ORTOPEDIE - TRAUMATOLOGIE: Protezare simultana bilaterala cu abord direct anterior minim-invaziv, realizata cu succes pentru un pacient cu coxartroza avansata bilaterala

ORTOPEDIE - TRAUMATOLOGIE: Protezare simultana bilaterala cu abord direct anterior minim-invaziv, realizata cu succes pentru un pacient cu coxartroza avansata bilaterala

O noua interventie chirurgicala speciala a fost realizata cu succes de catre dr. TONA JORGAQ, medic primar Ortopedie – Traumatologie, cu o experienta de peste 15 ani, specializat in Romania si Franta. Pacientul, cu coxartroza bilaterala, a apelat la spitalul nostru si la domnul doctor TONA JORGAQ afland despre performantele medicale de pe acest site.

PACIENT (din Oradea):

“In 2018 am simtit pentru prima data la ambele picioare scaderea mobilitatii, dar fara durere. De anul trecut m-am interesat in ce consta operatia, am intrat pe internet, am gasit site-ul spitalului Pelican si pe domnul doctor TONA JORGAQ.

Am tot studiat aproape un an de zile, nu am spus nimanui, mobilitatea fiind tot mai scazuta, am incercat sa-i spun ginerelui meu, care este medic ortoped. La randul sau, s-a documentat si a vazut ca la Spitalul Pelican se face operatie bilaterala simultana, astfel ca am hotara: acolo mergem.

Taietura mica, recuperare mult mai buna daca operatia este realizata simultan pentru ambele picioare, asa m-am decis sa vin in septembrie 2022 la domnul doctor TONA. Am fost la consultatii si sunt operat de cateva zile, pot spune ca ma simt bine. Cu exercitii va da Dumnezeu sa-mi revin, sa duc o viata normala”.

Dr. TONA JORGAQ, medic primar Ortopedie – Traumatologie:

“Pacientii cu coxartroza avansata bilaterala pot fi tratati cu protezare simultana bilaterala cu abord direct anterior minim-invaziv. Astfel, pentru pacientul candidat (operabil medical), putem obtine cu o singura interventie chirurgicala ameliorarea durerii, o recuperare functionala mai buna si revenirea mai devreme la activitatile zilnice, in conditii sigure si eficiente, restabilind calitatea vietii”.

Procedura chirurgicala de protezare simultana bilaterala se efectueaza intr-o singura operatie, in acelasi timp, cu aceeasi anestezie. In acest mod, pacientul are nevoie doar de o singura spitalizare si o singura perioada de recuperare medicala post-chirurgicala, spre deosebire de operatia facuta pe rand, la cate un sold.

INFORMATII DE BACKGROUND: 

SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea ofera pacientilor cu probleme grave la ambele solduri sa se refaca mult mai repede si bine, printr-o interventie chirurgicala unica in vestul tarii si foarte rar executata in doar cateva spitale din Romania. Astfel, in unitatea noastra, echipele medicale de la sectia de Ortopedie realizeaza artroplastii totale de sold prin protezare simultana bilaterala cu abord direct anterior minim-invaziv. Este vorba despre o procedura chirurgicala de protezare simultana a ambelor solduri intr-o singura operatie, in acelasi timp, cu aceeasi anestezie. De aceea, bolnavul necesita o singura spitalizare, nu doua si o singura perioada de recuperare medicala post-chirurgicala, nu doua, asa cum s-ar impune daca operatia s-ar face pe rand, la cate un sold.

Cine are nevoie de această tehnica operatorie revolutionara?

Interventia chirurgicala de protezare simultana bilaterala de sold se impune in cazul coxartrozei severe bilaterala. Aceasta afectiune este progresiva, se agraveaza cu timpul si reduce calitatea vietii intrucat provoacă dureri și rigiditate functionala in ambele solduri in timpul activitatilor zilnice. Coxartroza bilaterala este o patologie care atinge 42% din populatia cu afectiune artrozica si se estimeaza ca 25% dintre acesti pacienti cu coxartroza care necesita inlocuirea totala a soldurilor vor avea nevoie de proteza bilaterala. Aceasta realitate in cifre a condus la evolutia celor mai bune strategii chirurgicale, de inlocuire bilaterala a soldului fara a creste riscul de comorbiditati postoperatorii si cu posibilitate de recuperare mai rapida. In acest sens, abordul direct anterior minim-invaziv este singura tehnica operatorie care nu lezeaza muschii, produce durere scazuta, sangerare mai mica – factori esentiali in obtinerea unei eficiente maxime fara riscuri si cu recuperare rapide in protezarea simultana a ambelor solduri.

BENEFICIARII artroplastiei totale de sold prin protezare simultana bilaterala cu abord direct anterior minim-invaziv: 

De retinut ca protezarea simultana bilaterala este o procedura care impune o selectare a pacientilor. Altfel spus, aceasta tehnica operatorie revolutionara este indicata in urmatoarele cazuri:

– persoanelor mai tinere de 70 ani – bolnavilor cu coxartroza bilaterala, dar care nu prezinta riscuri de boli asociate (pacienti care nu au antecedente cardiovasculare, artrita reumatoida cu comorbiditati)

– persoanelor care nu au obezitate

– pacientilor care au risc scazut pentru complicatii peri si post-chirurgicale.

BENEFICIILE artroplastiei totale de sold prin protezare simultana bilaterala cu abord direct anterior minim-invaziv: 

– un singur eveniment chirurgical (nu doua in cazul in care soldurile sunt protezate pe rand)

– un singur episod de anestezie (nu doua in cazul in care soldurile sunt protezate pe rand)

– spitalizare mai scurta (comparativ cu interventia la un singur sold, apoi la altul, ce presupune doua perioade de spitalizare, adica de doua ori timpul de sedere in camera de spital)

– posibilitate de recuperare a ambelor solduri cu proteze implantate in acelasi timp

– scaderea costurilor atat pentru pacient cat si pentru spital (bolnavul plateste o singura data pentru operatia bilaterala, nu de doua ori cum e nevoit daca se opereaza pe rand la fiecare sold)

 

INFORMATII SI PROGRAMARI: 

Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:

• online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite

• email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite

• telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)

Ambulanta Pelican poate fi solicitata la numarul de telefon direct: 0259.962.