NEUROLOGIE: Cele mai frecvente afecțiuni ale coloanei vertebrale

NEUROLOGIE: Cele mai frecvente afecțiuni ale coloanei vertebrale

Cele mai frecvente tipuri de afecțiuni ale coloanei vertebrale sunt: : hernia de disc, spondiloza cervicală, discopatia lombară și stenoza spinală.

Dr. Marge Cristian, medic primar neurolog, vorbește despre principalele afecțiuni ale coloanei vertebrale, cauze, simptome și tratament.

“Spondiloza reprezintă o îmbătrânire degenerativă a structurilor coloanei vertebrale. Practic, vertebrele suferă un proces de deformare și apar acele cunoscute ciocuri osoase sau osteofite. Discopatiile sunt îmbătrâniri ale discurilor intervertebrale care își pierd caracterul elastic, iar inelul fibros din interiorul lor se descompune și nucleul pulpos iese în afară. Și stările posttraumatice, fie că se datorează unui traumatism rutier, fie că se datorează unei căderi de la alt nivel al pacientului, în final, favorizează modificări care duc mai ales la distrugerea țesutului osos și lezarea fibrelor nervoase.

Multă lume ne întreabă ce provoacă boala coloanei și le spun că pe cât de puternic simptomul nu întotdeauna avem o cauză. Atât spondiloza, cât și discopatiile în cea mai mare parte a cazurilor nu au o cauză anume. Este pur și simplu o degradare, fie degenerativă ca și în cazul spondilozei, fie deformarea discului ca în discopatie, dar nu există o cauză per primam. În funcție de regimul de viață și de muncă al omului se accentuează simptomele. Singurele cauze care de obicei, favorizează patologii ale coloanei sunt osteoporoza, care determină tasări și comprimări ale vertebrelor ca ulterior să apese pe traiectul nervos, pot să fie patologii posttraumatice, accidente rutiere sau casnice și există mai rar, posibilitatea de infecții sau inflamații. Coloana vertebrală este centrul scheletului nostru care la rândul ei se bazează pe musculatura paravertebrală. Toate stările în care vom suprafolosi musculatura, în care o vom obosi și în care nu vom asigura coloanei mobilitatea corespunzătoare, în final, conduc la durere. 

Pacientul trebuie să aibă din punct de vedere fizic, un grad de antrenament fizic, de mobilizare, de îndreptare, să nu păstreze mult timp o poziție fixă, ci tot timpul să se gândească că orice mușchi pe care îl suprasoliciți la un moment dat obosește și doare. Obezitatea este o problemă pentru coloană pentru că orice supraîncărcare fizică, mecanică a coloanei va duce la oboseală. Totodată, posturile sedentare de birou, ore întregi neridicându-te de la birou, obligi toate structurile coloanei și musculare și osoase să se supratensioneze. Mai sunt și alte simptome, dar este adevărat că durerea este pe departe simptomul care îl aduce pe om cel mai frecvent la doctor. Simptomele pe care coloana le poate da prin suferința ei sunt simptome senzitive și simptome motorii. Simptomele senzitive includ pe lângă durere și amorțeli, furnicături, senzație de a nu-ți simți cum trebuie o parte a corpului pentru că trebuie să spunem coloana are trei segmente: cervical, dorsal și lombar sau inferior și în funcție de localizarea procesului patologic la nivelul coloanei vor rezulta și semnele de boală sau în cazul în care compresiunea nervoasă este exagerată putem să avem și simptome motorii de genul deficitului de forță. Toate sunt și pot să reprezinte complicații ale unei boli de coloană. În primul rând trebuie să ne ducem la medic ori de câte ori avem un simptom al organismului care e nefiresc. Să înțelegem că totuși organismul nostru e ca un mecanim complex a cărui funcționare trebuie asigurată. Ori de câte ori apare o durere care parcă nu cedează, ori de câte ori apar amorțeli, furnicături trenante, tulburări sfincteriene, deficit de forță musculară, toate sunt semne de gravitate. Dar în general, pentru a beneficia de o terapie corespunzătoare și de un sfat medical adecvat trebuie să apelăm la un medic.

Diagnosticul se stabilește de medicul care este obișnuit cu patologii de coloană pe baza unor simptome specifice și are la bază examenul clinic neurologic. Specialitățile care se ocupă cu diagnosticul și managementul terapeutic medicamentos non-chirurgical al problemelor de coloană sunt neurologia și reumatologia. Medicul specialist va pune pe baza unor simptome un diagnostic folosindu-se și de examinările imagistice. Pentru coloana vertebrală cel mai important examen imagistic este examinarea prin rezonanță magnetică nucleară (RMN). RMN-ul ne arată cel mai bine raportul între structurile osoase, discurile intervertebrale care sunt cartilaginoase și structurile nervoase. Dacă totuși nu e vorba de o hernie de disc și avem o stare posttraumatică în care e implicat mai mult osul și structurile osoase atunci radiografia de coloană vertebrală simplă sau Computer Tomograf de coloană e mai adecvat pentru a evidenția linii de fractură sau tasări de corp vertebral. Totodată ne folosim de testele de laborator pentru a evidenția existența unui sindrom inflamator sau de testul DEXA pentru evaluarea osteoporozei în condițiile în care evidențiem tasări sau fracturi de corp vertebral. 

Tratamentul pentru suferința coloanei trebuie făcut cu răbdare din partea medicului și a pacientului. Tratamentul trebuie să vizeze mai multe patogenii. A intrat în reflex folosirea doar a antiinflamatoarelor, este bună, dar insuficientă. Trebuie un preparat antiinflamator, trebuie un preparat miorelaxant, trebuie un preparat de durere, de hrănire a fibrei nervoase pentru că fibra nervoasă lezată, comprimată transmite durere. Tratamentul trebuie să fie medicamentos, dacă pacientul are o fază mai complicată sau avansată trebuie trimis la un neurochirurg sau se poate apela (nu în perioada acută) și la recuperarea medicală, care vine să corecteze suplimentar în asociere și în complementaritate, dar după tratament medicamentos și toate aplicate corespunzător și consecvent asigură un bine terapeutic”.