CHIRURGIE MAXILO-FACIALA: Interventie speciala pentru un pacient cu forma agresiva de cancer de orbita la ochiul drept

CHIRURGIE MAXILO-FACIALA: Interventie speciala pentru un pacient cu forma agresiva de cancer de orbita la ochiul drept

     O interventie chirurgicala complexa de excizie larga a unei formatiuni tumorale localizate la nivelul unghiului intern al orbitei drepte si reconstructie faciala a fost realizata cu succes de catre conf. dr. TENT PAUL ANDREI, medic primar Chirurgie Orală și Maxilo-Faciala, doctor in Stiinte Medicale din cadrul spitalului nostru. 

Boala a debutat in urma cu cativa ani prin aparitia unei ulceratii la nivelul insertiei pleopei superioare, in vecinatatea piramidei nazale, fara a avea tendinta de vindecare in timp. Dar tumora a crescut in dimensiuni extinzandu-se si la pleoapa inferioara producand limitari in inchiderea si deschiderea fantei palpebrale, precum si durere si hemoragii. 

In consecinta pacientul, alarmat, s-a prezentat in cadrul ambulatorului de specialitate fiind diagnosticat dermatoscopic si indrumat de catre medicul specialist dermatolog al spitatului nostru cu diagnosticul de Carcinom Bazocelular Morpheic al unghiului orbitar intern.

Dr. TENT PAUL ANDREI, medic primar Chirurgie Orală și Maxilo-Faciala, doctor in Stiinte Medicale:

 "Pentru a putea evalua profunzimea invaziei tumorii de-a lungul structurilor orbitare se solicita investigatii imagistice Computer Tomograf cu substanta de contrast care pun in evidenta infiltrarea sacului lacrimal (structura anatomica ce cantoneaza lacrimile secretate de glanda lacrimala), ligamentelor cantale palpebrale mediale (ligamente ce fixeaza cele doua pleoape la os), precum si o treime din ambele pleoape, globul ocular fiind neinfiltrat tumoral".

Intervenția chirurgicala a fost practicata de catre conf. dr. ȚENT PAUL ANDREI, in anestezie generala efectuata si monitorizata de catre medicul sef de sectie Anestezie-Terapie Intensiva, sef de lucrări  dr. BIMBO SZUHAI ERIKA – medic primar Anestezie – Terapie Intensiva, doctor in Stiinte Medicale. 

 

In fotografia de mai jos prezentam aspectul clinic al formatiunii tumorale intraoperator – este marcata limita de excizie cu margini de siguranta oncologica:

 

 

Interventia chirurgicala a avut un grad de dificultate ridicat datorita necesitatii exciziei largi si radicale a formatiunii tumorale presupunand :

  • excizia partiala a ambelor pleoape cu insertia lor ligamentara osoasa
  • sacului lacrimal drept
  • a pielii piramidei nazale drepte si suprasprancenoase drepte.

   Procedurile de reconstructie au fost efectuate tn acelasi timp si au presupus: -

  • dacriocistorinostomia dreapta (reconstructia canalului nazolacrimal si asigurarea scurgerii lacrimilor in cavitatea nazala pe traiectul normal)
  • reconstructia pleoapelor si regiunii suprasprancenoase si nazale cu lambou rotat frontal paramedian bazat pe pachetul vascular supratrohlear stang.

Datorita monitorizarii postoperatorii impecabile atat de specialitate cat si de Anestezie Terapie – Intensiva, pacientul s-a externat in evolutie favorabila a 4-a zi postoperator. La 6 saptamani post-operator, pacientul este complet functional cu mobilitate oculara, acuitate vizuala, secretie si drenaj ale glandei lacrimale drepte in limite normale.

Pacientul va fi în continuare sub dispensarizare si monitorizare continua chirurgicala, oftalmologica si dermatologica continua in vederea mentinerii unei functionalitati in limite normale a ochiului si a reintegrarii sociale a pacientului.

          

 

 

DE STIUT

Ce este Carcinomul bazo-celular morpheic ?

Este o varietate clinica si morfologica mai rara a cancerului de piele. Aversitatea acestei forme consta de cele mai multe ori in diagnosticarea clinica tardiva a bolii datorita faptului ca aceasta poate fi trecuta cu vederea un timp indelungat. Acest lucru se datoreaza aspectului clinic nereliefat (macular) in primele stadii, precum si culorii albicioase, fara a exista un contrast puternic fata de pielea sanaoasa.

Localizarea acestuia la nivelul siturilor de fuziune embriologica precum unghiul intern al ochiului si zona nazo-geniana, pot conduce la infiltrarea unei multitudini de structuri anatomice, extirparea si rescontructia defectelor post-operatorii fiind extrem de difcile in aceste conditii.

   Colaborarea strânsa intre medicul dermatolog, chirurg maxilo-facial si oftalmolog este cruciala pentru depistarea, tratamentul si monitorizarea in cazul acestor cazuri rare si complexe.

 

INFORMATII SI PROGRAMARI:

Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:
• online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)
Ambulanta Pelican poate fi solicitata la numarul de telefon direct: 0259.962.