CHIRURGIE MAXILO-FACIALA: pacienta tanara, cu afectiune tumorala rara la nivelul gatului, operata cu succes

CHIRURGIE MAXILO-FACIALA: pacienta tanara, cu afectiune tumorala rara la nivelul gatului, operata cu succes

O interventie chirurgicala pentru rezolvarea unei afectiuni tumorale rar intalnita, a fost realizata de care catre sef de lucrari dr. TENT PAUL ANDREI, sef de lucrari, doctor in Stiinte Medicale, medic specialist la sectia de CHIRURGIE MAXILO-FACIALA a spitalului nostru.

Pacienta (cu varsta sub 30 de ani) s-a prezentat in ambulatorul de specialitate la dr. TENT PAUL ANDREI datorită unei deformari la nivel latero-cervical posterior (lateralul gatului) cu asimetrie cervicala secundara. Pacienta a fost extrem de alarmata datorita faptului ca in urma altor consulturi de specialiate din alte centre i s-a sugerat faptul ca ar suferi fie de leucemie, limfom sau bloc adenopatic laterocervical cu necroza centrala fara tumora primara cunoscuta, toate diagnostice ce sugereaza patologii maligne (diferite tipuri de cancer). In urma consultului de specialitate actual, a investigatiilor imagistice (Computer Tomograf general cu substanta de contrast) si pe baza probelor biologice sanguine efectuate la spitalul nostru, s-a infirmat patologia maligna generala, precum si prezenta unei formatiuni tumorale primare canceroase la nivelul cavitatii bucale sau faringene care sa fi metastazat la nivelul gatului. Atat datorita investigatiilor si istoricului bolii prezentat de pacienta, precum si din experienta medicului chirurg TENT PAUL ANDREI, a fost pus diagnosticul prezumtiv de „chist branhial laterocervical drept”, care este, in fapt, o formatiune tumorala benigna (necanceroasa).

Pacienta a fost operata de sef de lucrari dr. TENT PAUL ANDREI, sub anestezie generala realizata și monitorizata de catre dr. PASCALAU GEORGIANA, medic specialist ATI. Interventia a avut un grad de dificultate extrem de ridicat datorita profunzimii tumorii si raporturilor cu vasele mari ale gatului – vena jugulară interna (care realizează drenajul venos major al creierului) si artera carotida comuna si interna (ce joaca un rol major in irigarea creierului cu sange) (Fig. 1,2,3). Lezarea acestor elemente în cursul disectiei poate fi letala sau cu repercursiuni majore pentru pacient.

Fig.1: Sectiune CT coronala cervicala. Sageata indica formatiunea tumorala in raport strans cu artera carotida interna dreapta (cursorul mouse-lui indica traseul arterei carotide interne):

Fig.2: Sectiune CT axiala cervicala superioara (Sageata albastra indica formatiunea tumorala situata sub muschiul sternocleidomastoidian. Sageata neagra indica pachetul vasculo-nervos mare al gatului): 

Interventia s-a desfasurat in deplina siguranta gratie medicului chirurg dr. TENT ANDREI PAUL, cu experiența in realizarea de pana acum a 161 disectii de gat în calitate de chirurg principal și peste 400 de interventii în calitate de chirurg secundar. Operația a durat în jur de o ora, timp in care elementele cheie (vasculare și nervoase) au fost disecate cu succes (Fig. 3), iar tumora a fost excizata in totalitate (Fig. 4,5).

Fig 3: Aspect intraoperator (Sageata albastra indica artera carotida interna. Sageata neagra indica vena jugulara interna iar pensa chirurgicala ridica nervul accesor – care este nervul motor al muschilor trapez si sternocleidomastoidian si care contribuie semnificativ in mobilitatea umarului):

Fig 4: Aspect imediat post-excizional cu conservarea tuturor elementelor anatomice functionale si vitale:

Fig.5: Aspect postoperator

  

Ce este Chistul Branhial si de ce apare?

Reprezinta o transformare chistica, necanceroasa, a resturilor epiteliale restante a unui pliu endodermic al celei de-a doua fante branhiale în urma organogenezei. Apare in general la tineri si mai ales la femei, după un episod inflamator la caile aeriene superioare (raceli, viroze) care stimuleaza transformarea resturilor epiteliale de la acest nivel in chist. Pacientii sunt constienti de aceasta coincidenta si majoritatea o relateaza in istoricul bolii, usurand astfel diagnosticul.

Cum se manifesta? Initial la dimensiuni mici, datorita localizării profunde, este asimptomatic. Ulterior, in evolutie acesta creste in dimensiuni și poate ajunge la dimensiuni mari, de pana la 10 cm deformand relieful gatului. Aceasta evolutie silentioasa alarmeaza pacientul si mai ales medicii mai putin experimentati datorita similitudinilor cu boli canceroase generale (limfoame, adenopatii din leucemii, adenopatii metastatice ale unor tumori primare cu localizare la nivel faringian sau al gurii), dar si a altor tumori necanceroase (lipoame, tumori vasculare sau limfatice de la acest nivel) sau infectii (tuberculoza, sifilis sau actinomicoza). Cu toate acestea, istoricul bolii, experienta medicului, dar si investigatiile imagistice si sanguine pot transa relativ usor diagnosticul. Erorile de diagnostic in tumorile gatului pot conduce la consecinte catastrofale pentru pacient.

De ce este important sa il excizam si cand? Chiar daca initial este asimptomatic, acesta se poate infecta in urma altor episoade de infectie acuta a cailor aeriene superioare și, prin spargerea membranei, poate sa conduca la o infectie grava a gatului. De asemenea, in urma infectiilor repetate, apar numeroase aderente ale acestuia la vasele mari ale gatului descrise anterior, ingreunand semnificativ disectia acestora, fapt ce este de evitat. Momentul oportun pentru tratamentul interventional este imediat dupa ce a fost diagnosticat si nu în puseu acut (daca a apucat sa se infecteze vom trata intai infectia acestuia si doar dupa disparitia abcesului vom practica excizia).

Astfel de interventii sunt extrem de dificile si necesita ani întregi de pregatire si instruire a personalului medical, cat si a celui auxiliar. Actualmente in județul Bihor aceste interventii sunt practicate doar in cadrul Spitalului Pelican, datorita experientei vaste a echipei medicale in acest domeniu, precum si dotarii spitalului cu aparatura de ultima ora ce poate asigura urmarirea postoperatorie in conditii de maxima siguranta si evolutia favorabila a cazului.

Informatii si programari: Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:

online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite

email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite

telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)

Ambulanta Pelican poate fi solicitata la numarul de telefon direct: 0259.962.