CHIRURGIE ORALA SI MAXILO-FACIALA: pacient cu forma agresiva de cancer de buza, operat cu succes la Spitalul Pelican Oradea

CHIRURGIE ORALA SI MAXILO-FACIALA: pacient cu forma agresiva de cancer de buza, operat cu succes la Spitalul Pelican Oradea

Un pacient in varsta de 58 ani, operat in urma cu 3 saptamani la nivelul buzei inferioare intr-un alt serviciu pentru o leziune ulcerata, s-a prezentat la Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Pelican Oradea pentru a fi consultat de catre sef de lucrari dr. TENT PAUL ANDREI, medic primar CHIRURGIE ORALA SI MAXILO-FACIALA.

In urma examenului histopatologic pacientul a fost diagnosticat cu Carcinom spinocelular G3 (slab diferențiat) al buzei excizat incomplet (marginile de rezecție fiind situate prin tumora si nu la distanta de aceasta). Datorita acestui fapt, in momentul consultului, pacientul prezenta deja o noua ulceratie pe vechea cicatrice, ca rezultat al cancerului in evolutie, precum si metastaze tumorale ganglionare la nivelul gatului.

In urma investigațiilor CT cu substanta de contrast de cap si gat s-a pus in evidenta atat tumora restanta la nivelul intregii grosimi a buzei inferioare, cat si metastazele ganglionare in faza avansata ale gatului.

Datorita formei agresive si din cauza evolutiei rapide a bolii, dr. TENT ANDREI a decis necesitatea unei interventii chirurgicale radicale atat la nivelul buzei, cat si la nivelul grupelor ganglionare ale gatului.

Intervenția chirurgicala a fost una cu grad ridicat de dificultate si a fost practicata in siguranta de catre sef de lucrari dr. TENT PAUL ANDREI (aflat la a 201-una disectie de gat ca si chirurg principal, iar ca si chirurg secundar la peste 440 de astfel de interventii), in anestezie generala efectuata de catre dr. ANCA, medic specialist ANESTEZIE TERAPIE INTENSIVA.

Dr. TENT PAUL ANDREI, medic primar CHIRURGIE ORALA SI MAXILO-FACIALA:

“Interventia chirurgicala a constat in excizia larga a tumorii si reconstructia plastica a buzei inferioare, precum si in excizia tuturor grupelor ganglionare de la nivelul gatului (evidare cervicala funcționala). Interventia a avut un grad de risc considerat inalt deoarece grupele ganglionare ale gatului au raporturi stranse cu vasele mari – vena jugulara interna (realizeaza drenajul venos major al creierului) și artera carotida comuna si internă (importanta majora in irigarea creierului cu sange). Lezarea acestor elemente in cursul disectiei poate fi letala sau cu repercursiuni majore pentru pacient”.

Intervenția a durat aproximativ 3 ore și jumătate, timp in care elementele cheie (vasculare și nervoase) au fost disecate cu succes, iar metastazele ganglionare au fost indepartate in totalitate.

Deasemenea, reconstructia buzei s-a realizat optim, pacientul neavand afectate dupa vindecare vorbitul, inghititul sau administrarea alimentatiei, iar deficitul cosmetic este minim in contextul bolii.

Pacientul va urma in continuare tratament oncologic multimodal conform deciziei comisiei oncologice teritoriale.

IMPORTANT!

Colaborarea dintre medicul chirurg si medicul oncolog este esentiala prentru a da sansa unei evolutii favorabile in orice tip de cancer, iar astfel de interventii sunt extrem de dificile si necesita ani intregi de pregatire si instruire a personalului medical, cat si a celui auxiliar. Aceste interventii sunt practicate actualmente in judetul Bihor doar in cadrul Spitalului Pelican, datorita experientei vaste a echipei medicale in acest domeniu, precum si datorita dotarii spitalului cu aparatura de ultima ora, ce poate asigura urmarirea postoperatorie in conditii de maxima siguranta si evolutia favorabila a cazului.

DE STIUT!

Ce este carcinomul spinocelular de buza si de ce apare ?

Este o forma agresiva de cancer si apare datorita fumatului cumulativ cu expunerea cronica la soare in majoritatea cazurilor pe o leziune cu potential de malignizare denumita cheilita actinica (atrofia rosului de buza - buza marinarului/buza fermierului). Orice leziune ulcerativa (rana) situata la nivelul buzei care nu se vindeca spontan trebuie suspicionata ca fiind de tip canceros. Acest tip de forma de cancer este caracterizat prin metastazarea rapida in ganglionii loco-regionali de la nivelul gatului (in special in cei submentonieri, submandibulari si, ulterior, in ganglionii jugulo-carotidieni superiori).

Carcinoamele spinocelulare sunt de 4 tipuri - din punct de vedere histopatologic: G1 (bine diferentiat), G2 (moderat diferentiat), G3 (slab diferentiat), G4 (nediferentiat). Cu cat cancerul este clasificat ca fiind mai slab diferentiat, cu atat este mai agresiv si metastazeaza la distanta in ganglioni si ulterior in organele vecine. Raritatea cazului consta in gradul slab de diferentiere a celulelor canceroase (g3). La nivelul buzei statistic predomina formele bine (G1) si moderat diferentiate (G2).

Tocmai din aceste considerente in momentul examinarii buzei, este obligatorie si examinarea tuturor grupelor ganglionare de la nivelul gatului. Excizia acestui tip de tumora la nivelul buzei fara excizia ganglionilor cervicali nu este suficienta pentru controlul bolii. Din aceste considerente acest tip de patologie necesita un consult de specialitate efectuat de catre un chirurg Oro-Maxilo-Facial.

Informatii si programari:

 

Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:
• online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)