CHIRURGIE ORALĂ ȘI MAXILO-FACIALĂ: intervenție extrem de complexă de extirpare a unei tumori de orofaringe de 20 cm, realizată cu succes în echipă multidisciplinară la Spitalul Pelican

CHIRURGIE ORALĂ ȘI MAXILO-FACIALĂ: intervenție extrem de complexă de extirpare a unei tumori de orofaringe de 20 cm, realizată cu succes în echipă multidisciplinară la Spitalul Pelican

O intervenție extrem de complexă pentru cancerul de orofaringe a fost realizată cu succes de echipa de Chirurgie Orală și Maxilo-Facială coordonată de conf. univ. dr. Țenț Andrei a spitalului nostru.

Conf. univ. dr. ȚENȚ ANDREI, medic primar Chirurgie Orală și Maxilo-Facială:
“Ne bucurăm că am tratat acest caz al unui pacient din Târgoviște în vârstă de 60 de ani cu o tumoră mare de orofaringe care se extinde în baza limbii și în regiunea palatului moale și a vălului palatin.

Tumora avea 20 cm, fapt pentru care structurile anatomice cum ar fi carotida internă care irigă jumătate din creier trebuie investigate amănunțit preoperator. În acest caz ne-am folosit de tehnologia Spitalului Pelican, iar radiologii acestui spital ne-au confirmat siguranța permeabilității arterei carotide interne care nu este invadată. Invazia ei reprezentând un criteriu de inoperabilitate. Astfel, pacientul fiind operabil am hotărât în comisie multidisciplinară alături de colegii mei din Departamentul de Chirurgie Generală care i-au efectuat o gastrostomie ca pacientul să se poată alimenta pe termen lung, să aibă tot aportul proteic de care are nevoie pe parcursul vindecării. Împreună cu colegii de la ATI am făcut un bilanț general, pacientul fiind într-o disproteinemie destul de marcată, având anemie marcată datorită leziunilor intrafaringiene care sângerează, fapt pentru care în consult multidisciplinar am realizat o echilibrare generală a pacientului ca să poată suporta anestezia generală care a durat 8 ore și jumătate, 3 operații au fost de fapt într-una singură. Am practicat excizia tumorii, cu rezecție de mandibulă, am rezecat metastazele ganglionare de la nivel laterocervical, de la mandibulă până la nivel clavicular superior, după care a fost necesară reconstrucția defectului pe care am efectuat-o cu un lambou miofasciocutanat pectoral, astfel încât să redăm conturul facial și să reconstruim faringele pentru ca în viitor să putem spera la o vindecare rapidă și posibil la reluarea funcțională a deglutiției, alimentației și respirației pe cale nazofaringiană.

Foarte importantă este urmărirea postoperatorie a pacientului atât de departamentul de chirurgie orală și maxilo-facială, cât și de cel de Chirurgie Generală care monitorizează vindecarea gastrostomiei, dar cel mai important este monitorizarea ATI pe care colegii au efectuat-o minuțios intensiv, pacientul fiind internat pe secția de ATI deoarece a fost un caz extrem de complex. Fapt care ne conferă încrederea că astfel de cazuri pot fi manageriate de rutină, săptămânal în acest spital datorită colaborării strânse între departamentele de radiologie și imagistică medicală, chirurgie generală și chirurgie maxilo-facială și domenii conexe, precum și ajutorul aparaturii de ultimă generație a colegilor de la departamentul de radiologie și imagistică medicală”.

Dr.

Botea Mihai, medic specialist ATI, șef de lucrări:
“Anestezia și terapia intensivă este o specialitate menită să susțină demersurile colegilor de pe alte profile medicale cum este disciplina Chirurgiei Maxilo-Facială, unde lucrurile sunt particulare, unde fără o abordare multidisciplinară și o susținere a particularităților acestei disciplinei și  intervențiilor care sunt de cele mai multe ori laborioase pentru că se lucrează în apropierea vaselor mari, carotida, venele importante din zona sferei cervicale, căile aeriene unde particularitățile sunt de finețe, un fine-tuning poate influența și determina un prognostic corect al pacienților. Anestezia în sine și terapia intensivă, pregătirea și abordarea perioperatorie a pacientului este rolul nstru în această echipă multidisciplinară. Astfel am putut împreună cu colegii de la chirurgie maxilo-facială să influențăm si să avem un impact așteptat asupra pacienților care sunt cu diverse comorbidități, cu riscuri, cu rezerve și am putut să avem un impact și am putut să influențăm considerabil evoluția și avem și prognosticul mult așteptat”.

 

Soția pacientului: 
“Suntem la Spitalul Pelican din Oradea unde domnul doctor Țent a realizat o operație foarte complicată. A fost extirpată o tumoră foarte mare din gât. Avem numai cuvinte de laudă pentru domnul doctor și pentru echipa cu care a lucrat, o echipă de profesioniști. Sunt foarte emoționată, am trecut prin foarte multe, până când am ajuns în acest stadiu care zicem că este foarte bine, sperăm să fim foarte bine. Soțul meu merge spre bine. Dumnezeu a lucrat prin mâinile domnului doctor Țenț Andrei. Vă mulțumesc!”.

Fiul pacientului:
“Sunt fericit că sunt băiatul lui, ne-a ajutat foarte mult în viață și acum a venit și vremea noastră să-l răsplătim. Am aflat în decembrie despre problema dânsului, este o fire puternică și nu se plânge, noi suntem din Târgoviște. Noi am fost la mai mulți medici, care din fericire pentru noi acum, nu au vrut să-l opereze și am ajuns la dr. Țenț Andrei la Oradea, am plecat cu o speranță, venim cu o certitudine că este bine. Mulțumim domnului doctor și lui Dumnezeu că am ajuns aici!”.

INFORMAȚII ȘI PROGRAMĂRI:

Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, vă puteți programa astfel:
online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la secțiunea „Programări online” și veți fi contactat în cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriți să beneficiați de serviciile medicale dorite
email: callcenter@spitalpelican.ro și veți fi contactat în cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriți să beneficiați de serviciile medicale dorite
telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de așteptare (câteva minute)