Provocari transformate in oportunitati pentru pacienti

Provocari transformate in oportunitati pentru pacienti

Extinderea spitalului cu 100 paturi In luna martie 2020, in momentul declansarii pandemiei, am extins Spitalul Pelican, marind capacitatea cu peste 100 de paturi intr-o noua cladire spatioasa, situata in curtea spitalului existent. Astfel, in prezent, Spitalul nostru dispune de 262 de paturi atat pentru spitalizare continua cat si pentru spitalizare de zi. Am marit sectiile de spital cu specialitati noi cum sunt: Pediatria, Cardiologia interventionala, Chirurgia cardiovasculara, Chirurgia toracica, atat cu ambulatoriu de specialitate integrat, cat si cu sali de operatie speciale, dubland capacitatea spitalului si oferind oamenilor posibilitatea de a-si regasi sanatatea la noi.

Am devenit spital Suport SARS-CoV-2 In contextul actual epidemiologic, datorita cresterii mare a numarului de cazuri de imbolnaviri cu Covid-19, in luna noiembrie am devenit unul din principalele spitale suport COVID-19 din Oradea, alocand 46 de paturi, dintre care 20 de paturi de Terapie Intensiva (ATI). Prin avantajul nostru de a avea fuctionale doua cladiri independente am reusit sa desfasuram in acelasi timp si activitatea de spital NON-Covid, oferind astfel pacientilor nostri servicii spitalicesti si tratamente de specialitate. In paralel cu deschiderea de noi sectii de tratare a pacientilor cu Covid am amenajat un spatiu special pentru testari rapide si RT-PCR necesare atat pacientilor care aveau nevoie de internare in spitalul nostru cat si persoanelor care doreau sa fie testate. Cu scopul limitarii si a raspandirii SARS-CoV-2 in Spitalul nostru am depus eforturi continue pentru mentinerea masurilor de siguranta prin marcarea de circuite separate pentru protectia tuturor pacientilor precum si a angajatilor nostri.

Sectie de Pediatrie si Ambulatoriu integrat, Urgente Non-STOP

Tot in luna martie 2020, perioada de debut extrem de incert dat de pandemie, am inaugurat Ambulatoriul de specialitate de Pediatrie precum si sectia de spital Pediatrie. Beneficiind de infrastructura si interdisciplinaritatea din spitalul nostru am extins gama de servicii medicale, oferind copiilor sansa de a avea acces la diagnostice confirmate pe baza de investigatii medicale de inalta specialitate, tratamente performante si o echipa de medici pediatri cu experienta si in concordanta cu alte specialitati medico-chirurgicale.

Interventii chirurgicale cu tehnica de ultima generatie asistate robotic

Tot mai multe persoane au beneficiat de interventii chirurgicale de inalta performanta asistate de robotul da Vinci recapatandu-si mai repede sanatatea. Au excelat astfel interventiile chirurgicale in domeniul Urologiei si Chirurgiei generale, inclusiv interventiile chirurgicale asistate robotic cu robotul de ultima generatie Da Vinci. Din acelasi motiv, la Ortopedie a crescut numarul pacientilor care si-au redobandit starea de sanatate gratie interventiilor complexe, chiar unice in tara. Au avut o incidenta crescuta, prin interventii minim invazive: implanturi pentru defecte de oase mari, reconstructii artroscopice articulare complexe, protezari bilaterale de sold etc SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea a devenit al 7-lea centru medical cu chirurgie minim invaziva asistata robotic din Romania (dupa 4 spitale publice si 2 spitale private de la Brasov si Bucuresti), unde se realizeaza interventii de Chirurgie robotica, in domeniul Urologiei, Chirurgiei, Ginecologiei, cu aplicabilitate in Chirurgia toracica si in Cardiologie.

Centrul pentru interventii cardiovasculare

La un an de la introducerea celei mai moderne tehnologii de chirurgie pe plan mondial (Chirurgia Robotica) si la doar cateva luni distanta de la deschiderea sectiei de Pediatrie, am deschis Centrul pentru interventii cardiovasculare Pelican Oradea. Deschiderea acestui centru, unic in partea de Nord-Vest a Romaniei, a fost posibila datorita echipei noastre medicale de Cardiologie, careia i s-au alaturat experti in Cardiologie interventionala, Aritmologie și Electrofiziologie cardiaca, Chirurgie cardiovasculara, Anestezie Terapie Intensiva Cardiaca, drintre cei mai experimentati in tara. Atat prin procedurile speciale care se efectueaza in cadrul Cardiologiei interventionale cat si prin interventiile chirurgicale de mare finete care se realizeaza in cadrul Chirurgiei cardiovasculare de la acest centru am oferit astfel sansa pentru multi pacienti cu afectiuni cardiovasculare sa beneficieze de serviciile noastre similare cu cele din Centrele Universitare.

Chirurgia toracica de ultima generatie, asistata robotic, cu proceduri singulare in partea de Nord-Vest a tarii, permite tratarea pacientilor cu afectiuni neoplazice, traumatice sau de alta cauza, prin aport medical supraspecializat si tehnica de ultima generatie. Colaborarea stransa intre medicii de Chirurgie toracica si medici de alte specialitati (cum ar fi pneumologi, oncologi, anestezisti, radiologi, chirurgi generalisti, anatomopatologi) permite obtinerea unor rezultate foarte bune in abordarea afectiunilor specifice acestei specialitati.

Centrul de Bariatrie

Dupa ani de zile de experienta in Chirurgia bariatrica si alte specialitati medicale strans legate de Chirurgia metabolica, vom extinde Centrul integrat de Bariatrie, in cadrul caruia, tot pe baza de interdisciplinaritate, oferim posibilitatea persoanelor cu exces de greutate, inclusiv diabeticilor cu obezitate morbida, sa slabeasca in mod corect si fara consecinte nefaste, in functie de particularitatile, predispozitiile si antecedentele medicale.

Centrul de Imagistica Medicala

Un rol esential in tratarea pacientilor l-a detinut Centrul de Imagistica Medicala Pelican, extins cu noua aparatura de ultima generatie. Astfel, la inceputul anului 2020 a fost achizitionat un nou Computer Tomograf si un nou aparat de Rezonanta Magnetica Nucleara de ultima generatie, cu ajutorul carora s-a dublat capacitatea de a efectua investigatii medicale de imagistica de catre medicii nostri specialisti cu experienta vasta in domeniu. Imagistica Medicala a devenit de altfel o componenta de baza in diagnosticul de certitudine si implicit in tratamentul copiilor, care pot acum beneficia de investigatii CT si RMN (inclusiv cu anestezie daca este cazul), interdisciplinaritatea din spitalul nostru sporind exponential calitatea actului medical.

Centrul de Fizioterapie

Importanta fizioterapiei pentru pacientii cu diverse afectiuni internati in spitalul nostru si-a dovedit eficacitatea, aportul fizioterapeutilor nostri fiind esential in recuperarea si reinsertia socio-familiala foarte rapide chiar si dupa interventii chirurgicale dintre cele mai dificile. Datorita acestui rol esential in recuperarea pacientilor, in noiembrie 2020 am inaugurat Centrul integrat de Fizioterapie si am oferit pacientilor nostri, copii si adulti deopotriva, posibilitatea recuperarii calitative neuro-motorii, in regim de Ambulatoriu. Pe baza interdisciplinaritatii, fizioterapeutii nostri, cu experienta in tara si strainatate, pun la dispozitia pacientilor, alaturi de colegi medici experti in alte domenii (Urologie, Chirurgie, Neurochirurgie etc) servicii medicale de inalta calitate atat in scop curativ cat si in scop preventiv.

Centrul de Cercetare-dezvoltare in Oncologie

Am finalizat proiectul pe fonduri europene a Centrului de cercetare-dezvoltare in Oncologie, proiect derulat pe 30 de luni, cu scopul cresterii volumului activitatii de cercetare-dezvoltare. Am creat astfel noi locuri de munca, am achizitionat echipamente medicale de imagistica (RMN, computer tomograf, ecografe, turn complet 3D pentru chirurgie, turn complet full HD pentru Ortopedie, robotul chirurgical).

Mergem mai departe!

A fost un an cu mari provocari pe care le-am atins invingand vicisitudinile acestui an pentru a ajuta cat mai multi bolnavi. Tocmai aceste multiple reușite, pe care am putut sa le obtinem in acest an in conditii extreme, ne determina sa continuam si sa contribuim constant la evolutia in domeniul medico-chirurgical din tara noastra. Cream in continuare premisele atingerii de performante internationale, ridicand si mai mult calitatea serviciilor medicale in medicina romaneasca. Am depasit greutatile si am atins performante impreuna. Vom depasi greutati si vom atinge noi praguri de performanta si in anul 2021.

Acum, in prag de An Nou, va dorim SARBATORI CU SANATATE SI FERICIRE! LA MULTI ANI!