ORTOPEDIE – TRAUMATOLOGIE: Protezarea soldului prin abord minim-invaziv direct anterior la un pacient cu lipsa prin amputatie a gambei. PACIENT: „Indiferent de ce-mi ofera viata, eu tot voi umbla!”

ORTOPEDIE – TRAUMATOLOGIE: Protezarea soldului prin abord minim-invaziv direct anterior la un pacient cu lipsa prin amputatie a gambei. PACIENT: „Indiferent de ce-mi ofera viata, eu tot voi umbla!”

O interventie chirurgicala ce se efectueaza rar in tara si care comporta o atentie si exactitate desavarsite, a fost realizata in cadrul sectiei de ORTOPEDIE – TRAUMATOLOGIE a Spitalului Pelican de catre o echipa medicala complexa, condusa de dr. CHIREA MARIUS, medic primar ortoped, specializat in centre de excelenta, in reconstructia avansata a soldului si genunchiului Stryker, Zimmer si Link, in Germania, Franta, Austria si Suedia.

Pacientul C. I. are 66 de ani, este din Satu Mare si, in urma cu 40 de ani, a suferit un accident de munca necesitand amputarea piciorului drept. Pacientul si-a refacut mobilitatea cu ajutorul unei proteze externe de picior care i-a permis inclusiv sa sofeze, insa bontul de amputatie prea distal a prezentat in ultima perioada zone de necroze.

In 2019, pacientul a beneficiat de reajustarea bontului de amputatie, interventie realizata de catre dr CHIREA MARIUS, medic primar ortoped la CLINICA de ORTOPEDIE – TRAUMATOLOGIE.

In luna martie 2021, pacientul a avut un moment de neatentie si a cazut pe partea dreapta, fracturandu-si soldul pe partea pe care ii este amputat piciorul.

PACIENT C. I.: “La inceput nu am perceput afectarea soldului. Credeam ca doare bontul, ca l-am lovit. Dar apoi am constatat ca nu pot sa ma asez. Eu cunosc Spitalul Pelican de sapte ani. Atunci sotia a fost operata si ea la sold de catre domnul doctor CACUCI OVIDIU GOGU impreuna cu domnul doctor CHIREA MARIUS. Tot aici a fost operata ulterior si la genunchi. Si eu am fost operat de domnul doctor Chirea in urma cu doi ani pentru retus de bont. Asa ca acum l-am sunat tot pe domnul doctor CHIREA, am facut investigatii si apoi m-a operat pentru protezarea soldului. Am inceput recuperarea imediat dupa operatie si am continuat-o acasa. La doua saptamani de la operatie puteam deja sa fac genoflexiuni si sa ridic piciorul amputat pe partea dreapta, cea cu soldul operat”.

O astfel de interventie chirurgicala de protezare a soldului prin abord anterior minim-invaziv pe picior amputat se efectueaza rar in Romania intrucat reusita depinde de mai multi factori: atentia, minutiozitatea, precizia, dexteritatea medicului chirurg ortoped, tehnologia utilizata, conditii speciale din blocul operator, statusul pacientului etc. Redobandirea mobilitatii depinde apoi de programul de fizioterapie continuu, determinarea pacientului etc.

Dr. CHIREA MARIUS, medic primar ORTOPEDIE-TRAUMATOLOGIE“De cativa ani deja efectuam frecvent si cu succes protezarea soldului prin abord minim-invaziv direct anterior, insa provocari ne intampina la tot pasul. Este si cazul pacientului C.I., in varsta de 66 ani, din Satu Mare, care prezinta la internare fractura de col femural drept . Complexitatea cazului este reprezentata de lipsa prin amputatie a gambei in treimea proximala pe partea fracturata.

Protezarea soldului prin abord minim-invaziv direct anterior este in general o procedura delicata, insa in acest caz a fost o provocare pe care impreuna cu echipa operatorie (dr. Coste Remus si as. Gavra Monica) si echipa de fizioterapeuti am acceptat-o in beneficiul pacientului, un luptator cu viata, care in ultimii 40 de ani a trecut prin multe: amputatie post-traumatica de picior drept cu proteza externa in tremie distala cu defect de bont care i-a creat multe probleme multi ani, reamputatie de gamba in treimea proximala iar acum fractura colului femural pe aceeasi parte. Cu toate acestea, pacientul a prezentat o determinare extraordinara si o dorinta fantastica de recuperare astfel ca la doua saptamani postoperator, la suprimarea firelor de sutura umbla fara carje, face genoflexiuni.

Dorinta maxima de recuperare a pacientului si efortul depus in acest sens sunt un exemplu pentru toti!”.

PACIENT C. I.: “M-am obisnuit sa lupt in viata si nu pot sta inchis in casa. Am o parere foarte buna despre domnul doctor Chirea. Am apelat si in trecut. Acum tot la domnul doctor Chirea apelam. Este un medic special. Tot colectivul de medici, asistente si personalul de recuperare sunt speciali. Stiti cum e, de atatia ani cunosc personalul de aici. Și multe din cadre erau si in urma cu sapte ani. Acum, cand am fost operat pentru protezarea soldului, m-au recunoscut. La toata lumea recomand Spitalul Pelican”.

Informatii si programari:
Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:
• online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
 telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)
Ambulanta Pelican poate fi solicitata la numarul de telefon direct: 0259.962.