Meniu

Asistenta medicala de urgenta NON-STOP, prin LINII DE GARDA, la Obstetrica-Ginecologie, Neonatologie, Pediatrie si ATI, pentru gravide, nasteri, nou-nascuti si copii

Programări 0259 444 444

Urgență Pelican 0259 962

Gastroenterologie

Despre specialitate

Compartimentul de Gastroenterologie  face parte din Sectia Clinica de Chirurgie si deserveşte ambulatorul de specialitate si spitalul, dispunand de 8 paturi.

Asiguram servicii medicale de diagnostic si tratament, pacientii putand fi investigati in  regim de spitalizare de zi, beneficiind de consultatie, analize de sange, ecografie, endoscopie digestiva, consulturi interdisciplinare etc. sau in regim de internare continua, avand asigurate in plus atat tratamentul cat si supravegherea medicala continua.

De asemenea evaluam pacienti cu boli cronice (hepatite virale, ciroze hepatice, boli inflamatorii intestinale etc), derulam programe de screening (de depistare) al cancerelor digestive, etc.

ENDOSCOPIA DIGESTIVA

Ce este endoscopia digestiva,  in ce consta si la ce foloseste ?

In cabinetul de endoscopie digestiva, dotat cu aparatura moderna si competitiva, se evalueaza tubul digestiv-esofagul, stomacul, duodenul, colonul, rectul, se efectueaza testul pentru helicobacter pylori, se depisteaza (screening) cancerul gastric, cancerul colo-rectal si polipii colonici, se practica diverse proceduri endoscopice.

Endoscopia digestiva reprezinta o investigatie minim-invaziva care exploreaza tubul digestiv cu ajutorul unui video-endoscop flexibil (format din fibre optice) care transmite imaginile unui monitor. Astfel se pot obtine detalii importante ale mucoasei digestive. Endoscopia permite stabilirea de diagnostic si posibilitatea efectuarii de diverse interventii. Proceduri diagnostice: biopsii, coloratii speciale – ce permit depistarea precoce ale unor leziuni precanceroase; Proceduri terapeutice: polipectomie – rezecarea endoscopica a polipilor, extragerea de corpilor straini eso-gastrici, sclerozarea sau ligaturarea varicelor esofagiene, disectie submucosala, mucosectomie etc.

Endoscopia este vitala pacientilor cu hemoragie digestiva (situatia cand un pacient varsa sange, cheaguri sangvine sau sangereaza rectal, are scaune negricioase) in vederea localizarii sursei sangerarii, avand astfel posibilitatea de a se interveni endoscopic pentru oprirea sangerarii sau prevenirea acesteia.

In cabinetul de endoscopie digestiva se realizeaza dilatari si stent-uri endoscopice, gastrostome percutanat-endoscopice (la pacientii ce nu se mai pot alimenata, evitandu-se astfel o interventie chirurgicala), extragerea endoscopica de calculi din canalul biliar, introducerea in stomac a unui balon utilizat in tratamentul obezitatii pentru persoanele ce doresc sa slabeasca in greutate, tratamentul (fara operatie) hemoroizilor (procedeu de ligaturare), etc

COLONOSCOPIA

Ce este colonoscopia, in ce consta si la ce foloseste ?

Colonoscopia este metoda care exploreaza endo-luminal, in imagine reala, zona anala, rectul, sigmoidul, descendentul, transversul, colonul ascendent, cecul si valva ileo-cecala. De rutina, se poate explora si ultima ansa ileala. Ca si endoscopia tubului digestiv superior, colonoscopia are scopul de a diagnostica, dar si terapeutic: biopsierea, coloratiile intracavitale, polipectomia, hemostaza leziunilor sangerande, mucosectomia, dilatatiile stenozelor, insertia de stenturi in obstructiile critice cu ocluzie intestinala, etc. Ca orice explorare endoscopica, colonoscopia are o rata mare de eficienta diagnostica, peste 95 %. In plus, dezvoltarea conceptului de screening (prevenire) al cancerului colonic a dat o magnitudine noua acestei explorari, mai ales pentru procedurile care trebuie aplicate în conditii de ambulator.

Procedura realizata de medicul endoscopist consta in explorarea foarte detaliata a intestinului gros incepand de la nivelul rectului si pana la intestinul subtire cu ajutorul unui aparat sub forma de tub flexibil si subtire (cca 10 mm) numit endoscop (colonoscop), dotat cu o camera minuscula de luat vederi si cu o sursa de lumina, care transmite imaginile din interiorul intestinului catre un monitor pe care acestea se vizualizeaza si inregistrarea pe DVD.

Cu ajutorul colonoscopiei se pot identifica leziuni ale colonului (intestinului gros). De obicei aceasta explorare se efectueaza in urmatoarele situatii clinice:

  • prezenta sangelui in materiile fecale (hematochezis);
  • tulburari de tranzit intestinal persistente (constipatie, diaree si mai ales alternanta intre constipatie si diaree)
  • dureri abdominale de cauza neprecizata, mai ales la persoanele peste 45 ani
  • istoric familial de cancere colonice sau de tub digestiv
  • istoric familial de polipi colonici
  • unele analize de laborator modificate, de cauza incerta (sideremie/fier in sange scazuta, teste de inflamatie modificate, VSH, fibrinogen, CRP crescute);
  • markeri tumorali cu valoare peste normal (CEA, CA 19-9);
  • screening (la pacienti fara simptome, in scopul preventiei sau descoperirii precoce a unui posibil cancer colonic respectiv polipi colonici). In foarte multe state occidentale colonoscopia screening dupa varsta de 40-45ani a intrat in practica curenta, deoarece in urma unor studii statistice extensive s-a ajuns la concluzia ca aceasta este cea mai buna metoda de prevenire a cancerului colo-rectal – prin identificarea si rezecarea polipilor colonici din care ia nastere cancerul.


MediciTarife

Tip serviciu

Preț

Gastroenterologie

Administrare substante terapeutice

55 lei

Regim (cronici) igieno-dietetic in bolile gastroenterologice

140 lei

Consultatie control cronici

140 lei

Ecografie generala

170 lei

Punctie biopsie hepatica

170 lei

Consultatie control

190 lei

Screening ale bolilor gastrointestinale

180 lei

Consultatie initiala

210 lei

Regim igieno-dietetic in bolile gastroenterologice

190 lei

Sclerozarea varicelor esofagiene

220 lei

Ligaturarea varicelor esofagiene

250 lei

Extragere corp strain esofag/stomac

420 lei

Gastroscopie

900 lei

Esofagoscopie

500 lei

Hemostaza in ulcerul hemoragic prin endoscopie

600 lei

Rectosigmoidoscopie

1;100 lei

Colonoscopie

1;290 lei

ERCP (colangio-pancreatografia retrograda endoscopica)

4;500 lei