Dr. CRACIUN ADRIAN, medic primar pediatru, medic specialist ATI-Pediatrie: “In ceea ce priveste riscul anestezic, nu exista un risc suplimentar pentru copil fata de chirurgia clasica sau laparoscopica”

Dr. CRACIUN ADRIAN, medic primar pediatru, medic specialist ATI-Pediatrie: “In ceea ce priveste riscul anestezic, nu exista un risc suplimentar pentru copil fata de chirurgia clasica sau laparoscopica”

In premiera regionala, in cadrul spitalului nostru a fost efectuata recent prima interventie in Chirurgia Pediatrica asistata robotic, de catre o echipa multidisciplinara, din care a facut parte dr. Craciun Adrian, medic primar pediatru, medic specialist ATI-Pediatrie.

Dr. CRACIUN ADRIAN, medic primar pediatru, medic specialist ATI-Pediatrie:

“Ne bucuram ca am avut in Oradea prima interventie in Chirurgie Pediatrica asistata robotic. E o premiera la nivel local si cu siguranta putine spitale din tara se pot lauda cu astfel de interventii la ora actuala.

Operatia a decurs foarte bine, pacientul se simte foarte bine, timpul de recuperare a fost scurt. A doua zi dupa interventie a fost externat din spital si suntem multumiti, intreaga echipa si familia ca lucrurile au mers excelent".

Cat timp a fost monitorizat copilul dupa interventie?

Interventia robotica necesita o pregatire putin mai lunga decat o interventie clasica, dar aceasta nu afecteaza timpul efectiv de anestezie pentru ca este vorba, in special de pregatirile preoperatorii in care pacientul nu este in sala.

Desigur, discutam de un robot care este un computer, care trebuie programat, sunt o serie de lucruri premergatoare care cresc putin durata totala a actului medical, in schimb, in ceea ce priveste procedura la pacient, ea uneori datorita avantajelor tehnicii robotice poate fi chiar mai scurta decat o procedura laparoscopica standard.

Cum a decurs recuperarea?

Si in ceea ce priveste recuperarea acestor pacienti lucrurile merg mult mai bine decat in chirurgia clasica si chiar in chirurgia laparoscopica. Pacientul s-a trezit usor, analgezia necesara a fost minima si cum spuneam, a doua zi a fost externat, fara complicatii si probleme deosebite.

Care sunt cele mai mari avantaje ale chirurgiei robotice?

Chirurgia robotica are anumite avantaje fata de chirurgia clasica si chirurgia laparoscopica datorita faptului ca exista o flexibilitate mai mare a instrumentarului de lucru, iar medicul chirurg care opereaza robotul are posibilitatea unor miscari mult mai complexe decat in chirurgia laparoscopica clasica. De aceea pot fi efectuate o serie de interventii cu un grad mai ridicat de dificultate sau durata unei interventii poate fi redusa prin utilizarea robotului fata de chirurgia laparoscopica standard.

In ceea ce priveste riscul anestezic, acesta nu este mai mare decat al unei interventii laparoscopice, desigur, exista anumite particularitati, dar ele nu ridica probleme deosebite, care nu pot fi rezolvate si nu exista un risc suplimentar pentru copil fata de chirurgia clasica sau laparoscopica.

 

INFORMATII SI PROGRAMARI:

Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:
online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale  dorite
email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)