Anul 2021: provocari si eforturi incununate cu rezultate in activitatea medicala complexa a spitalului nostru

Anul 2021: provocari si eforturi incununate cu rezultate in activitatea medicala complexa a spitalului nostru

Ne aflam la cumpana dintre ani, moment de analiza asupra activitatii de peste an si de perspectiva pentru noul an.

In 2021, activitatea medicala din Spitalul Pelican Oradea s-a derulat pe doua paliere mari, distincte, dar la fel de importante: activitate medicala Covid si activitate medicala non-Covid.

SERVICII MEDICALE COVID

  1. Sectia Covid si sectia ATI-Covid, piloni principali in lupta cu SARS-CoV-2

Inca din 2019, de la debutul pandemiei Covid-19, ne-am implicat activ pentru a ajuta cat mai multi oameni infectati sa se vindece, iar in al doilea an pandemic am dezvoltat si mai mult serviciile medicale in acest context pandemic.

Am dotat continuu cu aparatura si medicatie sectia Covid si sectia ATI-Covid, suplimentand personalul si acordand cele mai bune tratamente medicale persoanelor infectate cu SARS-Cov-2. Cu eforturi, dedicare si determinare, medicii din prima linie a luptei anti-Covid au reusit sa faca fata provocarilor si numarului mare de bolnavi internati in stare grava.

In cele mai grele momente, medicii au fost singura legatura a bolnavilor cu rudele acestora. Chiar si in bataliile cele mai grele, medicii de la sectile Covid si ATI-Covid au izbutit sa aduca speranta si incredere pacientilor, avand intotdeauna un zambet pe buze, in pofida muncii grele si a situatiei incerte data de pandemie. Ne-am ingrijit si am supravegheat mereu aceste sectii pentru a evita suprasolicitarea sistemelor de incalzire si a instalatiilor de oxigen, alaturi de echipele de pompieri care au verificat si verifica aparatura de mai multe ori pe zi.

2. Centrul de Vaccinare Pelican Oradea si punctul de testare Covid, cu afluenta mare

La inceputul anului 2021, am deschis Centrul de Vaccinare Pelican Oradea sprijinind Campania nationala Ro-Vaccinare. Cu program zilnic, inclusiv in weekend-uri, de dimineata si pana seara, la Centrul de Vaccinare Pelican Oradea, echipe medicale au administrat pana in prezent circa 50.000 de doze de vaccin Pfizer, iar persoanele care au ales sa se vaccineze la noi, au beneficiat de supraveghere medicala post-vaccin din partea echipelor medicale de la Ambulanta Pelican.

La punctul de testare Covid, deschis la fel, zilnic, de dimineata pana seara, au fost efectuate testari rapide si RT-PCR pentru zeci de mii de persoane, de catre echipaje medicale de la Ambulanta Pelican.

SERVICII MEDICALE NON-COVID

Ne-am asumat riscuri, ne-am pregatit, am aplicat masuri de protectie si astfel am reusit sa desfasuram pe parcursul intregului an, activitati medicale non-Covid.

Mii de pacienti, din toate colturile tarii, au apelat la serviciile noastre medicale, pe care le-am acordat cu respectarea stricta a masurilor de prevenire si raspandire SARS-CoV-2.

Sectiile medicale au continuat sa aloce servicii medicale in ambulatoriile noastre tuturor pacientilor care ne solicitau ajutorul, bolnavi de diabet, cu nevoi de examinari imagistice, cu afectiuni oftalmologice, de Gastroenterologie, ORL, endocrinologice, dermatologice, de Chirurgie Oro-Maxilo-faciala, oncologice, Chirurgie plastica si estetica etc.

CENTRUL DE IMAGISTICA, ce cuprinde serviciile de Radiologie, examinari cu Rezonanta Magnetica Nucleara respectiv de Tomografie Computerizata si Ecografie, a fost in anul 2021, un pilon de baza si central al activitatii medicale pe cele doua paliere mari (activitate medicala Covid si activitate medicala Non-Covid). Cu multe ore de munca, personalul nostru medical de la CENTRUL DE IMAGISTICA PELICAN a oferit zeci de mii de examinari pentru tot atatia pacienti. Pe baza examinarilor imagistice, pacientii infectati cu SARS-CoV-2, dar si pacientii cu afectiuni non-Covid, au fost diagnosticati, tratati si evaluati medical pentru a fi tratati adecvat si eficient de catre medicii nostri.

La SECTIA DE PEDIATRIE PELICAN ORADEA au apelat tot mai multi parinti pentru diferite afectiuni ale copilasilor lor. In cadrul sectiei de Pediatrie, au fost efectuate si interventii chirurgicale de Pediatrie, cu suport de specialitate de Anestezie Terapie Intensiva Pediatrica.

SECTIA DE ONCOLOGIE a continuat sa ajute bolnavii cu afectiuni oncologice, acestia beneficiind de cele mai bune servicii medicale.

La centrele de excelenta s-au depus eforturi si s-au obtinut rezultate remarcabile, in conditii speciale pandemice.

Astfel, in cadrul CENTRULUI de ORTOPEDIE-TRAUMATOLOGIE, au fost efectuate mii de interventii chirurgicale minim-invazive deosebite pentru pacienti din cele mai indepartate colturi ale tarii, unii sositi de pe liste lungi de asteptare la spitale din tara. Au excelat interventile operatorii minim-invazive de protezare sold, care au dat si cele mai spectaculoase rezultate: pacienti veniti in carje sau in scaun cu rotile au fost invatati post-operator sa umble din nou in mod corect, au fost externati pe picioare lor si unii au reusit, la doar cateva saptamani doar, sa sofeze si chiar sa alerge.

La CENTRUL de CHIRURGIE BARIATRICA au apelat tot mai multi pacienti cu obezitate morbida (chiar cu greutate de 200 kg) si au fost ajutati cu succes de catre echipele medicale conduse de catre prof. univ. dr. MAGHIAR ADRIAN.

In cadrul CLINICII DE UROLOGIE a fost atinsa o performanta de nivel european odata cu sustinerea primului curs de Chirurgie Robotica in Urologie – LIVE SURGERY@ROBOTIC DRY LAB. Gratie conf. dr. PETRUT BOGDAN, de la Cluj-Napoca si a managerului spitalului nostr. Dr. OVIDIU-GOGU CACUCI, in ultimii doi ani s-au efectuat in cadrul CLINICII DE UROLOGIE PELICAN ORADEA, condusa de catre prof. univ. dr. MAGHIAR TEODOR, tot mai multe interventii chirurgicale asistate robotic, iar eforturile si performantele medicilor nostri urologi au fost recunoscute in aceasta toamna, de catre reprezentantii forului european in Chirurgie Robotica in Urologie, care au participat la acest prim curs din tara, la care au fost prezenti peste 70 de medici urologi din toata tara.

In cadrul CLINICII DE CHIRURGIE GENERALA, condusa de catre prof. univ. dr. MAGHIAR ADRIAN, au fost realizate sute de interventii chirurgicale minim-invazive pentru pacienti din toata tara.

CENTRUL DE FIZIOTERAPIE PELICAN ORADEA s-a dezvoltat si a cunoscut un progres real in privinta adresabilitatii, tot mai multi pacienti adulti si copii beneficiind de servicii de fizioterapie.

In cadrul SECTIEI DE OBSTETRICA-GINECOLOGIE, au fost realizate, la fel, interventii chirurgicale de inalta performanta pentru un numar semnificativ de paciente cu diferite afectiuni specifice, multe operatii fiind realizate pluridisciplinar, cu ajutorul medicilor chirurgi, cu suport de la medici endocrinologi etc.

In acelasi timp, numarul mamicilor care au ales sa nasca la MATERNITATEA Pelican a ramas ridicat.

A crescut adresabilitatea si la Departamentul de Medicina Materno-Fetala, unde au beneficiat de investigatii specifice un numar crescut de femei.

CENTRUL DE BOLI CARDIOVASCULARE, deschis anul trecut la Spitalul Pelican Oradea, a cunoscut in anul 2021, o crestere semnificativa a numarului de cazuri delicate. Expertii nostri de top in CARDIOLOGIE INTERVENTIONALA si CHIRURGIE CARDIOVASCULARA din Romania au efectuat cu succes proceduri medicale importante respectiv interventii chirurgicale pentru persoane de diferite varste si cu diferite patologii cardiovasculare. Au fost realizate cu succes de catre medicii chirurgi de Chirurgie cardiovasculara operatii la inima, cu cordul oprit, pe circulatie extracorporeala pentru pacienti din Bihor si din afara judetului nostru.

SECTIA DE ANESTEZIE TERAPIE-INTENSIVA a constituit in acest an un punct-suport esential atat pentru realizarea interventiilor chirurgicale la pacienti non-Covid, cat si pentru salvarea a cat mai multi bolnavi infectati cu SARS-CoV-2.

De retinut ca a crescut si varsta pacientilor nostri, medicii chirurgi, ortopezi, medici de Chirurgie cardiovasculara reusind sa redea sanatatea si bolnavilor de peste 90 de ani.

Am avut asadar, pe tot parcursul anului 2021, o activitate complexa, dificila, din partea tuturor compartimentelor noastre medicale, care au conlucrat pentru acordarea celor mai bune terapii pentru fiecare dintre pacientii nostri. Un an greu, cu provocari multiple, cu eforturi uriase, cu realizari extraordinare in conditii speciale, date de pandemia actuala.

In anul 2022 ne propunem sa ridicam si mai mult standardele calitatii serviciilor medicale, recunoscute deja pe plan national si international, cu scopul de a ajuta cat mai multi pacienti cu patologii diverse, dintre cele mai grele, sa isi recapete functionalitatea, mobilitatea, SANATATEA.
 

LA MULTI ANI!

Echipa Spitalului Pelican Oradea