OBSTETRICA-GINECOLOGIE: Cancerul ovarian - simptome, cauze, preventie, tratament

OBSTETRICA-GINECOLOGIE: Cancerul ovarian - simptome, cauze, preventie, tratament

Conf. univ. sef sectie OBSTETRICA-GINECOLOGIE,  dr. STEFAN LIANA, explica simptomele cancerului ovarian, cauzele, testele de evaluare a riscului de aparitie a cancerului ovarian si care este rolul chirurgiei in tratamentul cancerului ovarian.

Care sunt simptomele cancerului ovarian?

Simptomatologia cancerului ovarian este foarte nespecifica. Este caracteristic pentru cancerul ovarian sa se manifeste prin simptome digestive de tipul balonare, crestere in volum a abdomenului, tulburari de tranzit, simptome digestive foarte nespecifice care apar cand boala este in stadii avansate pentru ca din pacate doua treimi din cazuri se diagnosticheaza in stadiile 2 si 3 de boala. Dupa ce diagnosticul este suspectat sau stabilit facand o analiza retrospectiva a manifestarilor clinice se ajunge la concluzia ca au existat manifestari digestive nespecifice, dar necaracteristice pentru cancerul de ovar.

Din pacate, durerea apare in stadii avansate de boala, foarte rar apar modificari ale caracterelor ciclului menstrual si diagnosticul in stadiul incipient de boala apare cam la o treime din cazuri si de obicei este intamplator. Cand pacienta face o consultatie pentru acuze nespecifice si se face o ecografie abdominala, se depisteaza o tumora ovariana sau facandu-si controalele ginecologice periodice, profilactice, se poate diagnostica intr-un stadiu incipient, situatii care sunt deosebit de fericite pentru ca potentialul terapeutic actual permite un tratament eficient, cu durata de supravietuire mare sau chiar vindecare.

Care sunt cauzele aparitiei cancerului ovarian?

Exista un procent de pana la 10 la suta din cazuri la care exista o predispozitie genetica si atunci pacientele cu rude de gradul I care au in antecedente afectiuni oncologice si in mod particular cancer de ovar, cancer de san, cancer de colon, au indicatia unui screening genetic pentru depistarea predispozitiei genetice pentru a dezvolta cancer ovarian. Aceasta categorie de paciente au recomandarea de a face controalele profilactice cu rigurozitate pentru a depista boala, in cazul in care apare in stadiile incipiente, dar aceasta predispozitie genetica reprezinta pana in 10 la suta. In rest se considera ca evenimentele care au loc la nivelul capsulei ovariene, respectiv ovulatiile care apar lunar de-a lungul perioadei genital active sunt susceptibile de a favoriza aparitia cancerului. Exista o predispozitie la femeile care nu au copii, la femeile care au menarha, prima menstruatie, la varste mici si menopauza se instaleaza tarziu, la femeile care nu utilizeaza contraceptive, in asa fel incat de-a lungul intregii vieti genital active acest fenomen la nivelul tesutului epitelial de suprafata al ovarului se repeta in mod constant. Femeile care au deja o nastere in antecedente, chiar daca aceasta sarcina a survenit in urma unui tratament pentru infertilitate au protectie echivalenta cu populatia generala pentru cancerul de ovar.

Care sunt testele de evaluare a riscului de cancer ovarian?

Pentru predispozitia genetica exista niste teste pentru evaluarea mutatiilor la nivelul genelor BRCA1 si BRCA2, care se pot efectua si sunt recomandate persoanelor din categoria celor cu risc crescut. In rest, ramane de baza examinarea ginecologica, clinica si ecografica care in mod normal este recomandata anual si este recomandat tratamentul formatiunilor tumorale ovariene cat mai precoce. In cartile clasice de ginecologie se descria ca si regula de aur pentru cancerul de ovar - orice fel de tumora ovariana peste 4 cm la peste 40 de ani are indicatie operatorie tocmai pentru ca nu exista alta posibilitate de diagnostic histologic de certitudine.

Examenul clinic si in mod particular ecografia ginecologica, examinarea transvaginala, toate acestea pot depista formatiuni ovariene de ordinul milimetrilor si exista caracteristici ale imaginii ecografice care creeaza suspiciunea de cancer ovarian, situatie in care se recomanda interventia chirurgicala macar pentru biopsie pentru a avea un diagnostic si a putea stabili conduita terapeutica corecta. In rest, analize de sange care sa se foloseasca pentru depistare nu exista, exista un marker tumoral ovarian, CA 125 sau un algoritm pentru a evalua riscul de cancer ovarian care sunt mai mult folosite pentru a monitoriza boala aflata in tratament, nu sunt eficiente ca si teste de screening.

Cand devine chirurgia o solutie pentru acest tip de cancer?

Chirurgia este prima secventa terapeutica in cancerul ovarian sau in suspiciunea de cancer ovarian. Cancerul ovarian se trateaza chirurgical, urmat de chimioterapie. Exista situatii cand diagnosticul se face in stadii avansate si cand potentialul chirurgical este limitat la a efectua biopsie pentru examen histologic si aceasta trebuie urmata de chimioterapie si reinterventie pentru ca chirurgia ramane tratamentul esential si prima secventa terapeutica in cancerul de ovar.

Care sunt tratamentele recomandate dupa interventia chirurgicala?

Dupa interventia chirurgicala sunt tratamente in functie de tipul histologic al cancerului ovarian, este tratamentul de chimioterapie cu monitorizare pe termen lung.

Anticonceptionalele confera protectie impotriva cancerului ovarian?

Anticonceptionalele prin impiedicarea ovulatiei limiteaza procesele de regenerare la nivelul epiteliului de suprafata al ovarului si confera protectie.

Ce masuri pot lua femeile pentru preventia cancerului ovarian?

Din pacate, in afara de populatia din categoria cu risc ramane sfanta regula controlului ginecologic anual atat pentru femeile de varsta genital activa, cat si pentru femeile de varsta inaintata dupa instalarea menopauzei pentru ca ecografia vaginala deceleaza formatiuni ovariene de dimensiuni mici, cu caractere specifice care creeaza suspiciune si pot conduce la o conduita terapeutica corecta. Daca nu se respecta periodicitatea consultatiilor ginecologice profilactice, riscul este foarte mare de a depista tumora in stadii avansate.

Intrucat incidenta bolii creste odata cu varsta, pot sa fac un apel pentru femeile aflate in menopauza care chiar daca sunt in menopauza si nu este simptomatologie specifica de sfera genitala totusi au indicatia de a-si respecta periodicitatea controalelor profilactice ginecologice atat pentru depistarea precoce si tratamentul cancerului de ovar, cat si pentru depistarea cancerului de endometru care are acelasi secret, depistarea precoce.

 

INFORMATII SI PROGRAMARI:

Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:
• online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)