Meniu

Asistenta medicala de urgenta NON-STOP, prin LINII DE GARDA, la Obstetrica-Ginecologie, Neonatologie, Pediatrie si ATI, pentru gravide, nasteri, nou-nascuti si copii

Programări 0259 444 444

Urgență Pelican 0259 962

  • Acasă
  • Noutati
  • Au fost interesate sa afle cum pot ramane sanatoase

5 aug. 2019

Au fost interesate sa afle cum pot ramane sanatoase

Am oferit informatii utile pentru doamnele si domnisoarele angajate la INTEVA și le-am oferit vouchere cu GRATUITATE la screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin. Angajatele de la INTEVA prezente zilele trecute la întalnirea cu reprezentantii SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea au fost interesate sa afle informații detaliate despre modalitatile prin care pot preveni cancerul de col uterin ca sa aibă o viața frumoasa si sănătoasa.


Întâlnirea a fost foarte interactiva, iar reprezentantii SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea au oferit celor interesate răspunsuri la o serie de nelămuriri și unele temeri legate de un eventual rezultat pozitiv al screeningului. Doamnele și domnisoarele prezente au aflat ca, efectuat periodic (o data pe an), acest screening poate reliefa leziuni precanceroase dar acestea sunt vindecabile în procent ridicat. Așadar, dacă screeningul e efectuat anual, un eventual rezultat pozitiv poate atesta leziuni precanceroase în faza incipienta, când acestea pot fi tratate cu succes pana la vindecare.
Doamnele și domnisoarele prezente au apreciat setul de informaii utile oferite de reprezentantii SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea și au fost receptive la importanța efectuarii acestui screening anual.

INFORMATII transmise de DIRECTIA DE SANATATE PUBLICA BIHOR:
– rata mortalitatii in Romania prin cancer de col uterin e de circa 4 ori mai ridicata decat rata Uniunii Europene
– 86 % dintre romance au auzit de cancerul de col uterin
– 7 din 10 romance nu au auzit de infectia cu virusul HPV
– doar 23 % dintre romance si-au facut in ultimii 3 ani testul Papanicolau.
CANCERUL DE COL ESTE PROVOCAT DE INFECTIA PERSISTENTA CU HPV:
Cancerul de col uterin (CCU) este provocat de anumite tulpini ale virusului HPV, tulpini de risc inalt. 15 tulpini ale virusului HPV au fost clasificate ca tulpini de risc inalt. Dintre acestea, tipurile 16 și 18 sunt responsabile de aproximativ 70% din cancerele de col uterin. Infectia cu HPV se vindeca de la sine in aproximativ 90% din cazuri. Infectia persistenta cu HPV este cea care provoaca leziunile canceroase.
CUM SE TRANSMITE INFECTIA CU HPV:
Infectia cu HPV este cea mai frecventa infectie a tractului genital. Aproape fiecare persoana activa sexual se infecteaza cel putin o data pe parcursul vietii. Transmiterea infectiei se face si prin contactul tegumentelor din zona genitala. Prezervativul nu ofera protectie 100%.
FACTORII DE RISC AI CANCERULUI DE COL UTERIN:
Fumatul, debutul precoce al vietii sexuale, parteneri multipli, istoric familial de CCU, imunosupresia, infectiile cu transmitere sexuala asociate sunt factori care favorizeaza infectia cu HPV.
CANCERUL DE COL POATE FI PREVENIT:
Vaccinarea fetitelor si adolescentelor, înainte de debutul vietii sexuale este sigura si ofera protectie pentru 90% din cancerele de col uterin. Testarea periodica a femeilor adulte permite depistarea leziunilor precanceroase si scade riscul de cancer de col uterin. Screening-ul femeilor vaccinate – adauga o reducere de 30% a mortalitatatii specifice prin cancer de col uterin (CCU).
CANCERUL DE COL UTERIN POATE FI VINDECAT
Tratamentul prompt al leziunilor precanceroase si al cancerelor depistate prin testare periodica permit vindecarea cancerului de col uterin si recuperarea completa. Cand se descopera in timp util, rata de supravietuire este de 90%. Vaccinarea anti-HPV este recomandata in special fetelor cu varsta 9 – 15 ani si se realizeaza la solicitarea parintilor sau a reprezentantilor legali care pot formula o cerere la medicul de familie. Poti beneficia GRATUIT de testul Babes Papanicolau prin Programul National pentru depistarea activa precoce a cancerului de col uterin prin screening organizat.
Efectuat cu regularitate, screeningul de cancer de col uterin reprezinta cea mai buna metoda de preventie.

Stiri asemanatoare