Urologie

Departamentul este structurat in doua parti, una de consultatii si proceduri in ambulatoriu si una clinica, pe sectia de specialitate.

AMBULATORIUL DE UROLOGIE

Consultaţiile ambulatorii se fac in cabinetele specializate si in cazurile selectate, se fac si in regim de spitalizare de zi, pe parcursul carora, pacientii beneficiaza de tot setul de investigaţii specifice patologiei suspicionate, dupa consultul inițial efectuat de specialistul nostru (exemplu: analize de sange necesare specialitatii de Urologie, radiografie renovezicala simpla, urografie intravenoasa si, in unele cazuri, tomografie computerizata nativa si cu substanta de contrast sau RMN de pelvis si abdomen, in special in diagnosticul cat mai exact al patologiilor tumorale ale aparatului urinar sau reproducator).

Cabinetul de Urologie este dotat cu ecograf Siemens propriu care prezinta atat transductor pentru ecografie abdominala si pelvina, cat si sonda pentru ecografie de parti moi sau superficiale, cu Doppler, pentru diagnosticul imagstic cat mai exact al patologiei renale, vezicale, masurarea cat mai exacta a volumului prostatic, precum si stabilirea cat mai exacta a patologiei scrotale si testiculare.

Pe langa consultatia de specialitate, la cabinetul de Urologie avem dotarea pentru a efectua si proceduri specifice, cum ar fi consultatiile postoperatorii pentru extragerea firelor de sutura, toaleta plagilor sau pansamentele plagilor postoperatorii. De asemenea, avem pacienti care vin lunar pentru schimbarea sondei urinare, dilatații uretrale in cazul pacienților cu stricturi de uretra, recoltarea secreției uretrale pentru pacientii cu uretrite nespecifice sau prostatite acute ori cronice.

In cazul in care, pe langa ecografia efectuata in cabinet, avem nevoie si de radiografia renovezicala simpla, bolnavii beneficiaza și de aceasta explorare datorita colaborarii excelente cu serviciul de Imagistica, intergrat al spitalului nostru.

DEPARTAMENTUL CLINIC DE UROLOGIE

Partea clinica este reprezentata de pacienti cu spitalizare continua, aceste cazuri necesitând in urma investigatiilor efectuate, o interventie urologica specifica patologiei prezentate. Departamentul de Urologie este repartizat pe saloane cu cate 2 paturi fiecare.

Paleta de patologie care poate fi tratata la Sectia de Urologie a Spitalului Pelican este extrem de cuprinzatoare, si acopera intreaga patologie urologica, dupa cum urmeaza:

  • Fimoza, parafimoza, coarda peniana, frenul scurt, carunculele uretrale
  • Varicocelul, hidrocelul, tumorile testiculare, torsiunea de testicol
  • Stenozele de meat uretral, stricturile uretrale, sclerozele de col vezical, tumorile uretrale si de penis
  • Adenomul de prostata, cancerul de prostata, prostatitele
  • Cistitele acute si cronice, tumorile vezicale, litiaza vezicala, ureterocelul
  • Litiaza si tumorile ureterale, stricturile ureterale
  • Litiaza renala, sindromul de joncţiune pieloureterala, tumorile renale si de suprarenale
  • Incontinența urinară simpla si prolapsul genital (cistocel, rectocel, prolapsul combinat) a femeii

Gama de intervenţii operatorii este de asemenea variata si, in acelaşi timp, asigurata prin  dispozitive si instrumente noi, de ultima generatie in domeniu. Departamentul de Urologie al Spitalului Pelican dispune de mai multe sali de operatii, pentru abordarea sub control fluoroscopic a aparatului urinar superior respectiv pentru interventii deschise si de endoscopie joasa. Sala de intervenții pe aparat urinar superior este dotata cu fluoroscop Siemens cu C-arm pentru evidentierea radiologica in timp real a momentului operator, aparat de litotriție extracorporala (ESWL) Siemens Modularis, turn de endoscopie Storz. Pentru fragmentarea in situ a calculilor (prin ureteroscopie sau abordare percutanata a litiazei renale (NLP), dispunem de 2 variante de litotriție, una clasica ultrasonica si una de ultima generație (LASER).

De mentionat ca majoritatea intervenţiilor se realizeaza pe cale endoscopica, chirurgia deschisa fiind folosita doar in cazuri izolate, cerute de patologia sau anatomia anormala prezenta. Calculii renoureterali se pot trata prin ESWL, ureteroscopie (rigida si flaxibila) si nefrolitotripsie percutanata (NLP), toate fiind metode minim invazive, care se face prin incizii extrem de mici. Aparatul de ESW foloseste ca metoda de generare a undelor de șoc energia electromagnetica.

Adenomul de prostata, stricturile uretrale si tumorile vezicale se opereaza prin intervenţii endoscopice (TUR-P şi TUR-V), sala de endoscopie urinara joasa fiind doata cu un turn de endoscopie care ne perimte efectuarea acestor rezectii de prostata sau adenom al prostatei in maniera bipolara, in ser fiziologic, noi putand astfel extinde indicatia operatorie si la pacienti tarati, cu patologie asociata cardiaca sau de alta natura.

In salile de operatii ale serviciului de Urologie al Spitalului Pelican, facem aproximativ 600 de intervenţii operatorii pe an, 87% dintre acestea fiind efectuate minim invaziv (ureteroscopie rigida sau flexibila, ESWL, NLP, TUR-V, TUR-P), iar dintre interventiile pentru litiaza renoureterala, ponderea cea mai mare de intervenţii e prin procedura ESWL, procedura care nu necesita nici macar o incizie, fragmentarea calculilor facandu-se prin concentrarea undelor de soc emise de aparat direct pe calcul. Rata de fragmentare a calculilor prin ESWL este una extrem de ridicata, de cca 97%.

Ca elemente selective ale serviciului nostru, menționam ureteroscopia flexibila cu fragmentarea calculilor prin litotritie LASER, procedura endoscopica, fara incizie. Aceasta procedura este extrem de benefica deoarece, pe langa capacitatea de a aborda calculii ureterali, prin abilitatea de mobilitate a varfului, putem aborda si litiaza renala caliciala prizoniera inabordabila prin alte proceduri endoscopice.

Prolapsul genitourinar  sau inconetinența urinareste una dintre patologiile cele mai frecvente în rândul femeilor trecute de 50 de ani. In serviciul nostru de Urologie se fac cele mai noi proceduri pentru cura chirurgicala a acestor patologii, intreaga procedura realizandu-se cu plasarea de dispozitive de polipropilena printr-o bresa minima vaginala (proceduri TOT sau cu dispozitive AMI).

Pe langa procedurile endoscopice mentionate mai sus, serviciul nostru dispune si de un turn de chirurgie laparoscopica,si robot chirurgical da Vinci, putand astfel aborda diversele patologii urologice cu indicatie pentru acest tip de procedura (ex: varicocel idiopatic stang, colposacropexie, excizia chistelor renale, etc.)

Servicii

Nume serviciu Pret
Montat sonda urinara 130 lei
Pansamentul plagilor simple 80 lei
Pansamentul plagilor complicate 115 lei
Instilatii tract urinar 120 lei
Dilatatii tract urinar 120 lei
Schimbat de sonda urinara 120 lei
Schimbat de sonda vezicala 120 lei
Consultatie control 250 lei
Consultatie initiala 290 lei
Ecografie pelvis 210
Consultatie initiala (include ecografie pelvis) 280 lei
Sutura plaga (cu anestezie locala) 470 lei