Alergia la ambrozie se poate tine sub control

Se estimeaza ca in prezent, la nivel mondial, 300 de milioane de oameni sufera de un tip de alergie, iar pana in 2025 numarul lor va ajunge la 400 de milioane.

Alergia este o hiper-reactivitate a organismului fata de anumite substante sau microorganisme. Mecanismul este imunologic avand la baza reactia antigen-anticorp. Exista pacienti predispusi sa faca o boala alergica (pacienti atopici). Predispozitia se transmite genetic (exista familii de alergici). Nu toate persoanele atopice fac boli alergice. Starea atopica poate ramane o viata intreaga neactivata.

Din ce in ce mai multe persoane sunt alergice la factori din aer care cândva nu dădeau alergie, fie acarienii, fie mucegaiurile, fie polenurile. Sunt plante care s-au modificat, iar noi le percepem la nivelul căilor respiratorii ca fiind dăunătoare şi ne determină rinite, conjunctivite sau la nivelul plămânilor, astm bronşic.

Ambrozia este cea mai frecventă cauză a alergiilor de toamnă. Este o planta anuala, perena. Aceasta floare isi incepe polenizarea in luna august, iar efectele ei se pot resimti pana toamna târziu. Ambrozia creste peste tot: in parcuri, pe marginea drumului, pe camp sau intre sinele de tren. Infloreste la inceputul lunii august, iar polenul ei, pe care vantul il poarta pe distante mari, provoaca alergii puternice.Mai este cunoscuta sub denumirea de iarba parloagelor. Nu agreeaza copacii si vegetația deasa. Este mai des intalnita in zone precum Valea Muresului, Banat, judetele Bihor, Vaslui, Giurgiu. O singura planta de ambrozie poate elibera pana la 8 miliarde de graunte de polen. Numarul celor alergici la ambrozie si alte plante similare creste anual in toata Europa. Cam 70 de milioane de europeni au la momentul actual simptome de rinita alergică si cam un sfert dintre ei au sensibilitate la una dintre buruieni. Lunile august și septembrie sunt cele mai severe. Alergia la ambrozie se poate manifesta sub forma de  rinita alergica, conjunctivita sau astm.

Simptomele alergiei pot varia de la o persoana la alta, insa cele mai frecvente sunt: stranutul, senzatia de mancarime in zona nasului sau a ochilor, congestie nazala ce da senzatia de obstructie nazala, rinoree, lacrimare, roseata ochilor. Netratata, poate duce la apariția manifestarilor de astm (principala manifestare – senzatia de sufocare, de dificultate in expirarea aerului).

Persoanele care sufera simptome sezoniere in perioada august – octombrie trebuie să efectueze un consult alergologic inainte de inceperea sezonului. Medicul alergolog poate face teste alergologice  pentru a pune un diagnostic si pentru a recomanda tratamentul potrivit, precum imunoterapia alergen specifică. Evitarea alergenului este intotdeauna cel mai bun tratament pentru alergii. Dar când acest lucru nu este posibil, exista medicamente ce pot ajuta la controlul simptomelor.
In cazul rinitei alergice, in urma unui consult de specialitate ORL,vor fi recomandate medicamente prin care se incearca controlul simptomelor. Corticosteroizii topici sunt “terapia de aur” prin care se combat inflamatia mucoasei nazale si implicit senzatia de obstructie nazala si rinoreea. Consecutiv va fi ameliorata si lacrimarea. Se recomanda antihistaminice orale nesedative. Deasemenea, se mai recomanda administrarea locala, nazala de apa de mare hipertona, cu efect decongestionant nazal sau simpla, izotona, cu scopul de a “spala”mucoasa nazala de impuritati si implicit de alergeni. Tratamentul se va urma o perioada mai indelungata (minim 1 luna).
Este foarte important de stiut ca medicamentele simptomatice nu vindeca boala, respectiv alergia, dar cresc semnificativ calitatea vietii  pacientului, prin diminuarea, pana la disparitia simptomelor.
In cazul altor manifestari ale alergiei, in functie de localizarea simptomelor, este necesar si consultul altor medici de specialitate (oftalmologie, pneumologie).Exista si reguli generale care le sunt extreme de utile pacientilor alergici.Astfel, este recomandat:

-evitarea iesirilor in aer liber între 10:00-15:00, acesta fiind intervalul de maxima circulație a polenului în aer;

- inchiderea ferestrelor pe timpul zilei, atat acasa cat si in masina;

- curatarea tevilor, a filtrelor, inainte să dati drumul caldurii pentru prima data;

- utilizarea unui umidificator de aer, astfel incat umiditatea in camera in care locuiti sa fie in permanenta intre 30-50%;

- utilizarea unui purificator de aer care sa filtreze particule de polen, praf, mucegai;

- folosirea unei masti de fata care sa va acopere gura si nasul, in special cand lucrati in gradina.

- starpirea buruienilor (in special a ambroziei) de pe terenurile aflate in proprietate. 

 

                                           Dr, Simona Manuil 

                                             medic primar ORL, Spital Pelican Oradea