Hematologie

In cadrul Ambulatoriului SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (str. C. Coposu nr. 2), oferim servicii medicale de hematologie pentru copii si adulti, incepand de la diagnosticare, investigatii si tratament.
Personalul medical este ultraspecializat, cu experienta extrem de vasta in domeniul hematologiei, unica in vestul tarii.

SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea dispune de o infrastructura de laborator de analize medicale conforme cu cele mai noi dispozitii ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii. De altfel, Laboratorul PELICAN – SYNEVO, unde se realizeaza si analizele de hematologie, este  primul laborator din județ acreditat RENAR, în conformitate cu ISO SR EN 15189: 2008.
Laboratorul SPITAUL CLINIC PELICAN Oradea depaseste in diversitate, in momentul de fata, investigatiile efectuate in laboratoarele de stat si ofera disponibilitate pentru investigatii specializate in hematologie, receptivitate si dorinta de a gasi solutii pentru investigatii noi in coagulare si trombofilie dar si alte investigatii.

 

SERVICII MEDICALE IN AMBULATORIU SI SPITAL:

In regim de ambulatoriu se efectueaza:

 • diagnosticul bolilor hematologice la copil si adult prin anamneza,
 • istoric si examen clinic urmat de indicatii privind investigatiile care trebuie efectuate si interpretarea acestora,
 • recomandari de tratament (inclusiv retete compensate pentru cei asigurati),
 • monitorizarea bolilor cronice hematologice,
 • bilete de trimitere la alte specialitati (daca este cazul),
 • bilete de internare pentru spitalizare de zi sau continua.

In regim de spitalizare se efectueaza:

 • diagnosticul si tratamentul afectunilor care necesita spitalizare sau tratament, in general pentru afectiunile acute grave sau cronice acutizate si care nu se pot efectua in regim de spitalizare de zi

EXPERIENTA, PREGATIRE, UMANITATE:

 • Din anul 1983, dr. Miculschi Gabriela lucreaza ca specialist pediatru si din 1995 ca pediatru oncohematolog.
 • Din anul 2013, dr. Miculschi Gabriela si-a actualizat cunostintele in hematologie pe patologia adultului, desfasurindu-si activitatea atat in hematologia adultului cat si a copilului, cu experienta profesionala aprofundata la Spitalul de copii din Aberdeen, considerat cel mai bogat oras din  Scotia

Oncohematologia este o disciplina in continua dezvoltare sub aspectul metodelor de diagnostic si tratament necesitind informare continua, colaborare nationala si internationala, spune dr. Miculschi Gabriela.
Sansa bolnavilor de a supravietui afectiunilor hematologice maligne este in continua crestere prin abordari imbunatatite terapeutic, adaptate varstei si comorbiditatilor asociate.

De aceea, la sectia de Hematologie a spitalului nostru:

 • se ofera/se indica cele mai noi servicii medicale,
 • se lucreaza pe ultimele protocoale internationale recunoscute,
 • se tine legatura cu serviciile de transplant medular si acolo unde posibilitatile noastre din Romania sunt depasite, se informeaza pacientul astfel incat acesta sa poata lua cea mai buna decizie.

La fel ca in marile clinici de specialitate din straintate, la sectia de Hematologie a SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea se lucreaza pe baza de protocoale care se reactualizeaza anual, se aloca fiecarui pacient timpul necesar, pe baza de programare (la ambulator – pentru consult si investigatii).
Asiguram o atitudinea umana, primitoare si apropiata de pacient din partea personalului medical si nemedical. In acelasi timp, ajutam pacientii sa adopte o atitudine care sa nu afecteze actul medical (graba, agitatie).

SPECIALITATE INTERDISCIPLINARA

SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea ofera posibilitatea consulturilor interdisciplinare (absolut necesare pentru pacientul cu afectiuni hematologice), fara  ca bolnavul sa se deplaseze in afara spitalului, prin numarul mare de specialitati si medici specialisti angajati. Pregatirea profesionala foarte buna si calitatea umana a medicilor nostri, accesul faci la investigatii si proceduri performante aduse mereu la zi, promptitudinea si responsabilitatea, amabilitatea, aplecarea fata de pacient si problema lui de sanatate sunt prioritare la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea.
De asemenea, conlucrarea cu Departamentul de Nutritie si de Psihologie, in scopul dobandirii efectului scontat in tratamentele prescrise, este determinanta. Astfel, in timp ce beneficiaza de servicii medicale complexe si de cea mai inalta calitate, bolnavii primesc la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea indrumare specializata pentru o alimentatie corecta si speciala, pe perioada tratamentului si post tratament si sunt consiliati constant psihologic.
Anemiile carentiale si nu numai cele legate de deficienta de fier, bolile cronice (mai ales cele oncohematologice si oncologice sub tratament), dar si alte afectiuni hematologice secundare bolilor digestive sau endocrine necesita atit o abordare nutritionala cit si psihologica.
In cadrul consulturilor interdisciplinare si a viziunii comprehensive care priveste pacientul, cu toate problemele sale de sanatate, atat curative cat si preventive, colaborarea cu aceste departamente este extrem de importanta la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, unde afectiunile hematologice sunt privite si tratate in complexitatea lor, dar si in cel mai mic detaliu, in acelasi timp.

COLABORARI:

SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea este deschis pentru colaborari cu sectiile de hematologie adulti si compartimentul de oncopediatrie din celelalte spitale din Oradea si din tara.
Medicii SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea colaboreaza constant cu:
– Spitalul de Urgenta “ Louis Turcanu” din Timisoara, unde trimite produse biologice pentru examinari de citogenetica si imunofenotipare,
– Clinicile de hematologie adulti din Timisoara, Bucuresti si Cluj-Napoca,
– oncohematologi din toata tara,
– oncohematologi din Ungaria si din alte tari est europene

 

ADRESABILITATE:

Pentru relatia contractuala cu casele de asigurari de sanatate, pacientii asigurati se pot prezenta cu bilet de trimitere de la medicul de familie catre sectia de Oncologie daca se suspecteaza sau au o boala oncohematologica. Dupa confirmarea si introducerea in sistem, pacientii se pot apoi adresa direct prin programare la Call center (0259.444444). Pacientii neasigurati, dar care sufera de boli maligne sau pacientii cu hemofilie, inclusi in programele nationale, primesc un document de la CAS Bihor pe baza unei adeverinte de la medicul specialist, cu care se pot prezenta la spitalul nostru.
Pacientii care au alte boli hematologice: asiguratii aduc bilet de trimitere catre sectia de Hematologie iar neasiguratii sau cei care nu au bilet de trimitere achita plata consultatiei, respectiv a spitalizarii.

 

INFORMATII DE BACKGROUND:

Hematologia este disciplina medicinii care studiaza bolile sangelui si a organelor care produc componentele sanguine (maduva, splina, ganglioni).

Hematologia diagnosticheaza si trateaza boli benigne, unele foarte frecvente (diferitele forme de anemie, tulburarile de coagulare), dar si boli maligne (leucemii, cancere ale ganglionilor, mieloame, etc.), care pot sa apara din perioada de nou-nascut, in copilarie si la adult, pana la varste foarte inaintate.

Multe dintre afectiunile hematologice se regasesc in alte boli secundare sau ca si complicatii ale bolii de baza sau ale actelor medicale si a medicatiei administrate. Din acest motiv, Hematologia este legata strans, ca disciplina medicala, de alte discipline medicale.

Diagnosticul corect si precoce, care implica o abordare imediata, poate preintimpina efecte nedorite (anemia la copil, care afecteaza dezvoltarea intelectuala, modificarea coagularii care poate determina sangerare sau tromboza, intarzierea diagnosticului de leucemie/cancer, care poate sa scada sansa de curabilitate) si asigura tratamentul optim.

Intr-un studiu efectuat de catre medicul nostru, dr. Miculschi Gabriela, in urma cu cativa ani, la Oradea, aproximativ 48% dintre copiii intre 1-3 ani aveau anemie. Rezultatele studiului au fost confirmate de un alt studiu efectuat in aceeasi perioada de timp, de catre UNICEF in sudul Romaniei. Explicatiile sunt date de o alimentatie cu exces de lapte si mai ales lapte de vaca (putini stiu ca intre 1 si 3 ani se recomanda laptele praf adaptat pentru copii) sau din cauza altor greseli alimentare.

Majoritatea anemiilor la copil sunt prin carenta de fier, dar exista si cazuri de alte anemii (congenitale) la care administrarea de fier este daunatoare si care trebuie diagnosticate cat mai rapid.
La adult, anemiile prin carenta de fier sunt mult mai rare si de aceea necesita investigare inainte de a administra fier.

SPITALUL CLINIC PELICAN Orqadea are resursele necesare pentru un diagnostic imediat si are dotari de inalta precizie pentru administrarea si conducerea unui tratament calificat, adaptat in permanenta la ultimele noutati medicale in domeniu care se aplica in occident.

Promptitudine,  amabilitate si mai ales o legatura umana responsabila si implicata fata de pacient – sunt calitati suplimentare pe care le ofera intreg colectivul SPITALUL CLINIC PELICAN tuturor pacientilor.

Servicii

Nume serviciu Pret
Consultatie control 210 lei
Consultatie initiala 250 lei