Am fost alaturi de 81 de copii cu dizabilitati, din sase judete

81 de copii cu dizabilitati din sase judete au beneficiat de suportul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea, la Competitia Regionala Special Olympics de baschet, ce a avut loc in data de 15.10.2018, la Sala Antonio Alexe.

Competitia de baschet face parte din proiectul educativ Castiga-ti un prieten special”, coordonat de Centrul Scolar de Educaţie Incluziva Nr. 1 Oradea, introdus in urma evaluarii MEN in Calendarul Activitatilor Educative Regionale si Interjudetene)

.

Proiectul a debutat in primavara acestui an, cu Competitia Regionala la fotbal, iar în data de 15.10.2018, a avut loc Competitia Regionala la baschet.

Cele doua Competitii Regionale Special Olympics au fost organizate cu sprijinul Inspectoratului Scolar Judetean Bihor si a Fundatiei Special Olympics România.

Joi, 15.10.2018, la Sala Antonio Alexe au venit 81 de copii si tineri cu dizabilitati intelectuale si fizice (IQ mai mic de 70), cu varste cuprinse între 6-25 de ani, din sase judeţe: Bihor, Cluj, Arad, Salaj, Satu Mare, Timisoara si Hunedoara. Toți sunt elevi ai unor scoli speciale, elevi integrati sau tineri care frecventeaza diferite centre de zi, provenind atat din familii cat si din centre de plasament/plasament familial.

Competitia speciala nu a avut ca scop principal intrecerea, ci incurajarea și recompensarea copiilor cu dizabilitati pentru a lupta sa ramana sanatosi fizic si mental prin miscare.

Competitia s-a derulat pe parcursul a doua ore, în intervalul orar 10:00 – 12:00 si a reusit sa creeze emotii suficiente pentru ca elevii competitorii sa primeasca incredere in ei insisi si curaj ca sa lupte sa isi mentina sanatatea în echilibru.

Doamna profesoara Pantazi Teodora si toti cei prezenti au apreciat momentele cele mai emotionante: defilarea tuturor celor 81 de copii, la deschiderea si inchiderea evenimentului. Cu pancarte și solemnitate la fel ca la orice competitie de rang olimpic, elevii au defilat in fata colegilor, parintilor si sustinatorilor cu atitudine de invingatori, solemni si bucurosi.

Am putut citi bucuria pe fetele lor, s-a vazut cat de importanti s-au simtit. Defilarile de la inceputul si finalul evenimentului fiind cele mai emotionante”, a spus doamna profesor Pantazi Teodora, de la Centru de Incluziune nr. 1 Oradea.

La eveniment au participat mai multi reprezentanti de la Inspectoratul Judetean Scolar, dar si de la Universitatea Oradea, CSM Oradea, Directia Judeteana pentru Tineret și Sport etc.

SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea felicita organizatorii pentru acest tip de competitii destinate celor mai speciali copii intrucat o atitudine pozitiva si stima de sine cantaresc foarte mult in abordarea problemelor de sanatate.

In mod similar, mentinerea starii de sanatate in echilibru prin adoptarea unui stil de viata sanatos, cu miscare, asa cum doreste organizatorul este si principiul pe care il urmeaza si SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea.

Competitia s-a incheiat cu acordarea de premii, medalii si pachete pentru cei care au urcat pe podium, dar si pentru toti ceilalți competitori, scopul evenimentului nefiind competitia in sine ci cresterea increderii în forțele proprii ale tuturor copiilor participanti.