Gastroenterologie

Coordonator: Dr. Suta Alin, medic primar

Compartimentul de Gastroenterologie constituie un pilon de baza in cadrul Centrului Integrat de Bariatrie al Spitalului Pelican. Medicii nostri gastroeneterologi asigura suport de diagnostic si tratament corecte, prin efectuarea unor serii de analize si teste, dar si proceduri medicale specifice pentru persoanele cu exces ponderal, care au esuat in alte incercari de diminuare a greutatii (miscare, diete si/sau medicatie).

Atat analizele pentru depistarea Helicobacter pylori sau a unor afectiuni digestive (la nivelul esofagului, vezicii biliare, stomacului, pancreasului sau la colon) ori hepatologice, cat si prin procedurile medicale de gastroenterologie (endoscopii, gastroscopii sau colonoscopii) ofera un tablou relevant in stabilirea exacta a tipului de tratament al obezitatii in cadrul Centrului Integrat de Chirurgie Bariatrica.

Procedurile chirurgicale non-invazive cat si interventiile chirurgicale minim-invazive (prin tehnica laparoscopica sau robotica) sunt realizate in cadrul Centrului Integrat de Bariatrie Pelican Oradea de catre chirurgi cu vasta experienta, cu suport de specialitate din partea medicilor de la Gasteroenterologie. Post-operator, pacientii nostri beneficiaza in continuare de monitorizare si supraveghere atenta din partea gastroenterologilor.

Compartimentul de Gastroenterologie  face parte din Sectia Clinica de Chirurgie si deserveşte ambulatorul de specialitate si spitalul, dispunand de 8 paturi.

Asiguram servicii medicale de diagnostic si tratament, pacientii putand fi investigati in  regim de spitalizare de zi, beneficiind de consultatie, analize de sange, ecografie, endoscopie digestiva, consulturi interdisciplinare etc. sau in regim de internare continua, avand asigurate in plus atat tratamentul cat si supravegherea medicala continua.

De asemenea evaluam pacienti cu boli cronice (hepatite virale, ciroze hepatice, boli inflamatorii intestinale etc), derulam programe de screening (de depistare) al cancerelor digestive, etc.

ENDOSCOPIA DIGESTIVA

Ce este endoscopia digestiva,  in ce consta si la ce foloseste ?

In cabinetul de endoscopie digestiva, dotat cu aparatura moderna si competitiva, se evalueaza tubul digestiv-esofagul, stomacul, duodenul, colonul, rectul, se efectueaza testul pentru helicobacter pylori, se depisteaza (screening) cancerul gastric, cancerul colo-rectal si polipii colonici, se practica diverse proceduri endoscopice.

Endoscopia digestiva reprezinta o investigatie minim-invaziva care exploreaza tubul digestiv cu ajutorul unui video-endoscop flexibil (format din fibre optice) care transmite imaginile unui monitor. Astfel se pot obtine detalii importante ale mucoasei digestive. Endoscopia permite stabilirea de diagnostic si posibilitatea efectuarii de diverse interventii. Proceduri diagnostice: biopsii, coloratii speciale – ce permit depistarea precoce ale unor leziuni precanceroase; Proceduri terapeutice: polipectomie – rezecarea endoscopica a polipilor, extragerea de corpilor straini eso-gastrici, sclerozarea sau ligaturarea varicelor esofagiene, disectie submucosala, mucosectomie etc.

Endoscopia este vitala pacientilor cu hemoragie digestiva (situatia cand un pacient varsa sange, cheaguri sangvine sau sangereaza rectal, are scaune negricioase) in vederea localizarii sursei sangerarii, avand astfel posibilitatea de a se interveni endoscopic pentru oprirea sangerarii sau prevenirea acesteia.

In cabinetul de endoscopie digestiva se realizeaza dilatari si stent-uri endoscopice, gastrostome percutanat-endoscopice (la pacientii ce nu se mai pot alimenata, evitandu-se astfel o interventie chirurgicala), extragerea endoscopica de calculi din canalul biliar, introducerea in stomac a unui balon utilizat in tratamentul obezitatii pentru persoanele ce doresc sa slabeasca in greutate, tratamentul (fara operatie) hemoroizilor (procedeu de ligaturare), etc

COLONOSCOPIA

Ce este colonoscopia, in ce consta si la ce foloseste ?

Colonoscopia este metoda care exploreaza endo-luminal, in imagine reala, zona anala, rectul, sigmoidul, descendentul, transversul, colonul ascendent, cecul si valva ileo-cecala. De rutina, se poate explora si ultima ansa ileala. Ca si endoscopia tubului digestiv superior, colonoscopia are scopul de a diagnostica, dar si terapeutic: biopsierea, coloratiile intracavitale, polipectomia, hemostaza leziunilor sangerande, mucosectomia, dilatatiile stenozelor, insertia de stenturi in obstructiile critice cu ocluzie intestinala, etc. Ca orice explorare endoscopica, colonoscopia are o rata mare de eficienta diagnostica, peste 95 %. In plus, dezvoltarea conceptului de screening (prevenire) al cancerului colonic a dat o magnitudine noua acestei explorari, mai ales pentru procedurile care trebuie aplicate în conditii de ambulator.

Procedura realizata de medicul endoscopist consta in explorarea foarte detaliata a intestinului gros incepand de la nivelul rectului si pana la intestinul subtire cu ajutorul unui aparat sub forma de tub flexibil si subtire (cca 10 mm) numit endoscop (colonoscop), dotat cu o camera minuscula de luat vederi si cu o sursa de lumina, care transmite imaginile din interiorul intestinului catre un monitor pe care acestea se vizualizeaza si inregistrarea pe DVD.

Cu ajutorul colonoscopiei se pot identifica leziuni ale colonului (intestinului gros). De obicei aceasta explorare se efectueaza in urmatoarele situatii clinice:

  • prezenta sangelui in materiile fecale (hematochezis);
  • tulburari de tranzit intestinal persistente (constipatie, diaree si mai ales alternanta intre constipatie si diaree)
  • dureri abdominale de cauza neprecizata, mai ales la persoanele peste 45 ani
  • istoric familial de cancere colonice sau de tub digestiv
  • istoric familial de polipi colonici
  • unele analize de laborator modificate, de cauza incerta (sideremie/fier in sange scazuta, teste de inflamatie modificate, VSH, fibrinogen, CRP crescute);
  • markeri tumorali cu valoare peste normal (CEA, CA 19-9);
  • screening (la pacienti fara simptome, in scopul preventiei sau descoperirii precoce a unui posibil cancer colonic respectiv polipi colonici). In foarte multe state occidentale colonoscopia screening dupa varsta de 40-45ani a intrat in practica curenta, deoarece in urma unor studii statistice extensive s-a ajuns la concluzia ca aceasta este cea mai buna metoda de prevenire a cancerului colo-rectal – prin identificarea si rezecarea polipilor colonici din care ia nastere cancerul.

Servicii

Nume serviciu Pret
Administrare substante terapeutice 60 lei
Consultatie control cronici 180 lei
Regim (cronici) igieno-dietetic in bolile gastroenterologice 160 lei
Ecografie generala 190 lei
Punctie biopsie hepatica 600 lei
Consultatie control 250 lei
Screening ale bolilor gastrointestinale 240 lei
Consultatie initiala 290 lei
Regim igieno-dietetic in bolile gastroenterologice 250 lei
Sclerozarea varicelor esofagiene 300 lei
Ligaturarea varicelor esofagiene 300 lei
Extragere corp strain esofag/stomac 500 lei
Gastroscopie 1000 lei
Esofagoscopie 1000 lei
Hemostaza in ulcerul hemoragic prin endoscopie 760 lei
Rectosigmoidoscopie 1.300 lei
Colonoscopie 1.700 lei
ERCP (colangio-pancreatografia retrograda endoscopica) 4.950 lei