Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (21-27 ianuarie)

Ne aflam in saptamana europeana de prevenire a cancerul de col uterin (21.01.2019 – 27.01.2019), ocazie cu care va amintim ca SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea deruleaza, prin Programul National, screening GRATUIT pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin. In acest sens, va oferim si cateva informatii explicative si utile, dar si recomandari din partea specialistilor in sanatate publica, pentru a va ajuta sa preveniti acest tip de cancer. 

Cancerul de col uterin este al 4-lea cel mai întâlnit cancer în rândul femeilor la nivel mondial. Anual se inregistreaza 527 624 cazuri noi și 265 672 decese. Romania se afla pe locul 1 in Uniunea Europeana in privinta ratei mortalitatii prin cancer de col uterin (14,2 decese/100.000).

SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea aplica cu rezultate PROGRAMUL NATIONAL al Ministerului Sanatatii care prevede reducerea mortalitatii si morbiditatii prin cancer de col uterin. 

Coordonatorul sectiei de Obstetrica-Ginecologie al SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea, doamna doctor Antal Liana, informeaza ca, la noi in spital, a crescut in ultima perioada adresabilitatea persoanelor care solicita acest tip de serviciu medical cu caracter profilactic si anume testul Babes Papanicolau.

Doamna doctor Antal Liana pune accent pe o informatie importanta pe care doamnele si domnisoarele trebuie sa o cunoasca si sa o foloseasca, in beneficiul lor: "Cancerul de col uterin este precedat de aparitia unor leziuni precanceroase care, netratate, evolueaza spre cancer de col uterin. Frotiul Babes Papanicolau permite depistarea acestor leziuni precanceroase si tratarea acestora, astfel incat putem impiedica aparitia acestui tip de cancer, chiar daca doamna sau domnisoara este infectata cu virusul Papiloma".

 

                                              DE RETINUT:  

 - rata mortalitatii in Romania prin cancer de col uterin e de circa 4 ori mai ridicata decat rata Uniunii Europene  

- 86 % dintre românce au auzit de cancerul de col uterin

- 7 din 10 românce nu au auzit de infecția cu virusul HPV

- doar 23 % dintre românce și-au făcut în ultimii 3 ani testul Papanicolau.

 

 CANCERUL DE COL ESTE PROVOCAT DE INFECȚIA PERSISTENTĂ CU HPV: 

Cancerul de col uterin (CCU) este provocat de anumite tulpini ale virusului HPV, tulpini de risc înalt. 15 tulpini ale virusului HPV au fost clasificate ca tulpini de risc înalt. Dintre acestea, tipurile 16 și 18 sunt responsabile de aproximativ 70% din cancerele de col uterin. Infecția cu HPV se vindecă de la sine în aproximativ 90% din cazuri. Infecția persistentă cu HPV este cea care provoacă leziunile canceroase.

 

 CUM SE TRANSMITE INFECȚIA CU HPV: 

Infecția cu HPV este cea mai frecventă infecție a tractului genital. Aproape fiecare persoană activă sexual se infectează cel puțin o dată pe parcursul vieții. Transmiterea infecției se face și prin contactul tegumentelor din zona genitală. Prezervativul nu oferă protecție 100%.

 

 FACTORII DE RISC AI CANCERULUI DE COL UTERIN:

Fumatul, debutul precoce al vieții sexuale, parteneri multipli, istoric familial de CCU, imunosupresia, infecțiile cu transmitere sexuală asociate sunt factori care favorizează infecția cu HPV.

 

 CANCERUL DE COL POATE FI PREVENIT: 

Vaccinarea fetițelor și adolescentelor, înainte de debutul vieții sexuale este sigură și oferă protecție pentru 90% din cancerele de col uterin. Testarea periodică a femeilor adulte permite depistarea leziunilor precanceroase și scade riscul de cancer de col uterin. Screening-ul femeilor vaccinate – adaugă o reducere de 30% a mortalității specifice prin CCU.

 

CANCERUL DE COL POATE FI VINDECAT:

Tratamentul prompt al leziunilor precanceroase și al cancerelor depistate prin testare periodică permit vindecarea de cancer de col uterin și recuperarea completă. Cand se descopera in timp util, rata de supravietuire este de 90%. Vaccinarea anti-HPV este recomandată în special fetelor cu vârsta 9 - 15 ani si se realizează la solicitarea părinților sau a reprezentanților legali care pot formula o cerere la medicul de familie. Poti beneficia GRATUIT de testul Babes Papanicolau prin Programul Național pentru depistarea activa precoce a cancerului de col uterin prin screening organizat. Făcut cu regularitate, screeningul de cancer de col uterin reprezintă cea mai buna metoda de preventie.

 

NU UITA! 

Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare anti-HPV și screening periodic Babes Papanicolau (o data la 3 ani, la femeile cu vârsta cuprinsă intre 25-64 ani)

 

SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, realizeaza, GRATUIT, testul Babes Papanicolau, pentru depistarea cancerului de col uterin. 

Programeaza-te la Call Center 0259.444444, ca sa beneficiezi GRATUIT de testul Babes Papanicolau!