BOLI INFECTIOASE. Dr. Puscas Caius: Boala febrila acuta, de la anamneza la tratament

BOLI INFECTIOASE. Dr. Puscas Caius: Boala febrila acuta, de la anamneza la tratament

Dr. PUSCAS CAIUS, medic primar BOLI INFECTIOASE, explica importanta anamnezei si examenului clinic in mod minutios pentru stabilirea cauzei exacte, a diagnosticului corect si tratament adecvat.

Dr. PUSCAS CAIUS, medic primar BOLI INFECTIOASE:
"Boala febrila acuta o definim ca si crestere a temperaturii corpului masurata in special axilar peste 38 de grade Celsius. Poate fi pana la 40 – 41 de grade Celsius iar intre 37 – 38 se numeste subfebra.

Sindromul febril acut poate fi insotit si de alte manifestari: dureri de cap, cresterea pulsului, transpiratii, frisoane, frisonete.

Febra o putem defini si ca o reactie a organismului la o boala, fara sa ne sugereze de prima data diagnosticul ori cauza bolii febrile acute.

Tratamentul indicat e cel etiologic. Pana avem cauza clara a sindromului febril, eu opinez pentru un tratament simptomatic cu antitermice sau cu antiinflamatorii.

Simptomele febrei este cresterea temperaturii peste 38 de grade care poate fi insotita de dureri de cap, de transpiratii, frisoane, cresterea pulsului.

Ca o mentiune trebuie avut in vedere faptul ca la unii varstnici sau cu afectiuni cronice sau debilitante – sunt multe boli care pot debuta fara febra si atunci trebuie stabilita cauza exact chiar in lipsa febrei.

O febra acuta poate ascunde multe afectiuni. Cele mai frecvente cauze sunt infectioase, virale, bacteriene, cu protozoare, cu fungi, pot fi cauze oncologice, chirurgicale, afectiuni de sistem,  

Săectrul cauzelor bolii febrile acute e larg si presupune sa ai  rabdare sa cuati cauza pe care o poti gasi intr- o zi, doua sau 4 zile.

Prima complicatie e, in absenta cauzei, deshidratarea. Se impune asadar hidratare corecta, monitorizata temperatura si urmarita evolutia. Complicatiiile ce pot sa apara sunt complicatiile afectiunilor ce determina boala febrila acuta.

La aparitia unui sindrom febril acut e indicat sa nu incepem imediat tratament antibiotic ci simptomatic pana se stabilesta cauza bolii febrile acute.  

In examenul unui pacient care se prezinta cu o boala febrila acuta se incepe cu anamneza si eu cred ca aceasta trebuie facuta corect si minutios pentru ca putem afla multe lucruri si ne putem indrepta spre diagnostic din anamneza (istoricul boli, antecedentele bolnavului, daca cei din familie, din anturaj au suferinte care pot sugera diagnosticul).

Urmeaza examenul clinic, care trebuie realizat atent intrucat pot fi sindroame ce ne pot duce la diagnosticarea bolii febrile acute. Daca are sindrom diareic, daca are manifestari pulmonare, sindrom icteric, dureri abdominale sau manifestari de tip urinar – toate acestea pot ajuta mult in stabilirea diagnosticului de boala febrila nediferentiata".

 

INFORMATII SI PROGRAMARI:

Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:
online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale  dorite
email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)