Meniu

Asistenta medicala de urgenta NON-STOP, prin LINII DE GARDA, la Obstetrica-Ginecologie, Neonatologie, Pediatrie si ATI, pentru gravide, nasteri, nou-nascuti si copii

Programări 0259 444 444

Urgență Pelican 0259 962

Centrul de Imagistica medicala Pelican

 

Centrul de Imagistica medicala Pelican Oradea este nucleul activitatii din toate specialitatile medicale, in cadrul ambulatoriilor noastre, al spitalului nostru precum si al altor unitati medicale.

Investigatiile si interpretarile precise, realizate de catre echipa de medici ultraspecializati de la Centrul de Imagistica Pelican Oradea sunt in masura sa ajute pacientii sa beneficieze de diagnostic corect si rapid respectiv de tratament corect si eficient din partea medicilor specialisti.

Centrul de Imagistica al Spitalului Pelican Oradea ofera, pe baza de programare de la medici specialisti, servicii medicale tuturor persoanelor asigurate si neasigurate.

Centrul de Imagistica al Spitalului Pelican Oradea dispune de o gama larga de aparatura de inalta performanta, impartita in urmatoarele sase mari categorii:

A. Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN):
Rezonanta Magnetica Nucleara este o metoda de investigatie de inalta performanta, neiradianta, care utilizeaza un camp magnetic puternic si pulsuri de radiofrecventa, generand imagini de inalta rezolutie cu utilitate mare in diagnostic, dupa cum urmeaza:

a) RMN cerebral permite:
• detectarea diverselor tumori intracraniene supra si infratentoriale, meningeale, hipofizare, de nervi cranieni etc
• diagnosticarea accidentelor vasculare ishemice sau hemoragice, malformaţii vasculare, anevrisme intracraniene, evaluarea starii poligonului arterial Willis, depistarea trombozelor venoase cerebrale, etc.
• diagnosticul bolilor demielinizante ale substantei albe
• patologia inflamatorie cerebrala (abcese, meningite, meningo-encefalite)
• depistarea unor boli degenerative cerebrale
• afecţiuni ale orbitei, si de sfera ORL

b) RMN in bolile vertebro-spinale:
• traumatisme sau boli inflamatorii ale coloanei vertebrale
• hernie de disc, sciatica hiperalgica
• tumori si metastaze vertebrale sau tumori rahidiene, tumori medulare, stenoza de canal vertebral, compresiununi medulare etc.

c) RMN-ul regiunii gatului:
• permite diagnosticarea patologiei tumorale faringiene si laringiene si a patologiei glandelor parotide, evidentiaza mase tumorale sau adenopatice ale partilor moi cervicale
• evalueaza starea axului arterial catotidian si vertebral

d) Sistem osteo-articular:
• permite diagnosticarea leziunilor traumatice musculo-ligamentare, tendinoase, meniscale si sinoviale, evidentiaza abcesele sau tumorile musculare etc
• diagnosticul in tumori osoase, osteonecroze, osteocondrite, osteite, fracturi etc.

e) RMN abdomino-pelvin:
• utila pentru explorarea afectiunilor parenchimului hepatic, pancreatic, splenic, afectiunile suprarenalelor, patologia renala si a tractului urinar
• are valoare diagnostica superioara in afectiunile ginecologice (ovare, uter), prostatice, afectiunile colo-rectale si anorectale
• colangiopancreatografia prin rezonanta magnetica permite evaluarea permeabilitatii tractului biliar intra si extrahepatic.

B. Computer Tomografia (CT):
Computer tomografia este o investigatie de inalta performanta, iradianta, care genereaza imagini de mare calitate, bazate pe absorbtia diferita a radiatiei X in diferitele strucruri anatomice ale corpului uman.

Aparatele noastre au 128 de spire respectv 16 spire, permitand achizitia spirala a unor imagini de calitate superioara intr-un timp foarte scurt, cu reducerea dozei de iradiere, precum si posibilitatea reconstructiilor multiplanare si volumetrice 3D.

Computer Tomografia permite diagnosticul multiplelor afectiuni de la nivelul:
craniului: tumori cerebrale, hemoragii intracraniene, infarcte cerebrale, leziuni traumatice craniene, patologia sinusurilor paranazale, etc
regiunii gatului: evidentiaza patologia tumorala sau inflamatorie a sferei ORL – faringelui, laringelui, glandelor salivare, evidentiaza orice mase laterocervicale si evalueaza axul arterial carotidian si vertebral (angio CT)
toracelui: depisteaza bolile inflamatorii acute si cronice pleuro-pulmonare, patologia tumorala primara sau metastatica pleuropulmonara, patologia mediastinala
abdomenului: pentru evidentierea bolilor parenchimului hepatic, pancreatic, splenic, suprarenalian, renal, studiul morfofunctional renal, aprecierea integritatii tractului reno-uretero-vezical, depistarea litiazei reno-uretero-vezicale.
patologia tumorala sau inflamatorie a tractului digestiv
pelvisului: evidentiaza leziunile inflamatorii sau tumorale ale sferei genitale, rectale si rectosigmoidiene
examinarea scheletului axial (craniu, coloana vertebrala, cutie toracica) sau al membrelor pentru depistarea fracturilor, bolilor osoase degenerative, inflamatorii, a tumorilor osoase primare sau metastatice
mai multe regiuni simultan: examinarea CT efectueaza scanarea simultana a mai multor regiuni (3-4-5 regiuni) ale corpului ceea ce permite:
la pacientii oncologici – o evaluare larga a metastazelor la distanta pentru o stadializare corecta
– la pacientii politraumatizati – o evaluare completa a tuturor leziunilor postraumatice
– evaluarea vasculara in special arteriala pe segmente mari (aorta in intregime, artere periferice) pentru anevrisme, disectii, ocluzii (angio CT).

C. Ultrasonografia (Ecografia):
Ecografia este o metoda de diagnostic foarte utila, fiind rapida, complet neinvaziva si oricand repetabila, avantaje care o fac sa fie indicata la orice pacient. Ecografia se bazeaza pe proprietatile ultrasunetelor de a se reflecta diferit de catre diferitele structuri ale corpului producand astfel „ecouri” care sunt raspunzatoare de formarea imaginii.

Ecografia abdomino-pelvina este utila in:
• detectarea diferitelor afectiuni ale ficatului, pancreasului, rinichilor, splinei, vezica urinara, sfera genitală
• detectarea litiazei biliare si reno-uretero-vezicale
• detectarea afectiunilor abdominale posttraumatice
• evaluarea evoluţiei posttransplant de rinichi
• detectarea prezentei de lichid in cavitatea abdominala
• ghidajul in timpul unei biopsii sau paracenteze
• detectarea, măsurarea, monitorizarea anevrismului (dilatării) aortei abdominale
• detectarea si monitorizarea sarcinii

Ecografia partilor moi permite evaluarea zonelor superficiale: patologii ale tiroidei, sanului, globului ocular, sistemului muscular si articular, testicolelor, limfoganglionilor superficiali.
Ecografia Doppler este o metoda de evaluare a structurilor vasculare (vene si artere ) in ceea ce priveste modificarile de flux sangvin la nivelul acestor structuri. Modul de examinare dual (2D si Dopper) permite usor si evaluarea morfologiei peretilor si lumenului vascular arterial sau venos. Este indicata in bolile obstructive arteriale acute sau cronice, precum si in patologia trombotica venoasa sau in bolile varicoase.

D. Mamografia:
O mamografie este un tip special de examinare radiologica a sanului realizata cu ajutorul unui echipament special (mamograf), care genereaza radiatii X de mica energie. Se indica in patologia tumorala mamara, putand evidentia inclusiv formatiunile tumorale care sunt prea mici pentru a putea fi palpate.
Conform Asociaţiei Americane a Cancerului „o mamografie este cea mai buna metoda radiologica disponibila astazi ce poate detecta cancerul de san precoce. Este o metoda ideala si indispensabila pentru femeile mai in varsta de 40 de ani, ce au un risc crescut de a face cancer de san.

E. Radiografia conventionala:
Este cea mai utilizata metoda de diagnostic cu raze X, fiind dealtfel prima metoda de diagnostic din lume care a utilizat un flux de energie pentru a putea „vedea” in interiorul corpului uman.

Indicaţiile radiografiei:
• Examinarea scheletului axial si al extremitatilor utile in fracturi, afectiuni osteo-articulare degenerative sau inflamatorii, tumori osoase primare sau metastatice, evaluarea sinusurilor anterioare ale fetei, etc
• Examinarea plamanilor si a inimii (radiografia cardio-pulmonara) pentru multiplele afectiuni pulmonare si pleurale: pneumonii, pleurezii, pneumotorace, atelectazii, fibroze pulmonare, tuberculoze, pneumoconioze, tumori primare sau secundare, etc, precum si pentru unele afectiuni cardiace sau pericardice
• Examinare cu contrast a cailor urinare (urografie) in patologia urologica obstructiva pentru evaluarea atat a functiei renale cat si a gradului de dilatare al tractului urinar
• Radiografia abdominala „pe gol” care evidentiaza modificari specifice in ocluzia intestinala sau deceleaza pneumoperitoneul

F. Osteodensitometria DEXA
Osteodensitometria este investigatia paraclinica de masurare a densitatii osoase prin care se poate pune dignosticul de osteoporoza. Osteodensitometria DEXA este investigatia cea mai moderna pentru detectarea osteoporozei si foloseste raze X de mica putere ce strabat osul, permitind aprecierea gradului de reducere a densitatii structurii osoase. Nu este dureroasa si se poate efectua la mai multe nivele, cel mai frecvent la nivelul soldului (colul femural fiind cel mai expus fracturarii osteoporotice), coloanei vertebrale lombare si antebratului. Scorurile obtinute permit diagnosticarea osteopeniei sau osteoporozei, ce beneficiaza de abordare terapeutica diferita.

Osteoporoza este o boala care poate apare in conditii diferite (tuburari hormonale, metabolice, boli reumatismale inflamatorii cronice, posttraumatic etc) si care poate fi cauza de dureri osoase pana la fracturi pe os patologic. Detectata din timp, se instituie un tratament eficace evitandu-se astfel neajunsurile mentionate anterior.
Aparatul de osteodensitometrie achizitionat de Spitalul Pelican Oradea este unul de ultima generatie. Cu un soft de actualitate, pe langa o scanare de mare acuratete aparatul asigura o expunere minima la radiatiile X.