PSIHIATRIE PEDIATRICĂ: Intervenția timpurie intensivă este esențială în cazul copiilor cu autism

PSIHIATRIE PEDIATRICĂ: Intervenția timpurie intensivă este esențială în cazul copiilor cu autism

Autismul este o tulburare caracterizată prin dezvoltarea atipică a copilului, manifestată înaintea vârstei de trei ani.
Dr. CÎMPEAN RALUCA, medic specialist Psihiatrie Pediatrică, detaliază că, potrivit ICD-10 (Clasificarea tulburărilor mentale și de comportament), pe lângă autismul infantil mai regăsim ca tulburare pervazivă de dezvoltare globală sindromul Rett, sindromul Asperger și altele.

- Când ar trebui ca părintele să se adreseze unui specialist?

Dr. CÎMPEAN RALUCA, medic specialist Psihiatrie Pediatrică:
"Când observă că dezvoltarea copilului este una atipică. Practic, nu este cea corespunzătoare vârstei, când apar carențe în interacțiunea socială, mișcări repetitive sau comportamente repetitive, când apare o hiper sau hipo-reactivitate la stimulii senzoriali, întârziere în limbaj, practic, atunci ar trebui un consult de specialitate".

- Care este conduita terapeutică?

Dr. CÎMPEAN RALUCA, medic specialist Psihiatrie Pediatrică:
"Cea mai importantă este terapia, nu diagnosticul. În ceea ce privește terapia trebuie să înceapă cât mai repede, de obicei părinții observă aceste simptome în jurul vârstei de 12-24 de luni ale copilului și atunci se recomandă începerea terapiei pentru recuperarea întârzierilor. Se recomandă terapia comportamentală, terapia logopedică, practic, terapia prin joc, terapia ludică. Un exemplu ar fi terapia ABA, terapia Tomatis, recomandarea de suplimente alimentare pentru a ajuta pe partea aceasta de recuperare a întârzierilor și o dezvoltare armonioasă și monitorizarea psihiatrică a copilului.

Evaluarea psihiatrică constă într-o heteroanamneză, copilul fiind foarte mic obținem datele anamnestice de la părinte și observăm comportamentul copilului în cabinet, pe lângă acest lucru întrebăm comportamentul copilului în societate, între alți copii, cum interacționează cu alți copii, dacă limbajul s-a dezvoltat normal, dacă dezvoltarea motorie e cea corespunzătoare.

Pe toți, mari sau mici, ne afectează stresul și problemele zilnice, dificultățile netratate la timp se pot transforma în tulburări psihiatrice. Vă așteptăm la Spitalul Pelican pentru o consultație gratuită de psihiatrie pediatrică, în baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau o scrisoare medicală de la medicul specialist”.

 

INFORMAȚII ȘI PROGRAMĂRI:

Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, vă puteți programa astfel:
online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la secțiunea „Programări online” și veți fi contactat în cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriți să beneficiați de serviciile medicale dorite
email: callcenter@spitalpelican.ro și veți fi contactat în cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriți să beneficiați de serviciile medicale dorite
telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de așteptare (câteva minute)