Continuam programul de screening pentru depistarea cancerului de col uterin

Continuam programul de screening pentru depistarea cancerului de col uterin

Inca din luna ianuarie, declarata luna de preventie a cancerului de col uterin, Spitalul Pelican Oradea impreuna cu Ministerul Sanatatii si Institutul Oncologic Cluj-Napoca, continua sa deruleze programul de testare gratuita pentru toate femeile din judetul Bihor. Astfel, prin intermediul medicilor de familie sau in mod direct, in cadrul unei consultatii ginecologice din Ambulatoriul spitalului nostru, puteti beneficia gratuit de testarea Babes Papanicolau. Fiecarei paciente eligibile cu varsta intre 25-64 ani i se va deschide un formular de screening care va include rezultatul testarii, cu conditia ca pacienta sa nu fi facut in cadrul Programului National de Screening o alta testare in ultimii 5 ani.

DR. HUNIADI ANCA, medic primar, asistent universitar, OBSTETRICA-GINECOLOGIE, Spitalul Pelican Oradea: "Cancerul de col uterin are o rata ridicata de mortalitate in randul femeilor din Romania, tara care ocupa loc fruntas in clasamentul european, spre deosebire de statele dezvoltate, unde testarea si vaccinul HPV se efectueaza la scara larga si unde incidenta e in scadere".

Rezultate

Cancerul reprezinta o problema majora de sanatate, atat pe plan national cat si mondial. Incidenta considerabila precum si rata de mortalitate, supravietuire, sunt factori determinanţi pentru globalizarea preventiei cancerului de col uterin. In acest context, Oradea este si va ramane, prin Spitalul Pelican, cea mai implicata institutie medicala la nivel judetean in preventia cancerului de col uterin. Desi rata adresabilitatii nu este foarte ridicata in randul femeilor eligible, indicatorii sunt concludenti. In perioada 2012 -2020, la Spitalul Pelican au fost testate 16.587 paciente, dintre care 2787 au primit rezultat pozitiv, rezultand astfel un procent de 16,8 % rata de morbiditate. Valorile nu sunt deloc neglijabile chiar daca e vorba de persoane care au indraznit sa faca o testare Babes Papanicolaou in ultimii 5 ani. Avand în vedere ca foarte multe dintre femeile cu grupa de varsta 25 - 64 ani, nu au facut un test niciodata in viata, situatia in cifre este și mai pregnanta. Va asteptam si va incurajam sa va programati la Call-Center (0259.444444) si sa efectuati testul Babes Papanicolau pentru sanatatea dumneavoastră.

INFORMATII SI PROGRAMARI: Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:

online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite

email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite

telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)

Ambulanta Pelican poate fi solicitata la numarul de telefon direct: 0259.962.