Importanta ecocardiografiei transesofagiene

Importanta ecocardiografiei transesofagiene

Dr. ROMAN DANIELA, medic specialist Cardiologie, explica ce este ecocardiografia transesofagiana, care sunt indicatiile efectuarii acestui tip de ecografie si de asemenea care sunt regulile pe care trebuie sa le respecte pacientul inainte si dupa procedura.

Ce este ecocardiografia transesofagiana?

Ecocardiografia transesofagiana este o ecografie speciala care vine in completarea ecocardiografiei transtoracice si care permite vizualizarea structurilor cardiace posterioare si a vaselor mari toracice aflate in raport cu esofagul. Imaginiile ecocardiografice au rezolutie inalta, si sunt obtinute cu ajutorul unei sonde tubulare flexibile, cu o lungime de aproximativ 100 cm, la varful careia exista cristale piezoelectrice cu rezonanta si frecventa inalta.

Care este rolul acestui tip de ecografie?

Ecocardiografia transesofagiana are rol ins diagnostic, in ghidarea procedurilor interventionale si un rol important in chirurgia cardiovasculara.

Care sunt indicatiile efectuarii acestui tip de ecografie? Caror pacienti se adreseaza?

Ajuta la stabilirea diagnosticului de certitudine acolo unde ecocardiografia transtoracica nu este diagnostica - poate stabili cu certitudine diagnosticul si/sau complicatiile asociate in:

  • mase tumorale intracardiace,

  • la pacienti cu AVC criptogenic

  • surse cardiace emboligene: trombi in atriu sau auricul la pacienti cu fibrilatie atriala sau flutter atrial.

  • boala cardiaca congenitala

  • suspiciunea de disectie de aorta

  • suspiciune de disfunctie de proteza valvulara

  • valvulopatii mitrale si aortice

  • endocardita,

  • este indicata in ghidarea procedurilor interventionale: de inchidere percutana a DSA tip ostium-secundum, foramen ovale patent, in protezarea endovasculara a valvei aortice (TAVI); ghidarea pozitionarii dispozitivului MitraClip.

  • De asemenea joaca un rol important in chirurgia cardiovasculara: reparatii valvulare, inlocuiri valvulare complexe, boli congenitale, cardiomiopatie hipertrofica obstructiva, endocardita infectiasa, disectie de aorta.

Care sunt regulile pe care trebuie sa le respecte pacientul inainte si dupa procedura?

Cu 6 ore inainte de procedura si imediat dupa procedura pacientul nu are voie sa manance si sa consume lichide. Protezele dentare mobile se vor indeparta inainte de procedura. Se va efectua anestezia locală în gât cu spray cu lidocaina. Pacientul trebuie sa fie de acord cu montarea unei linii venoase perifice pentru a se putea efectua sedarea usoara si a se putea administra tratament la nevoie.

Cum decurge procedura? Cat dureaza?

Pacientul se va aseza pe pat pe partea stanga, capul flectat (barbia in piept), si i se va pozitiona o piesa in cavitatea bucala care va trebui tinuta inte dinti, ulterior se va introduce sonda de ecocardiografie transesofagiana care va ajunge pana la nivelul esofagului si uneori pana la nivel gastric. Procedura poate dura aproximativ 15 min - 30 min, in functie de complexitatea examinarii.

Care sunt beneficiile in comparatie cu o ecografie cardiaca?

Imaginile obtinute prin ecocardiografie transesofagiana au rezolutie mai mare, mai ales in cazul structurilor cardiace posterioare. Comparativ cu ecocardiografia transtoracica, ecocardiografia transesofagiana este superioara atunci cand se evalueaza endocardita valvulara, mase atriale stangi, valvulopatia mitrala, valvele mecanice si patologia aortei toracice, dar beneficiile sunt mai mari cand cele doua tipuri de ecocardiograrfii sunt combinate.

 

INFORMATII SI PROGRAMARI: 

Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:
• online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)