SPITALUL CLINIC PELICAN continua derularea Programului National de Screening al Cancerului De Col Uterin

SPITALUL CLINIC PELICAN continua derularea Programului National de Screening al Cancerului De Col Uterin

Sprijinim aplicarea programelor nationale de sanatate cu scopul de a contribui la imbunatatirea starii de sanatate a populatiei. De aceea, derulam in continuare Programul National de Screening al Cancerului de Col Uterin. Astfel, efectuam, GRATUIT, testare Babes Papanicolau pentru depistarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin la femei.

 

Dr. ZDREHUS RAZVAN, medic primar Obstetrica – Ginecologie: „Screeningul pentru cancerul de col uterin are ca principal scop preventia acestui tip de cancer prin detectia timpurie a atipiilor celulare de la nivelul colului uterin si, prin tratament, preventia evolutiei acestora spre cancer invaziv. Se stie ca acest tip de cancer evolueaza din leziuni intraepiteliale microscopice cervicale, care apar in prezenta infectie cu virusul papiloma uman ( HPV). Recent, s-a introdus in screeningul cancerului de col uterin testul pentru infectia HPV cu tulpinile cunoscute cu risc crescut. Combinarea acestor metode de screening, in mod regulat, scade sansa de aparitie a cancerului invaziv al colului uterin cu 90%. Screeningul este recomandat tuturor femeilor cu varsta intre 25 si 65 de ani. Vaccinarea anti-HPV previne infectia cu anumite tulpini mai frecvente, dar este in continuare recomandat screeningul si la aceste paciente”. 

AVANTAJELE Programului National de Screening
Testarea este GRATUITA pentru fiecare pacienta inclusa in grupa de varsta 25-64 ani
– Testarea Babes Papanicolau poate depista precoce leziunilor displazice ale colului uterin

CANCERUL DE COL UTERIN ESTE PROVOCAT DE INFECTIA PERSISTENTA CU HPV
Cancerul de col uterin (CCU) este provocat de anumite tulpini ale virusului HPV, tulpini de risc inalt. 15 tulpini ale virusului HPV au fost clasificate ca tulpini de risc inalt. Dintre acestea, tipurile 16 și 18 sunt responsabile de aproximativ 70% din cancerele de col uterin. Infectia cu HPV se vindeca de la sine in aproximativ 90% din cazuri. Infectia persistenta cu HPV este cea care provoaca leziunile canceroase.

CUM SE TRANSMITE INFECTIA CU HPV
Infectia cu HPV este cea mai frecventa infectie a tractului genital. Aproape fiecare persoana activa sexual/, se infecteaza cel putin o data pe parcursul vietii. Transmiterea infectiei se face si prin contactul tegumentelor din zona genitala. Prezervativul nu ofera protectie 100%.

FACTORII DE RISC AI CANCERULUI DE COL UTERIN
Fumatul, debutul precoce al vietii sexuale, parteneri multipli, istoric familial de CCU, imunosupresia, infectiile cu transmitere sexuală asociate sunt factori care favorizează infecția cu HPV.

CANCERUL DE COL UTERIN POATE FI PREVENIT
Vaccinarea fetitelor si adolescentelor înainte de debutul vietii sexuale este sigura si ofera protectie pentru 90% din cancerele de col uterin. Testarea periodica a femeilor adulte permite depistarea leziunilor precanceroase si scade riscul de cancer de col uterin.

CANCERUL DE COL UTERIN POATE FI VINDECAT
Tratamentul prompt al leziunilor precanceroase si al cancerelor depistate prin testare periodica permit vindecarea de cancer de col uterin si recuperarea completa. Cand se descopera in timp util, rata de supravietuire este de 90%. Vaccinarea anti-HPV este recomandata in special fetelor cu vârsta 9 – 15 ani si se realizeaza la solicitarea parintilor sau a reprezentanților legali care pot formula o cerere la medicul de familie.

Unul dintre miturile despre cancerul de col uterin este ca, dupa menopauza, nu mai este nevoie de testul Babes Papanicolau, ceea ce este o informatie gresita. Corect este ca, odata ce esti la menopauza, sa te consulti cu medicul ginecolog si sa afli de la acesta daca mai este nevoie de testare sau nu, mai ales daca ai cel putin trei testari PAP negative si nu ai avut rezultate anormale in ultimii 10 ani.

Testarea Babes Papanicilau nu este dureroasa, dar poate crea un anumit disconfort (presiune la nivelul pelvisului) si chiar sangerari. Acestea nu sunt, insa, cauzate de testarea in sine, ci, mai degraba, de inflamarea colului uterin. Rezultatele pot fi aflate dupa 1-2 saptamani, la fel ca in cazul testului HPV.

PREGATIREA PENTRU TESTARE
Pentru ca proba prelevata sa fie considerata adecvata pentru interpretare si pentru ca rezultatele sa fie corecte, este bine sa tii cont de urmatoarele recomandari, inainte de testul Babes Papanicolau:
– perioada optima pentru recoltarea probei este intre zilele 10 si 14 ale ciclului menstrual (ziua 1 este prima zi a menstruatiei);
– evita contactul sexual, cu 48 de ore inainte de recoltare;
– nu efectua spalaturi vaginale si nu utiliza ovule, spermicide, tampoane sau creme vaginale, cu 48 de ore inainte de test.

Rezultatul testarii va fi eliberat la receptia spitalului dupa trei sau patru saptamani si se recomanda informarea medicului mobilizator sau medicului ginecolog cu privire la acesta.

Rugam pacientele sa se informeze la medical de familie sau medical ginecolog despre acest Screening National.

Programarile se fac la Call Center 0259.444444.