Meniu

Asistenta medicala de urgenta NON-STOP, prin LINII DE GARDA, la Obstetrica-Ginecologie, Neonatologie, Pediatrie si ATI, pentru gravide, nasteri, nou-nascuti si copii

Programări 0259 444 444

Urgență Pelican 0259 962

  • Acasă
  • Noutati
  • Am informat peste 600 de doamne si domnisoare despre preventia cancerului de col uterin prin screening periodic

27 iun. 2019

Am informat peste 600 de doamne si domnisoare despre preventia cancerului de col uterin prin screening periodic

Medicii nostri ginecologi au informat peste 600 de angajate de la firmele grupului Plastor, de la Faist Metalworking, Faist Mekatronic, dar si de la ASCO, despre prevenirea cancerului de col uterin, principalele cauze ale aparitiei acestuia, cat si despre importanta controlului ginecologic periodic.

Suntem mereu in mijlocul comunitatii din care facem parte si venim in intampinarea oamenilor cu propuneri dintre cele mai bune si mai utile si cu informatii importante despre modalitatile prin care isi pot mentine sanatatea pe termen lung.
De aceea, saptamana trecuta, doi medici de la Sectia de Obstetrica-Ginecologie a SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea au efectuat un periplu la grupul de firme Plastor, Faist Metalworking, Faist Mekatronic si la Asociatia Social – Comunitara Oradea. La fiecare dintre aceste societati, dr. Iuhos Valentyna si dr. Bodog Alin au explicat angajatelor cat de importante sunt preventia cancerului de col uterin si controlul periodic ginecologic, dar si screeningul pentru depistarea cancerului de col uterin.


Medicii SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea au prezentat astfel modalitatile de prevenire a cancerului de col uterin si au raspuns la toate intrebarile angajatelor prezente, oferind lamuriri despre modul de acces la testul Babes Papanicolau.
Nu in ultimul rand, cele peste 600 de angajate de la institutiile vizitate de catre medicii nostri, au primit vouchere pentru a beneficia de screening GRATUIT in vederea depistarii cancerului de col uterin, prin Programul National al Ministerului Sanatatii.

.

DR. IUHOS VALENTYNA: „Incurajez toate doamnele si domnisoarele ca,,odata ce si-au inceput viata sexuala si pana la 64 – 65 de ani, sa isi faca anual screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin.  Aceasta examinare se efectueaza intre a 9 -a si a 14 -a zi de la prima zi a menstruatiei, nu doare si poate reliefa leziuni precanceroase care pot fi vindecate total – daca se efectueaza acest screening in fiecare an”.

DR. BODOG ALIN: “Experienta imi arata ca un numar impresionant de femei, mai ales cele aflate in a doua jumatate a vietii, uita sa isi faca periodic control. Prin campania initiata de SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, le venim in ajutor si dam un impuls doamnelor si domnisoarelor pentru a-si verifica sanatatea. Si nu de putine ori am depistat afectiuni neluate in seama, inclusiv cancere, pe care am reusit sa le tratam chiar pana la recuperarea totala”.

INFORMATII transmise de DIRECTIA DE SANATATE PUBLICA BIHOR:

– rata mortalitatii in Romania prin cancer de col uterin e de circa 4 ori mai ridicata decat rata Uniunii Europene
– 7 din 10 romance nu au auzit de infectia cu virusul HPV
– doar 23 % dintre romance si-au facut in ultimii 3 ani testul Babes Papanicolau.
CANCERUL DE COL ESTE PROVOCAT DE INFECTIA PERSISTENTA CU HPV:
Cancerul de col uterin (CCU) este provocat de anumite tulpini ale virusului HPV, tulpini de risc inalt. 15 tulpini ale virusului HPV au fost clasificate ca tulpini de risc inalt. Dintre acestea, tipurile 16 și 18 sunt responsabile de aproximativ 70% din cancerele de col uterin. Infectia cu HPV se vindeca de la sine in aproximativ 90% din cazuri. Infectia persistenta cu HPV este cea care provoaca leziunile canceroase.

CUM SE TRANSMITE INFECTIA CU HPV:
Infecția cu HPV este cea mai frecventa infectie a tractului genital. Aproape fiecare persoana activa sexual se infecteaza cel putin o data pe parcursul vietii. Transmiterea infectiei se face si prin contactul tegumentelor din zona genitala. Prezervativul nu ofera protecție 100%.

FACTORII DE RISC AI CANCERULUI DE COL UTERIN:
Fumatul, debutul precoce al vietii sexuale, partenerii multipli, istoricul familial de CCU, imunosupresia, infectiile cu transmitere sexuala asociate sunt factori care favorizeaza infectia cu HPV.

CANCERUL DE COL POATE FI PREVENIT:
Vaccinarea fetițelor si adolescentelor,inainte de debutul vietii sexuale, este sigura si ofera protectie pentru 90% din cancerele de col uterin. Testarea periodica a femeilor adulte permite depistarea leziunilor precanceroase si scade riscul de cancer de col uterin.

CANCERUL DE COL UTERIN POATE FI VINDECAT
Tratamentul prompt al leziunilor precanceroase si al cancerelor depistate prin testare periodica permit vindecarea de cancer de col uterin si recuperarea completa. Cand se descopera in timp util, rata de supravietuire este de 90%. Vaccinarea anti-HPV este recomandata in special fetelor cu varsta intre 9 – 15 ani si se realizeaza la solicitarea parinților sau a reprezentantilor legali, care pot formula o cerere la medicul de familie. Efectuat cu regularitate, screeningul de cancer de col uterin reprezinta astfel cea mai buna metoda de preventie.

Stiri asemanatoare