Meniu

Asistenta medicala de urgenta NON-STOP, prin LINII DE GARDA, la Obstetrica-Ginecologie, Neonatologie, Pediatrie si ATI, pentru gravide, nasteri, nou-nascuti si copii

Programări 0259 444 444

Urgență Pelican 0259 962

  • Acasă
  • Noutati
  • Periplu pentru prevenirea cancerului de col uterin

23 sept. 2019

Periplu pentru prevenirea cancerului de col uterin

Angajatele de la trei firme diferite, din Oradea și județ, au beneficiat săptămâna trecută de informații utile pentru a se feri de cancerul de col uterin și au primit vouchere cu Gratuitate la screening pentru depistarea acestei maladii.


Prima oprire din periplul reprezentanților SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea a fost la SC PRODCONF R LINE SRL ORADEA, apoi la Plastis SRL Grup Plastor si Simterac Vadu Crisului.
In jur de 200 de angajate au avut astfel posibilitatea nu doar sa asculte informațiile care le sunt de folos, ci si sa adreseze întrebări directe, punctuale. Reprezentanții SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea au răspuns tuturor intrebarilor și nedumeririlor legate de aparitia cancerului de col uterin, de modul in care se realizeaza acest screening, prin test Babeș Papanicolau, care nu e dureros.


Angajatele au aflat cat de important e sa iși faca acest control anual si ca nu trebuie sa se sperie daca rezultatul de la screening e pozitiv indicand leziuni precanceroase intrucat acestea pot fi tratate pana la vindecare.
SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea se implica în viața comunitatii, cu scopul de a oferi posibilitatea la cat mai mulți semeni sa își recapete sanatatea respectiv sa își mentina o stare de sanatate optima pentru cat mai mult timp posibil.

 

INFORMATII transmise de DIRECTIA DE SANATATE PUBLICA BIHOR:
– rata mortalitatii in Romania prin cancer de col uterin e de circa 4 ori mai ridicata decat rata Uniunii Europene
– 86 % dintre romance au auzit de cancerul de col uterin
– 7 din 10 romance nu au auzit de infectia cu virusul HPV
– doar 23 % dintre romance si-au facut in ultimii 3 ani testul Papanicolau.

CANCERUL DE COL ESTE PROVOCAT DE INFECTIA PERSISTENTA CU HPV:
Cancerul de col uterin (CCU) este provocat de anumite tulpini ale virusului HPV, tulpini de risc inalt. 15 tulpini ale virusului HPV au fost clasificate ca tulpini de risc inalt. Dintre acestea, tipurile 16 și 18 sunt responsabile de aproximativ 70% din cancerele de col uterin. Infectia cu HPV se vindeca de la sine in aproximativ 90% din cazuri. Infectia persistenta cu HPV este cea care provoaca leziunile canceroase.
CUM SE TRANSMITE INFECTIA CU HPV:
Infectia cu HPV este cea mai frecventa infectie a tractului genital. Aproape fiecare persoana activa sexual se infecteaza cel putin o data pe parcursul vietii. Transmiterea infectiei se face si prin contactul tegumentelor din zona genitala. Prezervativul nu ofera protectie 100%.
FACTORII DE RISC AI CANCERULUI DE COL UTERIN:
Fumatul, debutul precoce al vietii sexuale, parteneri multipli, istoric familial de CCU, imunosupresia, infectiile cu transmitere sexuala asociate sunt factori care favorizeaza infectia cu HPV.
CANCERUL DE COL POATE FI PREVENIT:
Vaccinarea fetitelor si adolescentelor, înainte de debutul vietii sexuale este sigura si ofera protectie pentru 90% din cancerele de col uterin. Testarea periodica a femeilor adulte permite depistarea leziunilor precanceroase si scade riscul de cancer de col uterin. Screening-ul femeilor vaccinate – adauga o reducere de 30% a mortalitatatii specifice prin cancer de col uterin (CCU).
CANCERUL DE COL UTERIN POATE FI VINDECAT
Tratamentul prompt al leziunilor precanceroase si al cancerelor depistate prin testare periodica permit vindecarea cancerului de col uterin si recuperarea completa. Cand se descopera in timp util, rata de supravietuire este de 90%. Vaccinarea anti-HPV este recomandata in special fetelor cu varsta 9 – 15 ani si se realizeaza la solicitarea parintilor sau a reprezentantilor legali care pot formula o cerere la medicul de familie. Poti beneficia GRATUIT de testul Babes Papanicolau prin Programul National pentru depistarea activa precoce a cancerului de col uterin prin screening organizat.
Efectuat cu regularitate, screeningul de cancer de col uterin reprezinta cea mai buna metoda de preventie.

IMPORTANT !
Pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de catre SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea aveti urmatoarele posibilitati de programare:
– online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online”
– la adresa de email callcenter@spitalpelican.ro
– telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute).

Stiri asemanatoare