de asemenea si linia T, careindica faptul ca s-a detectat antigen SARS-CoV-2.
Rezultat invalid e atunci cand nu apare deloc linia C si, in acest caz, proba trebuie repetata.

PROGRAM FARMACII:

1. FARMACIA VIA SANA (str. Corneliu Coposu nr 2, in incinta Ambulatoriului din cladirea veche a Spitalului Pelican, in Cartierul Rogerius):
– Luni – Vineri: 8:00 – 20:00
– Sambata: 8:00 -16:00
– Duminica: 8:00 – 12:00
2. FARMACIA VITAMINA (str. Constantin Nottara C8 – C10, in incinta Ambulatoriului din Cartierul Nufarul):
– Luni – Vineri: 8:00 – 20:00
– Sambata: 8:00 – 14:00

DE RETINUT:
Testele saliva antigen Sars-CoV-2 se pot achizitiona din Farmacia Via Sana si Farmacia Vitamina, iar testarea revine clientului.

Mentionam ca, potrivit normativelor in vigoare, testarea rapida prin saliva pentru detectarea antigenului SARS-CoV-2 nu inlocuieste testul RT-PCR pentru persoanele care pleaca in strainatate, dar este ideala datorita preciziei, accesabilitatii si a rezultatelor mult mai rapide (rezultatul testului antigen apare imediat, rezultatul RT-PCR e gata in mai multe ore).

Stiri asemanatoare