Operatie in premiera, la Spitalul Pelican

Operatie in premiera, la Spitalul Pelican

In data de 6 iunie 2017 , la Spitalul Pelican s-a practicat, in premiera pentru Oradea, o interventie chirurgicala in sfera oro-maxilo-faciala, cu o durată de 6 ore.

Interventia a fost efectuata unui pacient  in varsta de 57 ani din localitatea Tecuci, judetul Galati, suferind de cancer extins al limbii si planseului bucal cu metastazare ganglionara la nivelul gatului.  Operatia efectuata poarta numele de Glosopelvectomie Totală (excizia limbii si a regiunii sublinguale in totalitate) cu Evidare radicala laterocervicala (indepartarea ganglionilor de la nivelul gatului pana la clavicula). Reconstructia defectului postoperator a fost facuta prin confectionarea plastica a unui lambou din muschiul pectoral mare.

 

Echipa de chirurgi oro-maxilo-faciali a fost condusa de catre prof. dr. Lung Teofil (fostul sef al sectiei Chirurgie Orala si Maxilo-faciala  de la Spitalul Judetean din Cluj-Napoca, medic primar chirurgie oro-maxilo-faciala si doctor in stiinte medicale). Dumnealui are o vasta experienta in domeniu si este primul medic roman care a efectuat pentru prima data in tara noastra acest tip de operatie, in urma cu 15 ani.

Din echipa operatorie a mai facut parte dr.Țenț Andrei (medic specialist chirurgie oro-maxilo-faciala şi doctor in stiinte medicale, care activează la Spitalul Judetean din Cluj Napoca, la Spitalul Pelican de la Oradea, la un cabinet privat, tot la Oradea si e cadru universitar la Facultatea de Medicina Oradea).

De la Spitalul Pelican au participat la interventia chirurgicala medicii Pantor Mihail (medic specialist chirurgie orala maxilo-faciala) și dr. Tarau Călina (medic primar anestezie-terapie intensiva).

Actualmente bolnavul este stabil, alimentându-se pe o sonda introdusa in stomac prin nas și respira pe un orificiu de traheostomă efectuat pre-operator. Funcțiile sale vor fi reluate pe masura vindecarii chirurgicale.

Drama transformata in sansa

Dupa cum ne-a relatat fiul pacientului, afectiunea a parut inoperabila. Bolnavul a fost diagnosticat pentru prima data la inceputul lunii februarie 2016, la o clinica de la Iasi. Fiul pacientului ne-a spus ca, initial, medicii de acolo au intentionat sa il opereze pe tatal lui, dar, dupa mai multe seturi de analize, l-au declarat inoperabil. In martie 2016 bolnavului i s-a facut biopsie, apoi, in vara lui 2016  a urmat un program de radioterapie la o clinica medicala de la Galati. In noiembrie 2016, pacientului i se efectueaza o investigatie de computer tomograf, la o clinica de la Bucuresti, care a evidentiat o tumora de circa 3 cm. Refacuta dupa trei luni, investigatia CT a reliefat tumora ajunsa la 5 cm.

Fiul spune ca medicii l-au declarat si la Bucuresti inoperabil din cauza dimensiunii tumorii. Pacientul a urmat sedinte de chimio si radioterapie.

Tot fiul este cel ce a auzit, in noiembrie 2016, ca dr. Lung efectueaza astfel de operatii: “M-am agatat de o singura speranta. Eram pesimist, dar am luptat pentru tatal meu chiar si atunci cand mi s-a zis sa ma astept ca va muri”.

Fiul pacientului spune ca nu face parte dintr-o familie avuta, dar ca tatal sau avea o asigurare medicala privata, pe baza careia s-a realizat operatia dubla de la Oradea. Dupa investigatiile preoperatorii, expertii de la Cluj au depistat inca un ganglion, dar au decis totusi efectuarea interventiei chirurgicale.

Cu o sotie insarcinata in 7 luni, fiul a venit cu tatal sau la Spitalul Pelican de la Oradea pentru a-I fi alaturi inainte si dupa operatie. Interventia chirurgicala a fost dubla (de extirpare a limbii si de reconstructie a acesteia), extrem de consumanta pentru medici si cu mare risc pentru pacient. Insa dorinta expertilor din Cluj si a medicilor nostri de la Spitalul Pelican de a salva un pacient declarat in tara inoperabil a invins. Interventia dubla a avut loc, a urmat o perioada postoperatorie cu risc, iar acum bolnavul se afla in convalescenta. Riscurile au scazut considerabil.

In urma cu doua zile, pacientul, aflat deja acasa, la Tecuci (vezi foto), a inceput sa rosteasca primele cuvinte, ne-a informat fiul, care se declara extrem de multumit si fericit ca a reusit sa isi salveze tatal la Spitalul Pelican Oradea: “Medicii de aici sunt total diferiti. Altfel se comporta cu tine, iti dau sanse, fac efectiv imposibilul ca sa salveze pacientii, se vede ca muncesc cu drag. Transmit tuturor romanilor care trec printr-un necaz ca al nostru sa nu renunte, sa nu abandoneze, sa se agate de ultimul fir de ata si mai ales sa vina cu incredere la Spitalul Pelican de la Oradea”.

De retinut ca expertii din Cluj au zilnic cate un astfel de caz si ca astfel de interventii chirurgicale nu se mai efectueaza cu regularitate in tara. Sporadic doar, dr. Lung realizeaza acest gen de operatii la clinica din Cluj Napoca, toate celelalte interventii chirurgicale de acest tip realizandu-le la Spitalul Pelican Oradea.