Meniu

Asistenta medicala de urgenta NON-STOP, prin LINII DE GARDA, la Obstetrica-Ginecologie, Neonatologie, Pediatrie si ATI, pentru gravide, nasteri, nou-nascuti si copii

Programări 0259 444 444

Urgență Pelican 0259 962

28 aug. 2019

Campanie de preventie la societatea PGS SOFA!

SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea a inițiat saptamana trecuta, in cadrul campaniei de preventie, intalniri cu angajatele societatii PGS Sofa, cu scopul de a le informa despre importanta prevenirii cancerului de col uterin si masurile necesare pentru a nu dezvolta acest tip de cancer.

Actiunea s-a desfasurat pe parcursul a doua zile cu reprezentanti ai SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea in doua locatii din Oradea si Biharia ale acestei societati. Angajatele societatii au apreciat vizita reprezentantilor SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea, fiind pentru prima data cand medici specialisti se deplaseaza la ele pentru a le ajuta cu informatii detaliate despre cauzele si mai ales modalitatea de preventie a cancerului de col uterin.


DR. IUHOS VALENTYNA, de la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea a explicat doamnelor si domnisoarelor prezente importanta prevenirii cancerului de col uterin prin efectuarea unor examinari periodice, simple si nedureroase. Dr. Iuhos Valentyna a subliniat faptul ca aceste examinari, daca sunt efectuate anual, pot reliefa unele leziuni precanceroase, dar acestea pot fi tratate pana la vindecare. De aceea, a detaliat dr. Iuhos Valentyna, examinarea anuala prin testul Babes Papanicolaou este importanta intrucat ofera tocmai posibilitatea depistarii in faza incipienta a unor leziuni si implicit sansa de a fi vindecate inainte ca acestea sa evolueze pana la cancer de col uterin.

Reprezentantii SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea au oferit cateva sute de vouchere pentru doamnele si domnisoarele care lucreaza la PGS Sofa, vouchere pe baza carora pot sa efectueze gratuit testul Babes Papanicolau.
Angajatele prezente la intalnire s-au aratat interesate despre modalitatea de a se apara impotriva acestei maladii, despre modul deschis si explicit de abordare al reprezentantilor SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea.

SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea organizeaza constant diferite actiuni in cadrul comunitatii din care face parte, cu scopul de a imbunatati starea de sanatate a oamenilor si prin urmare de a creste calitatea vietii.

                              INFORMATII transmise de DIRECTIA DE SANATATE PUBLICA BIHOR:
– rata mortalitatii in Romania prin cancer de col uterin e de circa 4 ori mai ridicata decat rata Uniunii Europene
– 86 % dintre romance au auzit de cancerul de col uterin
– 7 din 10 romance nu au auzit de infectia cu virusul HPV
– doar 23 % dintre romance si-au facut in ultimii 3 ani testul Papanicolau.

CANCERUL DE COL ESTE PROVOCAT DE INFECTIA PERSISTENTA CU HPV:
Cancerul de col uterin (CCU) este provocat de anumite tulpini ale virusului HPV, tulpini de risc inalt. 15 tulpini ale virusului HPV au fost clasificate ca tulpini de risc inalt. Dintre acestea, tipurile 16 și 18 sunt responsabile de aproximativ 70% din cancerele de col uterin. Infectia cu HPV se vindeca de la sine in aproximativ 90% din cazuri. Infectia persistenta cu HPV este cea care provoaca leziunile canceroase.

CUM SE TRANSMITE INFECTIA CU HPV:
Infectia cu HPV este cea mai frecventa infectie a tractului genital. Aproape fiecare persoana activa sexual se infecteaza cel putin o data pe parcursul vietii. Transmiterea infectiei se face si prin contactul tegumentelor din zona genitala. Prezervativul nu ofera protectie 100%.

FACTORII DE RISC AI CANCERULUI DE COL UTERIN:
Fumatul, debutul precoce al vietii sexuale, parteneri multipli, istoric familial de CCU, imunosupresia, infectiile cu transmitere sexuala asociate sunt factori care favorizeaza infectia cu HPV.

CANCERUL DE COL POATE FI PREVENIT:
Vaccinarea fetitelor si adolescentelor, înainte de debutul vietii sexuale este sigura si ofera protectie pentru 90% din cancerele de col uterin. Testarea periodica a femeilor adulte permite depistarea leziunilor precanceroase si scade riscul de cancer de col uterin. Screening-ul femeilor vaccinate – adauga o reducere de 30% a mortalitatatii specifice prin cancer de col uterin (CCU).

CANCERUL DE COL UTERIN POATE FI VINDECAT
Tratamentul prompt al leziunilor precanceroase si al cancerelor depistate prin testare periodica permit vindecarea cancerului de col uterin si recuperarea completa. Cand se descopera in timp util, rata de supravietuire este de 90%. Vaccinarea anti-HPV este recomandata in special fetelor cu varsta 9 – 15 ani si se realizeaza la solicitarea parintilor sau a reprezentantilor legali care pot formula o cerere la medicul de familie. Poti beneficia GRATUIT de testul Babes Papanicolau prin Programul National pentru depistarea activa precoce a cancerului de col uterin prin screening organizat.
Efectuat cu regularitate, screeningul de cancer de col uterin reprezinta cea mai buna metoda de preventie.

Pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de catre SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea aveti urmatoarele posibilitati de programare:
– online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online”
– la adresa de email callcenter@spitalpelican.ro
– telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute).

Stiri asemanatoare