Meniu

Asistenta medicala de urgenta NON-STOP, prin LINII DE GARDA, la Obstetrica-Ginecologie, Neonatologie, Pediatrie si ATI, pentru gravide, nasteri, nou-nascuti si copii

Programări 0259 444 444

Urgență Pelican 0259 962

  • Acasă
  • Noutati
  • Maraton cu informații pentru sanatatea doamnelor si domnisoarelor

23 iul. 2019

Maraton cu informații pentru sanatatea doamnelor si domnisoarelor

Timp de sase zile, in perioada 15 – 19.07.2019 si 22.07.2019, reprezentanti ai SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea au efectuat un adevarat maraton cu informatii, ajutand circa 1000 de doamne si domnisoare sa isi verifice starea de sanatate pentru a duce o viața mai buna.

Astfel, de luni, 15.07.2019 si pana vineri, 19.07.2019, am efectuat 10 vizite la angajate din diferite firme aflate in Oradea, majoritatea cu profil de confectii si incaltaminte. In timpul celor 10 vizite, peste 500 de doamne si domnisoare au aflat cum isi pot menține sanatatea, cat de importanta e preventia si cat de necesara este efectuarea screeningului de cancer de col uterin.


Luni, 22.07.2019, reprezentantii SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea au susținut 5 prezentari, în timpul carora au informat 250 femei si au oferit peste 500 vouchere pentru angajate si rudele angajatilor.
Cu alte cuvinte, in decursul a 6 zile, am reusit sa ajutam cu informatii dar și vouchere cu gratuitate la screeningul pentru depistarea cancerului de col uterin în jur de 1000 de persoane.
Periplul nostru în rândul comunității este continuu, cu scopul de a ne sprijini semenii sa previna mai ales maladiile grave.

 

                        INFORMATII transmise de DIRECTIA DE SANATATE PUBLICA BIHOR:
– rata mortalitatii in Romania prin cancer de col uterin e de circa 4 ori mai ridicata decat rata Uniunii Europene
– 86 % dintre romance au auzit de cancerul de col uterin
– 7 din 10 romance nu au auzit de infectia cu virusul HPV
– doar 23 % dintre romance si-au facut in ultimii 3 ani testul Papanicolau.

CANCERUL DE COL ESTE PROVOCAT DE INFECTIA PERSISTENTA CU HPV:
Cancerul de col uterin (CCU) este provocat de anumite tulpini ale virusului HPV, tulpini de risc inalt. 15 tulpini ale virusului HPV au fost clasificate ca tulpini de risc inalt. Dintre acestea, tipurile 16 și 18 sunt responsabile de aproximativ 70% din cancerele de col uterin. Infectia cu HPV se vindeca de la sine in aproximativ 90% din cazuri. Infectia persistenta cu HPV este cea care provoaca leziunile canceroase.

CUM SE TRANSMITE INFECTIA CU HPV:
Infectia cu HPV este cea mai frecventa infectie a tractului genital. Aproape fiecare persoana activa sexual se infecteaza cel putin o data pe parcursul vietii. Transmiterea infectiei se face si prin contactul tegumentelor din zona genitala. Prezervativul nu ofera protectie 100%.

FACTORII DE RISC AI CANCERULUI DE COL UTERIN:
Fumatul, debutul precoce al vietii sexuale, parteneri multipli, istoric familial de CCU, imunosupresia, infectiile cu transmitere sexuala asociate sunt factori care favorizeaza infectia cu HPV.

CANCERUL DE COL POATE FI PREVENIT:
Vaccinarea fetitelor si adolescentelor, înainte de debutul vietii sexuale este sigura si ofera protectie pentru 90% din cancerele de col uterin. Testarea periodica a femeilor adulte permite depistarea leziunilor precanceroase si scade riscul de cancer de col uterin. Screening-ul femeilor vaccinate – adauga o reducere de 30% a mortalitatatii specifice prin cancer de col uterin (CCU).

CANCERUL DE COL UTERIN POATE FI VINDECAT
Tratamentul prompt al leziunilor precanceroase si al cancerelor depistate prin testare periodica permit vindecarea cancerului de col uterin si recuperarea completa. Cand se descopera in timp util, rata de supravietuire este de 90%. Vaccinarea anti-HPV este recomandata in special fetelor cu varsta 9 – 15 ani si se realizeaza la solicitarea parintilor sau a reprezentantilor legali care pot formula o cerere la medicul de familie. Poti beneficia GRATUIT de testul Babes Papanicolau prin Programul National pentru depistarea activa precoce a cancerului de col uterin prin screening organizat.
Efectuat cu regularitate, screeningul de cancer de col uterin reprezinta cea mai buna metoda de preventie.

Stiri asemanatoare