Meniu

Asistenta medicala de urgenta NON-STOP, prin LINII DE GARDA, la Obstetrica-Ginecologie, Neonatologie, Pediatrie si ATI, pentru gravide, nasteri, nou-nascuti si copii

Programări 0259 444 444

Urgență Pelican 0259 962

6 iul. 2020

Importanta preventiei rahitismului la copii

Dr. Pop Georgeta, medic specialist pediatru in cadrul Spitalului Pelican, sustine importanta preventiei rahitismului la copii: “Profilaxia rahitismului carential este foarte importanta si este necesara administrarea vitaminei D chiar din perioada antenatala, pentru a avea un copil sanatos, cu o dezvoltare psiho – somatica corespunzatoare pe etape de varsta. Este bine de stiut ca rahitismul carential, netratat corect si la timp, poate duce la intarzieri ale cresterii si dezvoltarii, la deformari osoase, afectiuni dentare, tulburari de dispozitie si comportament, cu modificarea starii generale si chiar a somnului“.

In perioada 22.06.2020 – 22.08. 2020, in cadrul Spitalului Pelican desfasuram o campanie pentru depistarea rahitismului si anemiei la copiii cu varsta intre 1-4 ani, campanie prin care dorim sa contribuim la depistarea acestei afectiuni din timp si sa aplicam conduita terapeutica necesara.

DR: POP GEORGETA, medic pediatru: “Prin prisma profesiei este esential sa manifestam empatii atat fata de copii cat si fata de parinti, fara a uita latura umana a fiecarui act medical. Apropierea atat de copii cat si de parinti este foarte importanta. Copiii sunt cele mai sincere fiinte iar simplul fapt de a le reda zambetul pe buze te face sa te simti un om mai bun. De aceea, a fi medic pediatru iti ofera o satisfactie profesionala aparte. Comunicarea, empatia, rabdarea si profesionalismul sunt elementele de baza ale acestei profesii”.

Ce este Rahitismul si cand apare?
Rahitismul este o boala metabolica generala care apare in perioada de crestere si dezvoltare a organismului, caracterizata printr-o tulburare de mineralizare a oaselor datorita carentei de vitamina D.
Rahitismul apare in primii 2 ani de viata a copilului cand exista si primul puseu de creștere si cel mai accelerat, al doilea fiind intre 12-16 ani.
Debutul rahitismului este intre 3 si 6 luni cu maximul de risc intre 12 si 18 luni.

Care sunt cauzele aparitiei rahitismului carential?
1. Deficitul de vitamina D prin reducerea aportului de exogen (expunerea inadecvata la soare – pielea sintetizand vitamina D ca prohormon, aport alimentar redus, administrarea de preparate naturale ce nu contin vitamina D in cantitate corespunzatoare, de aceea recomandarea este de a administra preparate doar sub denumirea de Vigantol sau Vitamina D3 disponibile in farmacii) si de endogen (tulburare de absorbtie intestinala, disfunctie hepatica sau renala)
2. Alti factori: genetici (cand exista un numar redus de receptori pentru vitamina D) si raportul de Ca/P insuficient (avand ca efect mineralizarea defectuoasa a oaselor lungi in perioada de crestere a copilului, oaselor le va lipsi duritatea, vor deveni moi si vor prezenta curburi anormale)

Cum se manifesta rahitismul carential?
1. Exista manifestari osoase si extraosoase:

a. Manifestari osoase:
• la nivelul cutiei craniene: craniotabes, bose frontale, frunte lata, fontanela anterioara larg deschisa pana la varsta de 8 luni sau persistenta dupa 18 luni
• la nivelul toracelui: matanii costale, sant submamar Harrison, torece evazat la baze, stern infundat, aplatizarea laterala a toracelui in jumatatea superioara, deformarea claviculei, fracturi costale, modificarea coloanei sub forma de cifoza, scolioza, lordoza
• eruptie dentara intarziata
• carii dentare
b. Manifestari extraosoase:
• diastaza muschilor drepti abdominali datorita hipotonie musculare
• plamanul rahitic prin repetate infectii respiratorii
• stridor laringian

2. Tulburari neurologice si de comportament
• convulsii hipocalcemice
• intarzieri in dezvoltarea psiho-motorie
• agitatie psiho-motorie
• tulburari de somn

3. Semne musculo -ligamentare: hipotonie musculara si hiperlaxitate ligamentara
4. Transpiratii excesive
5. Paloare tegumentara
6. Alopecie occipitala

Cum se pune diagnosticul pozitiv?
• se face pe baza anamnezei, examenului clinic si paraclinic
• analizele de laborator: Calcemia, Fosfatemia si cel mai fidel indicator este dozarea 25-OH colecalciferolul
• examenul radiologic care pune in evidenta modificari la nivelul oaselor lungi si la nivelul pumnului

Care este tratamentul pentru rahitism?
Tratamentul este unul profilactic si unul curativ. Profilaxia se realizeaza inca din timpul sarcinii adica ultimul trimestru de sarcina, administrand gravidelor suplimente de Ca si Vit D, iar nou-nascutului incepand din ziua a 7-a de viata 2 pic/ zi de Vigantol sau Vitamina D3 pana la varsta de 18 luni.
Tratamentul curativ se face dupa diagnosticul pozitiv de rahitism bazat pe manifestarile clinice enumerate mai sus, corelate cu modificarile paraclinice care arata nivelurile serice de calciu, fosfor si vitamina D -scazute!

De retinut!
Deficitul de calciu si vitamina D descoperite intamplator la analizele de laborator nu înseamnă ca vorbim de boala. Persistenta in timp a acestor deficite (neobservate/necorectate la timp) poate duce la boala osoasa cu deficite specifice numita Rahitism carential.
Vitamina D se inactiveaza dupa 21 de zile de la deschiderea flaconului.
Administrarea corecta se face picurand direct in gura copilului.
Nu se recomanda administrarea in lapte sau cu lingurita deoarece vitamina D este un produs uleios.

Cum putem preveni rahitismului la copii?
Putem preveni rahitismul prin:
• expunerea la soare 15-20 minute
• alimentatie naturala
• formule de lapte praf imbogatite cu vitamina D
• alimentatie diversificata: galbenus de ou, peste proaspat, ficat, vita
• evitarea administrarii de lapte de vaca pana la varsta de 1 an deoarece contine un nivel scazut de vitamina D

Informatii si programari:
Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:
online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute) sau la telefonul medicului (tel. contact dr. Pop Georgeta: 0744.359.127)

Ambulanta Pelican poate fi solicitata la numarul de telefon direct: 0259.962.

Stiri asemanatoare