CHIRURGIE MAXILO-FACIALA: Pacienta (82 ani) operata cu succes de melanom facial

CHIRURGIE MAXILO-FACIALA: Pacienta (82 ani) operata cu succes de melanom facial

In cadrul sectiei de CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA a avut loc o interventie chirurgicala complexa, de excizie larga a unui melanom malign facial stang pe fond de melanoza Dubreuilh si reconstructie faciala, realizata cu succes de catre sef de lucrări dr. TENT PAUL ANDREI, medic primar Chirurgie Orala si Maxilo-Faciala, doctor in Stiinte Medicale din cadrul spitalului nostru.

Pacienta s-a prezentat in cadrul ambulatorului de specialitate fiind diagnosticata dermatoscopic de catre medicul specialist dermatolog cu Melanom Malign ulcerat pe fond de Melanoza Dubreuilh (Fig 1). Motivul principal al prezentarii la medic a fost hemoragia cronica de la nivelul leziunii.

Fig, 1 Aspect clinic preoperator (Se evidentiaza pe fondul Melanozei hemifaciale stangi la nivel nazo-genian melanomul malign elevat si acoperit de cruste hemoragice)

Dr. TENT PAUL ANDREI, medic primar Chirurgie Orala si Maxilo-Faciala: Leziunea melanica a debutat in urma cu aproximativ 15 ani, initial fiind de mici dimensiuni. In timp, leziunea a crescut cuprinzand intreaga regiune infraorbitara. In urma cu 4 luni, pacienta constata reliefarea melanozei la nivel nazo-genian urmata la scurt de timp de cresterea rapida a acesteia, modificarea culorii spre negru inchis si aparitia ulceratiei. Aceste simptome alarmeaza pacienta determinand-o sa se prezinte la medic.
In urma investigatiilor imagistice (Computer Tomograf) se exclude diseminarea bolii in alte organe (a metastazelor la distanta), precum si a adenopatiilor intraparotidine si laterocervicale bilaterale (a metastazelor ganglionare). In aceste conditii, se ia decizia unei interventii chirurgicale radicale”.

Interventia chirurgicala a fost practicata de catre sef de lucrari dr. TENT PAUL ANDREI in anestezie generala efectuata si monitorizata de catre dr. BOKTOR MENA AJEEB BOTROS, medic specialist ANESTEZIE TERAPIE INTENSIVA.
Interventia chirurgicala a avut un grad de dificultate ridicat datorita necesitatii exciziei largi si radicale a melanomului si a melanozei infraorbitare, precum si datorita necesitatii reconstructiei plastice complexe a defectului postoperator cu lambou de rotatie genio-parotideo-cervical stang. Confectionarea lambourilor hemifaciale largi sunt interventii cu un grad de dificultate ridicat si urmaresc conservarea ramurilor nervului facial (pentru a evita paralizia faciala secundara) precum si a vaselor faciale (Fig. 2-4). De asemenea reconstructiile faciale primare au ca si deziderat modificarea minima a fizionomiei pacientului.

Fig. 2 Defectul postoperator

Fig. 3 Disectia faciala larga si confectionarea lamboului de reconstructie

Fig. 4 Aspect postoperator

Pacienta s-a externat in evolutie favorabila.

Ce este melanomul malign?
Este o tumora maligna (cancer) dezvoltata din melanocite (celule cu rol în pigmentarea pielii prin productia si distributia melaninei la acest nivel). Factorii de risc a dezvoltarii acestuia sunt: factori ereditari, melanoze congenitale sau dobandite (cazul de fata), expunerea excesiva la raze ultraviolete, nevi displazici, statusul imunologic al pacientului etc. Melanomul malign este o afectiune grava cu potential metastazant pe cale limfatica si hematogologica ridicat.

Ce este melanoza Dubreuilh ?
Este o afectiune tumorala benigna pigmentara care apare cel mai frecvent la persoanele mai varsta de 60 ani la nivelul pielii expuse excesiv la soare. Clinic se manifesta ca o placa pigmentara unica sau formata prin confluenta mai multor placi pigmentare, ce apare pe un tegument integru. Aceasta poate ajunge la dimensiuni mari in timp. Initial, suprafata leziunii este neteda, iar culoarea uniforma, trasaturi ce sugereaza caracterul benign al acesteia (necanceros). Ingrosarea acesteia, aparitia unor zone nodulare, modificarea culorii spre negru inchis sau ulceratia la acest nivel sunt semne ce ridica suspiciunea de malignizare. De aceea orice pacient ce prezinta leziuni melanice necesita controale dermatologice periodice, urmate de exereza acestora inaintea dezvoltarii leziunilor canceroase.

Cum tratam aceste patologii ?
Orice leziune displazica (atipii celulare) confirmata de catre medicul dermatolog necesita extirparea acesteia tocmai pentru a preveni dezvoltarea leziunilor canceroase din aceasta.
Tratamentul melanomului malign insa este complex si multidisplinar. Pe de o parte presupune excizia larga a leziunii precum si a grupelor ganglionare din teritoriul de drenaj limfatic, iar pe de alta parte tratamentul oncologic multimodal. Stransa colaborare dintre medicul chirurg si medicul oncolog este cruciala in asigurarea unei evolutii favorabile in aceste cazuri.

Informatii si programari:
Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:
• online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)
Ambulanta Pelican poate fi solicitata la numarul de telefon direct: 0259.962.