DEPARTAMENTUL DE MEDICINA MATERNO-FETALA: Biopsia de vilozitati coriale si amniocenteza

DEPARTAMENTUL DE MEDICINA MATERNO-FETALA: Biopsia de vilozitati coriale si amniocenteza

Dr SUCIU LAZAR VIOREL spune care sunt principalele avantaje ale biopsiei de vilozitati coriale si ale amniocentezei:

“Spre deosebire de testele non-invazive prenatale, care ofera doar un screening restrans, biopsia de vilozitati coriale si amniocenteza sunt metode de diagnostic prenatal al caror scop principal este prelevarea unei probe de la nivelul sarcinii, din care sa se poata efectua analize specifice pentru a confirma sau infirma diagnosticul”.

Ambele implica punctia cu un ac special, extrem de subtire (intre 0.7 si 1.2 mm in diametru), sub control ecografic, in regim de spitalizare de zi (adica dupa procedura pacienta este monitorizata si apoi pleaca acasa), iar diferentele constau in varsta sarcinii la care se efectueaza si proba care se preleveaza:

  • biopsia de vilozitati coriale se efectueaza pana la 13 saptamani + 6 zile si implica punctia placentei de la nivelul careia se preleveaza tesut (vilozitati coriale) si pe care o efectuam de obicei in analgo-sedare

  • amniocenteza se efectueaza dupa saptamana a 15-a si, de preferinta, dupa ce membranele amniotice sunt complet alocate, acul introducandu-se in sacul amniotic, langa fat, de unde se preleveaza o cantitate de lichid amniotic; aceasta nu necesita niciun fel de anestezie.

Cele 2 reprezinta de fapt proceduri de prelevare, asemenea punctiei unei vene pentru recoltarea de sange, iar analizele efectuate din aceste probe pot fi extrem de variate ca tip, pret si timp de executie, in functie de ce diagnostic urmareste specialistul MMF.

Biopsia de vilozitati coriale se foloseste cel mai des la gravidele cu risc crescut de trisomii sau alte afectiuni genetice la evaluarea din trimestrul I, oferind astfel cuplului posibilitatea de a afla diagnosticul cat mai repede in sarcina si sa ia o decizie informata. Amniocenteza permite evaluarea celulelor provenite direct de la fat pentru analize genetice, dar si a lichidului amniotic pentru infectii transmise de la mama (in special Citomegalovirus sau Toxoplasma) sau pentru dozarea unor substante (hormoni, metaboliti ai colesterolului, electroliti urinari, proteine care sa evalueze maturarea pulmonara fetala).

In ceea ce priveste perceptia pacientelor despre aceste proceduri, va asigur ca aceasta este eronata, teama lor provenind din lipsa de informare corecta asupra riscurilor. Cele mai relevante date privind riscul de avort dupa diagnosticul invaziv provin de la una din cele mai vaste meta-analize, in care au fost evaluate peste 63.000 de amniocenteze si peste 13.000 de biopsii de vilozitati coriale. Rezultatele au fost publicate de catre autori (Salomon si Akolekar) in 2019, iar concluziile au fost ca riscul de avort legat direct de procedura a fost extrem de redus indiferent ca vorbim de amniocenteza sau biopsie de vilozitati coriale: 0.3% si respectiv 0.2%.

In Departamentul nostru de Medicina Materno-Fetala au fost efectuate pana in prezent peste 300 de astfel de proceduri, fiind diagnosticate atat patologii genetice (Trisomie21, Trisomie 18, sindrom Turner, Cri-du-Chat si diverse microdeletii, fibroza chistica, hipocondroplazie, mozaic de tetraploidie, ambiguitate sexuala fetala prin defect al genei SRY), cat si infectii materno-fetale (in special citomegaloviroza fetala).

Aceste diagnostice sunt de o importanta deosebita, atat pentru a putea lua o decizie informata in momentul respectiv, dar si pentru evaluarea riscului de recurenta la sarcinile urmatoare si stabilirea necesitatii de a efectua evaluari suplimentare preconceptionale.

Pe aceasta cale as dori sa multumesc si colegelor noastre din specialitatea Genetica Clinica din Cluj-Napoca si Bucuresti cu care avem o stransa colaborare in folosul pacientelor”.

Informatii si programari:

Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:

• online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)
Ambulanta Pelican poate fi solicitata la numarul de telefon direct: 0259.962.