NEUROLOGIE: factori de risc, preventie si tratament pentru boala Parkinson

NEUROLOGIE: factori de risc, preventie si tratament pentru boala Parkinson

Dr MARGE CRISTIAN, medic primar neurolog, ofera informatii despre factorii de risc ai bolii Parkinson, cum putem preveni aparitia acestei boli si tratamentul care incetineste progresia bolii.

Dr. MARGE CRISTIAN, medic primar Neurologie, Spitalul Pelican:

Boala Parkinson apare mai ales la barbati si se considera ca intre 40-60 de ani e intervalul de debut. Cu cat varsta pacientului creste, cu atat riscul de frecventa si incidenta a bolii este mai mare.

Boala Parkinson fiind o boala neurodegenerativa cu deficit de dopamina, in primul rand se caracterizeaza prin manifestari motorii si acestea includ tulburari de mers, mers cu pasi mici, nesiguri, tremurul care este caracteristic apare mai ales unilateral in timp urmand sa fie bilateral. Pacientilor le recomandam ca, in cazul in care le apare un tremur pe o jumatate de corp, la una dintre maini, sa suspicioneze posibilitatea existentei unei boli Parkinson si sa se adreseze medicului specialist neurolog sau medicului de familie.

Nesiguranta la mers, mersul poate deveni impleticit, pacientul se poate impiedica mai des, se intampla sa existe mai frecvent riscul de cadere, nefiind paralizat, pacientul are o lentoare de miscari si o inabilitate, prinde cu mana mult mai greu un obiect decat o facea inainte, se simte intepenit, rotirea in pat sau mobilizarea la orizontala se face mult mai dificil decat inainte”.

In forma ei primara, boala nu poate fi prevenita pentru ca e o afectiune neurodegenerativa, cu degradare in anumite segmente ale sistemului nervos. Nu exista o cauza identificabila, iar formele care ar putea sa beneficieze de o prevenire sunt mai ales formele secundare de boala, post-accident vascular, post-administrare de neuroleptice, prin lacunarism cerebral favorizat de factori de risc vascular. De aceea, un stil de viata sanatos, un control riguros al tensiunii arteriale, un regim alimentar echilibrat si controlul medical periodic ar putea sa excluda principalele cauze care duc la formele secundare de boala Parkinson.

Pana in prezent, nu exista niciun tratament standard care sa opreasca evolutia bolii, singurul care a fost testat si si-a dovedit eficienta ca ar incetini progresia bolii fiind rasagilina.

Dr. MARGE CRISTIAN, medic primar Neurologie, Spitalul Pelican:

In principiu, nu exista medicamente care sa opreasca boala din evolutie, iar tratamentele pentru boala Parkinson se adreseaza depletiei de dopamina pe care boala o cauzeaza in organism. S-au facut studii clinice pentru rasagilina si s-a descoperit ca ar avea un efect de intarziere, dar, in ansamblu, niciun medicament nu reuseste sa opreasca evolutia bolii, poate s-o incetineasca, dar toate se adreseaza mai mult capacitatii organismului de a produce dopamina sau de a inhiba metabolizarea si degradarea celei pe care noi o administram farmacologic prin terapie”.

Terapia tine cont de varsta pacientilor, iar ghidurile de specialitate impart categoriile de pacienti in categoria sub 65 de ani si peste 65 de ani.

Dr. MARGE CRISTIAN, medic primar Neurologie, Spitalul Pelican:

La categoria sub 65 de ani se accepta ca organismul mai are capacitatea endogena de a elabora dopamina si atunci tratamentul se bazeaza mai ales pe productia endogena interna a organismului de dopamina. Daca varsta este peste 65 de ani, ghidurile spun ca nu mai are rost sa stimulezi productia endogena si trebuie sa vii cu substituentul de L-dopa din exterior, fie ca e forma de tabletaj, fie sub forma de gel intestinal sau forme moderne. Pe de-o parte ii dam L-dopa substituent si, pe de alta parte, ii dam inhibitori de catecol orto-metiltransferaza ca sa blocheze metabolizarea dopaminei pe care o administram si sa o mentina in organism un numar de ore mai indelungat”.

Este indicat sa urmam un regim de viata sanatos, care sa aiba la baza un control al tensiunii arteriale, un control al factorilor de risc vascular, ca sa evitam mecanismul de lacunarism cerebral si pentru ca traumatismele sunt cauza de risc, trebuie evitat orice fel de accident.

Dr. MARGE CRISTIAN, medic primar Neurologie, Spitalul Pelican:

Cel mai important la boala Parkinson este ca atunci cand observi niste simptome, sa le monitorizezi, sa te adresezi unui specialist, sa nu lasi sa se adune boli vasculare sau de alta natura, inclusiv o stare de anxietate pe termen lung fara sa incerci sa o corectezi terapeutic si intotdeauna sa tii legatura cu medicul neurolog, medicul de familie si cu medicul specialist kinetoterapeut pentru ca numai asa se poate tine intr-un echilibru bun evolutia bolii pe termen lung. Totodata, pacientul trebuie sa stie ca de boala Parkinson nu trebuie sa se teama, ca nu este o boala fara tratament care presupune un diagnostic implacabil cu o evolutie din rau in mai rau. In general, ca orice boala neurodegenerative, merge lent in timp. Cu tratament, cu rabdare, suport familial si explicatii din partea specialistului, evolutiile in general sunt lent progresive”.

La Spitalul Pelican avem posibilitatea sa diagnosticam boala Parkinson fie prin prezentare in ambulatoriul de specialitate (cu/fara bilet de trimitere de la medicul de familie) sau pacientul poate beneficia de o internare de cateva zile in regim continuu, timp in care i se administreaza terapia necesara si se fac investigatiile necesare.

Dr. MARGE CRISTIAN, medic primar Neurologie, Spitalul Pelican:

De multe ori, la acesti pacienti gasim si alte cauze care pot sa mimeze boala Parkinson sau o pot accentua ca mod de evolutie si atunci e foarte important sa tina legatura cu medicul specialist si sa aiba fata de boala o atitudine de grija periodica, control periodic si monitorizare atenta”.

Informatii si programari:

Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:

• online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)
Ambulanta Pelican poate fi solicitata la numarul de telefon direct: 0259.962.