ENDOCRINOLOGIE: Abordarea disfuncțiilor tiroidiene în sarcină

ENDOCRINOLOGIE: Abordarea disfuncțiilor tiroidiene în sarcină

Sarcina are un impact important asupra glandei tiroide şi a funcţiei sale. Cea mai frecventă disfuncție tiroidiană în sarcină este hipotiroidia. 

Prezența hipotiroidiei în timpul sarcinii este un factor de risc atât pentru mama, cât și pentru făt.

Numeroase complicaţii pot apărea în cazul instalării hipotiroidismului clinic, precum: naşterea prematură, greutatea mică la naştere, diabetul gestaţional, hipertensiunea arterială indusă de sarcină, anormalităţi placentare, moartea fetală in utero și avortul spontan.

Dr. ZDREHUȘ ALINA, medic specialist Endocrinologie:
“Patologia tiroidiană în sarcină nu diferă semnificativ de cea preconcepțională. Frecvent, ne întâlnim cu hipotiroidismul, se remarcă o prezență a acestuia de până la 4% din sarcini, dar și hipertiroidismul ocupă un loc important, acesta având o prevalență de până la 0.3% la femeile însărcinate. De asemenea, frecvent întâlnim patologiile de structură ale glandei tiroide, cum ar fi prezența nodulilor tiroidieni sau modificările de volum ale acesteia. Cele mai frecvente cauze sunt bolile autoimune, cunoscuta tiroidită Hashimoto și boala Basedow-Graves. Dar pentru că în sarcină este necesară o cantitate mai mare de iod și deficitul de iod poate să constituie o cauză relativ frecventă".

Cum pot influența bolile tiroidiene sarcina?

Dr. ZDREHUȘ ALINA, medic specialist Endocrinologie:

"Într-o mare măsură pot să influențeze sarcina pentru că hipotiroidismul are o influență atât asupra dezvoltării neurologice a copilașului, știm că sistemul neurologic se formează la copil în primele trei luni de viață intrauterină, iar disfuncția tiroidiană poate să ducă atât la modificări pe această parte, cât și la probleme cognitive, însă are o influență și asupra sarcinii. Adică risc crescut de o naștere prematură, de preeclampsie, de hipertensiune gestațională. Pe de altă parte, hipertiroidismul poate să ducă la nașterea unui copil cu greutate mică, la malformații fetale, de asemenea, la preeclampsie sau hipertensiune.

Tratamentul nu diferă semnificativ față de cel preconcepțional, dar este important pentru o pacientă cunoscută cu o disfuncție tiroidiană să se prezinte cât mai repede la o evaluare endocrinologică. Tratamentul cu Euthyrox nu se întrerupe pe perioada sarcinii, de cele mai multe ori este necesar să-i creștem doza cu 25-50%. De asemenea, foarte important să fie monitorizată frecvent, adică lunar, în primele 20 de săptămâni de sarcină, iar ulterior, în fiecare trimestru".

Pot să alăpteze mamele cu medicație anti-tiroidiană?

Dr. ZDREHUȘ ALINA, medic specialist Endocrinologie:

"Da, le încurajez să facă acest lucru, în mod cert pacientele cu hipotiroidism trebuie să-și continue tratamentul cu Euthyrox și în timpul alăptării. Este necesar un control postpartum (cam la două luni) pentru ajustarea dozei și apoi la 3-4 luni în primii doi ani după naștere. Și pentru cele care au o patologie de hipertiroidism, ultimele studii arată că medicamentele folosite, adică anti-tiroidienele de sinteză secretă extrem de puțin în laptele matern ceea ce înseamnă că și aceste mămici sunt încurajate să continue alăptarea.

Eu le recomand pacientelor care se cunosc cu o disfuncție tiroidiană să se prezinte la endocrinolog cât mai curând posibil odată ce află că sunt însărcinate, dacă e posibil chiar preconcepțional, în cazul în care sarcina este planificată. E important screeningul de trimestrul întâi, care din fericire, se face și în Maternitatea Spitalului Pelican, astfel se descoperă disfuncții tiroidiene foarte precoce, uneori chiar în forme subclinice, care nu au manifestări, și aceste paciente pot să beneficieze din timp de un tratament corect”.

 

INFORMAȚII ȘI PROGRAMĂRI:

Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, vă puteți programa astfel:
online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la secțiunea „Programări online” și veți fi contactat în cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriți să beneficiați de serviciile medicale dorite
email: callcenter@spitalpelican.ro și veți fi contactat în cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriți să beneficiați de serviciile medicale dorite
telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de așteptare (câteva minute)