Psihiatrie

Psihiatria este o ramură a medicinei care se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea, tratamentul și reabilitarea persoanelor cu boli mintale. Psihiatria poate fi definită ca o „disciplină de sinteză” prin care urmărirea și menținerea sănătății mintale – scopul său principal – se obțin luând în considerare diversi factori: psihologici, socioculturali, politici, juridici, medico-farmacologici. Domeniul psihiatriei se extinde în multe alte specialități medicale.

Psihiatria difera de psihologie prin faptul ca psihologia se ocupa cu studiul omului in toate ipostazele sale, atat ca individ, ca grup sau ca masa de oameni, pe cand psihiatria se ocupa doar de omul cu probleme (emotionale, comportamentale etc) Tulburările psihice și bolile mintale influențează aproape toate aspectele vieții unui pacient, funcțiile fizice, comportamentul, afectivitatea, perceperea realității, relațiile interumane, sexualitatea, munca și timpul liber. Asemenea tulburări sunt cauzate de tulburari in dezvoltarea neuronala,dezechiliobre ale creierului determinate de influente ereditare ,in anumite contexte bilogice si de mediu ( interacțiunea unor factori complexi, biologici, sociali și spirituali,) care nu pot fi totdeauna puși în evidență cu siguranță.

Sarcina psihiatriei este să clarifice rolul acestor diverși factori și influența lor asupra manifestărilor din cursul bolilor mintale. În general, boala poate fi în mod simplu definită ca absență a stării de sănătate. Delimitarea manifestărilor psihice morbide de starea „normală” nu este ușoară,( întrucât fiecare boală psihică are un aspect individual și social, determinat de personalitatea și de experiențele de viață subiective ale fiecărui pacient în parte) , se realizeaza prin tehnici de examinare psihiatrica.

Examinare psihiatrica: Spre deosebire de alte specialitati medicale, in psihiatrie principalele tehnici de examinare sunt observatia si interviul, deoarece simptomele psihice sunt manifestari anormale in planul trairilor afective, cognitiei si comportamentului, ce nu pot fi obiectivate si cuantificate decat in acest mod. Consultul psihiatric se efectueaza intr-un cabinet de psihiatrie care este inainte de toate un spatiu , pe care specialistul  il decoreaza cu liniste, interes, intelegere, calm si acceptare, indepartand critica, judecatile de valoare, superioritatea, pentru a lasa loc sentimentului de siguranta, speranta si respect fata de opinii, suferinte, dorinte si alegeri. E o zona in care medicul si pacientul lucreaza impreuna pentru ca intrebarile sa-si primeasca raspunsurile, problemele sa-si gaseasca dezlegarile. Interviul psihiatric are drept scop acumularea de informatii, pe baza carora medicul poate trece la etapa urmatoare, cea de diagnosticare.

Desi aparent nu este decat un dialog, acesta este condus astfel incat sa se obtina un tablou cat mai complet.  Interviul psihiatric include doua etape, anamneza (antecedente personale si familiale, date despre contextul social, familial si profesional, identificarea acuzelor principale si evolutia acestora in timp) si examenul starii psihice prezente (imagine de ansamblu, expresie emotionala, functii cognitive etc). Ori de cate ori este posibil se incearca completarea cu informatii de la rude sau alte persoane apropiate. Acest procedeu furnizează informații asupra personalității și trăsăturilor de caracter ale pacientului, asupra relațiilor cu alte persoane și asupra experienței anterioare cu probleme psihiatrice.. Unele metode diagnostice se bazează pe examenele întreprinse de alți specialiști: psihologii efectuează teste de inteligență și asupra structurii personalității, neurologii constată eventuala prezență a unor leziuni organice ale creierului. La acestea se adaugă investigații psihosociale, precum și utilizarea metodelor moderne de neuroimagistică, examinări neurofiziologice.

Precizarea unui diagnostic orienteaza terapia si permite estimari privind evolutia. Exista insa un mare dezavantaj, acela de a vedea diagnosticul ca pe o eticheta pusa pacientului,( ceea ce uneori creste dificultatile persoanei respective) iar prin fine mecanisme psihologice „eticheta” seteaza comportamentul, la aceasta adaugandu-se uneori reactia anturajului care, direct sau indirect, poate avea o influenta negativa. Pentru a evita un astfel de neajuns,  orice pacient trebuie consiliat cu multa atentie si rabdare. Este o etapa in care medicul opteaza, individualizat, pentru un plan terapeutic, tinand cont de specificul fiecarei situatii. Acest plan trebuie explicat in detaliu pacientului. De asemenea e de dorit sa fie prezentate si variante alternative ale planului initial schitat de medic. Se discuta beneficiile si riscurile fiecarui medicament (ce ratiune sta la baza alegerii respective, care sunt efectele pozitive si reactiile nedorite posibile, modul de administrare, dozele – fixe / crescatoare / descrescatoare etc. ) In domeniul psihiatriei, consultatia de control este foarte importanta, deoarece schemele (cel putin cele de la initierea unui tratament) necesita revizuiri si readaptari periodice, in functie de evolutia simptomatologiei. Exista o mare variabilitate individuala in raspunsul la produsele farmacologice cu care se lucreaza in aria psihica, motiv pentru care evaluarile sunt o necesitate, desi nu pot fi impuse. Din pacate nu exista un medicament perfect al fiecarei tulburari, de acea drumul spre vindecare nu este intotdeauna unul drept, pe panta continuu ascendenta.  

Mai mult decat in orice alt sector medical, consilierea psihiatrica ar trebui sa fie o regula de aur. Povara de a avea o tulburare mentala este una foarte grea – din cauza prejudecatilor, din cauza faptului ca nu e „ceva” ce se poate „vedea la analize”, din cauza ca de multe ori pare a nu avea nicio logica, din cauza faptului ca afecteaza omul in foarte multe domenii in care activeaza.

Serviciile medicale deservite de Cabinetul de psihiatrie din cadrul Ambulatoriului de Specialitate a Spitalului Pelican sunt urmatoarele:

  • Consultatii de specialitate in domeniul psihiatriei
  • Programe terapeutice diferentiate in principalele boli psihice (depresii, tulburari de anxietate, psihoze, tulburari fobice, demente, tulburari de personalitate. Depistarea precoce a tulburarilor de memorie)
  • Programe terapeutice in gerontopsihiatrie
  • Evaluarea diagnostica a unor probe si explorari in vederea precizarii diagnosticului (teste psihologice, EEG, CT cerebral, RMN cerebral)
  • Examen de bilant si evaluarea starii prezente in afectiuni psihice cu evolutie cr. Urmarirea tratamentelor psihiatrice de lunga durata, controale periodice
  • Consultatii psihosomatice Eliberare de certificate si adeverinte medicale psihiatrice privind diferite activitati profesionale
  • Examene de bilant si examinarea starii prezente la persoanele cu afectiuni incapacitante,
  • Examene  psihiatrice privind completarea foii de angajare la solicitarea diferitelor institutii
  • Consiliere psihiatrica

Servicii

Nume serviciu Pret
Consultatie control cronici 180 lei
Evaluarea (cronici) bolii psihiatrice 160 lei
Consultatie control 250 lei
Evaluarea bolii psihiatrice 240 lei
Consiliere psihiatrica 230 lei
Consultatie initiala 290 lei
Asistenta medicala in vederea prevenirii bolilor psihiatrice 250 lei