Consultatii GRATUITE DE CHIRURGIE PEDIATRICA, la SPITALUL PELICAN

Consultatii GRATUITE DE CHIRURGIE PEDIATRICA, la SPITALUL PELICAN

Suntem preocupati sa imbunatatim permanent accesul la servicii medicale.

In acest sens, in perioada 06.09.2021-15.10.2021 oferim CONSULTATII GRATUITE de CHIRURGIE PEDIATRICA, pe baza de programare si cu bilet de trimitere emis de medicul de familie.

Dr. Isac George, medic specialist CHIRURGIE PEDIATRICA:
„Aria de activitate a Chirurgiei pediatrice implica diagnosticarea, tratarea si monitorizarea patologiilor congenitale sau dobandite ale copilului, din sfera digestiva, genitourinara, respiratorie sau a partilor moi. Tendinta actuala a medicilor este de canalizare pe una dintre aceste ramuri, asa cum s-a intamplat in ultimele doua decenii in relatia cu ortopedia pediatrica, de care s-a delimitat”.

Motivele prezentarii la chirurgul pediatru variaza in functie de varsta copilului.

Dr. Isac George, medic specialist CHIRURGIE PEDIATRICA:
„Pentru nou-nascut este specifica patologia malformativa. In zilele noastre, multe dintre afectiunile congenitale pot fi diagnosticate antenatal, in urma examinarilor de morfologie fetala. Astfel, viitoarele mame pot beneficia de consiliere, atat in timpul sarcinii, cat si postnatal, asigurandu-se astfel continuitatea actului medical si interventia curativa, atunci cand aceasta este necesara”.

Cel mai mic pacient la care s-a intervenit chirurgical in ambulatoriul Spitalului Pelican, cu anestezie locala, avea o saptamana, iar la blocul operator, cu anestezie generala, s-au operat copii incepand de la varsta de 9 luni.

Dr. Isac George, medic specialist CHIRURGIE PEDIATRICA:
”In cazul copilului mic, cele mai frecvente motive de prezentare tin de patologia regiunii ombilicale, a canalului inghinal si a organelor genitale. Sunt diagnosticate si tratate in mod curent afectiuni cronice precum hernia ombilicala, testiculul necoborat, chistul de cordon spermatic, hidrocelul, hernia inghinala, fimoza”.

Achizitia recenta de catre Spitalul Pelican pentru compartimentul de Chirurgie pediatrica a unor instrumente dedicate interventiilor endoscopice din sfera urologica pediatrica a facut posibila o serie de explorari diagnostice si interventii chirurgicale minim-invazive pentru tratamentul unor patologii precum valvele de uretra posterioara, ureterocelul, refluxul vezicoureteral sau litiaza urinara.

Dr Isac George, medic specialist CHIRURGIE PEDIATRICA:
„Infectii repetate ale tractului urinar, hematuria, litiaza renala, incontinenta urinara, patologiile obstructive sau refluxive reprezinta cateva dintre indicatiile realizarii endoscopiei tractului urinar. Aceste interventii realizabile sub anestezie generala inca din primele luni de viata sunt asociate cu un disconfort postoperator minim, deoarece nu presupun realizarea unei incizii, calea de acces fiind reprezentata de uretra. Durata interventiei si timpul petrecut in spital sunt semnificativ reduse comparativ cu interventiile clasice, iar recuperarea este foarte rapidă, necesitand, de cele mai multe ori, o singura zi de spitalizare”.

In ceea ce priveste urgentele de Chirurgie pediatrica, Spitalul Pelican dispune de Camera de Garda de Pediatrie unde „sunt solicitate consulturi pentru sindroame dureroase abdominale, patologie acuta inghino-scrotala, tulburari mictionale asociate cu retentie de urina – situatii in care trebuie exclusa sau confirmata si tratata o eventuala cauza chirurgicala. Plagile asociate diverselor traumatisme reprezinta, de asemenea, unul dintre motivele frecvente ale prezentarilor in urgenta.

Dr. Isac George, medic specialist CHIRURGIE PEDIATRICA, explica ce inseamna un consult de Chirurgie pediatrica.

„Consultul de Chirurgie pediatrica, desi este privit de multe ori cu teama, nu este cu mult diferit comparativ cu experientele copiilor din timpul vizitei la medicul de familie sau la medicul pediatru. De cele mai multe ori, se realizeaza la recomandarea acestora, in momentul in care se presupune existenta unei afectiuni care poate beneficia de monitorizare si de tratament chirurgical.

Consultul presupune in primul rand o evaluare generala, care porneste de la prezentarea istoricului pacientului. Apoi discutia si examenul clinic se canalizeaza in directia impusa de patologia care a dus la prezentarea acestuia la spital.
Dupa ce afectiunea se confirma, se stabileste impreuna cu parintii un plan de tratament, explicandu-se evolutia posibila, riscurile asociate neefectuarii tratamentului, precum si beneficiile sau potentialele complicatii ale terapiei propuse.

Uneori sunt necesare vizite repetate pentru monitorizare sau sunt descoperite elemente de diagnostic noi, care presupun manevre si investigatii suplimentare. Acestea se realizeaza dupa ce ne asiguram ca apartinatorii si pacientul, atunci cand acest lucru este posibil, au inteles ceea ce urmeaza sa se intample, astfel incat sa eliminam teama de necunoscut, sa atenuam disconfortul, iar experienta sa fie una cat mai putin traumatizanta.

De cele mai multe ori, parintii recunosc ca s-au indreptat cu teama catre spital si incearca sa amane luarea unei decizii privind realizarea inteventiei chirurgicale. Riscurile neefectuarii unui tratament la timp sunt insa, aproape de fiecare data, mult mai mari decat posibilele complicatii survenite in urma aplicarii respectivei terapii”.